Nem csak feltámasztanák a dodómadarat, de már az előhelyét is kijelölték

2023 / 11 / 26 / Felkai Ádám
Nem csak feltámasztanák a dodómadarat, de már az előhelyét is kijelölték
A Colossal Biosciences a kihalt dodómadár “feltámasztásán” ügyködik épp, és jelenleg együttműködik a Mauritian Wildlife Foundation-lel, hogy visszatelepítse a madarat Mauritiusra. A dallasi székhelyű cég, amely a tasmán tigris és a gyapjas mamut újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseiről ismert, génszerkesztési technológiával kívánja visszahozni a kihalt fajokat, és visszatelepíteni őket a természetes élőhelyeikre. A mostani együttműködés akár az olyan jelenleg még élő, de veszélyeztetett fajok számára is előnyös lehet, mint például a mauritiusi rózsaszín galamb.

A Colossal Biosciences egy dallasi székhelyű vállalat, amely a kihalt fajok feltámasztására irányuló ambiciózus törekvéseiről ismert – terveikről korábban már mi is írtunk:

Háromszáz éve kihalt állatot támasztanának fel a géntechnológia segítségével A Colossal Bioscience a gyapjas mamut és az erszényesfarkas mellett azt a dodómadarat is feltámasztaná, amit a Mauritiusra érkező telepesek irtottak ki a 17. század végén.

A cég most pedig a Mauritian Wildlife Foundation-lel együttműködve Mauritiust jelölte meg a feltámadt madár jövőbeli otthonaként. A kihalása előtt is itt volt őshonos ez az állat, tehát a cég a kihalt fajokat eredeti környezetükbe helyezné vissza.

Ben Lamm, a Colossal Biosciences társalapítója és vezérigazgatója ennek megfelelően hangsúlyozta is a vállalat átfogó célját, hogy visszaállítsa a fajokat az őshonos környezetükbe. A Mauritian Wildlife Alapítvánnyal kötött partnerség mindkét tudományos csoport elhivatottságának bizonyítéka, kiemelve hogy nemcsak a dodó feltámasztásáról van szó, hanem hozzájárulnak a jelenlegi veszélyeztetett fajok megőrzéséhez is. Matt James, a Colossal állatorvosi vezetője rámutatott, hogy a dodó “újjáéledése” pozitív hatással lehet más veszélyeztetett madarakra, például a Mauritiuson őshonos rózsaszín galambra, a “kihalásmentesítési” program (erre angolul a hasonlóan abszurd hangzású, “de-extinction program” elnevezést használják) során kifejlesztett technológiák alkalmazásával.

Míg a dodó visszatérésének konkrét ütemezése továbbra is bizonytalan, a feltámadásának a következményei túlmutatnak egyetlen fajon. A Colossal által alkalmazott génszerkesztési technológia lehetővé teszi a DNS megváltoztatását, ígéretes utat biztosítva más veszélyeztetett fajok, például a rózsaszín galamb által fenyegetett fenyegetések kezelésére. Mivel Mauritiuson csak körülbelül 500 rózsaszín galamb maradt, a Colossal és Mauritius együttműködése jelentős előrelépéseket rejt magában a védelmi erőfeszítésekben. A pontos részletek ennek kapcsán egyébként nem ismertek, de feltételezhetően arról lehet szó, hogy így sikerülhet a nagyon lecsökkent egyedszámú populációk genetikai változatosságát megőrizni.

A Colossal Biosciences a génszerkesztési technológiájára jelentős támogatást kapott olyan komoly és érdekes befektetőktől, mint Victor Vescovo vagy a CIA által támogatott In-Q-Tel. A vállalat hangsúlyozza az etikus “feltámasztás” és ökoszisztéma-helyreállítás iránti elkötelezettségét, vagyis elvileg nem egy Jurassic Parkban látható elvtelen cégről van szó – bár nyilván elég kevés cég hasonlítja magát előszeretettel a popkultúra gonosz nagyvállalataihoz.

Lamm azt tervezi, hogy jövőre Mauritiusra küldi a Colossal csapat tagjait, hogy együttműködjenek a helyi hatóságokkal. A Colossal víziója lényegében túlmutat a puszta tudományos eredményeken, és célja az ember által okozott ökológiai egyensúlytalanságok orvoslása és a fajok jogos élőhelyükre történő visszatelepítése. Az több okból is kérdés persze, hogy akár természetvédelmi, akár adott esetben erkölcsi értelemben mennyire tekinthető indokoltnak ez az erőfeszítés.

(Kép: Pixabay)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.