Nem küszködne az igazgatótanáccsal Musk, inkább teljes egészében felvásárolná a Twittert

2022 / 04 / 14 / Palotai Nándor
Nem küszködne az igazgatótanáccsal Musk, inkább teljes egészében felvásárolná a Twittert
Eddig senki nem tudta mit akar kezdeni Musk a Twitterrel, most azonban már konkrét ajánlatot is tett: összesen nagyjából 43 milliárd dollárért venné meg a közösségi platformot, mely szerinte már nem felel meg a szólásszabadság kívánalmainak.

Elon Musk már egy jó ideje a Twitter legprominensebb használói közé tartozik: a milliárdos Tesla és SpaceX alapító már több mint tíz éve használja a platformot, melyen mostanra már több mint 81 millió követővel rendelkezik. Musk az utóbbi időben azonban egyre kritikusabb hangnemben nyilatkozott a platformról, melynek nemrég az algoritmusát kritizálta, mely szerinte részrehajló módon szűri a tartalmakat, továbbá azt is hozzátette, hogy szerinte az algoritmusnak nyílt forráskódúnak kellene lennie. A nagy port kavart bejegyzést később egy szavazássá alakította át, a követői pedig 87,2%-ban a nyílt forráskódra szavaztak.

Alig több mint egy hét telt el azóta, hogy Elon Musk 9%-os részesedést vásárolt a Twitterben, amivel rögtön a vállalat legnagyobb részvényesévé vált. Erre a tőzsde egyébként pozitívan reagált: a bejelentés napján, április 4-én a vállalat részvényei az eddigi legnagyobb emelkedést produkálták a tőzsdei bevezetésük óta, amikor is a részvények ára 39 dollárról 50 dollár közelébe emelkedett. Ezt követően úgy tűnt, hogy Musk a Twitter igazgatótanácsához is csatlakozni fog, ám később meggondolta magát. Mint ahogyan azt egy korábbi cikkünkben írtuk, egyes elemzők szerint Musk azért nem csatlakozott végül az igazgatótanácshoz, mert tagként maximum a részvények 14,9%-át birtokolhatná, így viszont, hogy távol marad a poszttól, akár az egész vállalatot is felvásárolhatná. Most úgy tűnik, hogy a Tesla és a SpaceX megalapítójának valóban ez a terve.

„Azért fektettem be a Twitterbe, mert hiszek abban, hogy a szólásszabadság platformja lehet szerte a világon, és úgy gondolom, hogy a szólásszabadság minden működő demokrácia társadalmi alapszükséglete”

- írja Musk a Twitter elnökének, Bret Taylorak küldött levelében. Musk a levélben továbbá azt is elárulja, hogy szerinte a platformnak azért kell magánkézbe kerülnie, mert a jelenlegi állapotában a működése nem szolgálja a szólásszabadságot.

Elon Musk most egy konkrét ajánlatot is tett a Twitter megvásárlására, mely alapján 54,2 amerikai dollárt fizetne részvényenként a milliárdos, ami nagyjából 54%-al több annál, mint amennyit január végén, illetve 28%-al több annál, mint amennyit Musk csatlakozásának bejelentése előtt egy nappal ért egy Twitter-részvény – olvasható a Bloomberg oldalán. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Musk a saját 9%-os részesedése mellé a Twitter maradék 91%-át mintegy 43 milliárd dollárért vásárolná meg.

Az 54,2 dolláros részvényenkénti ár egyes szakértők szerint nem elég magas, tekintve, hogy a Twitter részvények ára kevesebb, mint egy évvel ezelőtt még 70 dollárt értek. A Bloomberg Billionaires Index alapján Elon Musk jelenleg körülbelül 260 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, szemben a Twitter 37 milliárd dolláros piaci értékével. Mindezzel együtt azonban még mindig nem tudni pontosan, hogy hogyan fog tudni ekkora összeget felszabadítani Musk, azonban az már biztos, hogy az ügylet lebonyolítása érdekében pénzügyi tanácsadói feladattal a Morgan Stanley-t bízta meg. A Twitter igazgatótanácsa az ajánlatra közleményben reagált, melyben megerősítették, hogy fontolóra veszik azt.

(Fotó: Getty Images)

Infografika készült Elon Musk egy évtizednyi twitterezéséből Napjaink egyik legismertebb milliárdosát több mint 77 millióan követik mostanra a Twitteren, bejegyzései többször is komolyan hatottak nemcsak a közvéleményre, de a tőzsdére is.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.