Nem mindenki örül az Apple és a Google koronavírus elleni összefogásának

2020 / 04 / 18 / Pőcze Balázs
Nem mindenki örül az Apple és a Google koronavírus elleni összefogásának
Korábban a Rakéta is beszámolt arról, hogy az Apple és a Google példátlan együttműködésbe kezdett: lefektették egy olyan technológia alapjait, melynek segítségével könnyen kiderülhet, hogy találkoztunk-e koronavírussal fertőzött személlyel. Az ötletnek sokan örülnek - de vannak, akik csak fenntartásokkal.

Nem egyszerű olyan megoldással előállni, ami egyszerre hatékony és védi a felhasználók magánszféráját. A két cég által kidolgozott technológia lényege, hogy nem egy nagy központi adatbázisban gyűlik, hogy merre jártunk a napunk során. A telefonunk Bluetooth-on keresztül figyeli, hogy milyen készülékek vannak a környezetében; ha olyan telefont észlel, amelyen fut a járványvédelmi alkalmazás, akkor megjegyzi annak a telefonnak az egyedi, de anonim, és folyamatosan változó azonosítóját. Ha a buszon mellettünk ülő ember később megtudja, hogy beteg, akkor a kritikus két hétben használt azonosítói segítségével a többi telefon gyorsan meg tudja nézni, hogy járt-e a készülék közelében.

Mindkét cég hangsúlyozta, hogy csak azok vesznek részt a programban, akik akarnak. Emellett az is egyéni döntés kérdése, hogy akiről kiderül, hogy beteg, ezt végül (névtelensége megőrzése mellett) megosztja-e az alkalmazással, és ezáltal az azt használókkal. Ennek ellenére többen megfogalmaztak aggályokat az elképzeléssel kapcsolatban.

A sor Donald Trump amerikai elnökkel indul,

aki szokás szerint nem részletezte az aggodalmait, egyszerűen annyit jegyzett meg, hogy "sokaknak" "nagy" alkotmányos problémái vannak ezzel a megoldással. Hogy pontosan kik ők és milyen ütközéseket látnak az alaptörvény és a technológia közt, az a következő négy hét vizsgálódásai után derül majd ki Trump állítása szerint. Eggyel részletesebb volt az ACLU (American Civil Liberties Union, vagyis az Amerikai Szabadságjogi Unió), ők hat pontban foglalták össze, hogy mire kell ügyelnie a cégeknek:

  • A részvétel legyen önkéntes
  • Az adatokat csak közegészségügyi célra lehessen használni
  • A lehető legkevesebb adatot gyűjtsék
  • Az összegyűlt adatokat meg lehessen semmisíteni, amikor már nincs azokra szükség
  • Legyen nyilvános, ha a kormány adatot kér be
  • A koronavírus-járványon túl ne maradjanak használatban ezek a megoldások.

A szabadságjogi szervezet kiemelte, hogy az Apple és a Google elképzelései jók, de többek között felhívták a figyelmet arra, hogy hasznos lenne, ha a naplózott érintkezéseket jóváhagyná a felhasználó. Vagyis ha otthon ülök egyedül, és a szomszéd olyan közel dőlt a falhoz, hogy érzékelik egymást a telefonjaink, akkor ki tudjuk venni ezt a potenciálisan veszélyes érintkezések listájából. Bár persze kérdés, hogy ez a gyakorlatban hogyan történne - minden egyes érintkezésnél csipogna a telefonunk, hogy valóban egy légtérben vagyunk-e a másik készülékkel? Az első nap után mindenki azonnal letörölné az appot a telefonjáról.

Mindeközben az a tudósokból és technológiai szakemberekből álló csoport, akik Európában próbálják sztenderdizálni a mobilos kontaktvizsgálatokat, és több kormánnyal már megegyeztek, illetve tárgyalnak, azt nehezményezik, hogy a Google és az Apple nem támogatnák a központi adatgyűjtéssel működő megoldásokat. A csoport azonban hozzátette, hogy a két tech óriás nyitott a párbeszédre. Hamarosan kiderül, hogy mire jutnak.

(Fotó: Apple, Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.