Nem mindenki örül az Apple és a Google koronavírus elleni összefogásának

2020 / 04 / 18 / Pőcze Balázs
Nem mindenki örül az Apple és a Google koronavírus elleni összefogásának
Korábban a Rakéta is beszámolt arról, hogy az Apple és a Google példátlan együttműködésbe kezdett: lefektették egy olyan technológia alapjait, melynek segítségével könnyen kiderülhet, hogy találkoztunk-e koronavírussal fertőzött személlyel. Az ötletnek sokan örülnek - de vannak, akik csak fenntartásokkal.

Nem egyszerű olyan megoldással előállni, ami egyszerre hatékony és védi a felhasználók magánszféráját. A két cég által kidolgozott technológia lényege, hogy nem egy nagy központi adatbázisban gyűlik, hogy merre jártunk a napunk során. A telefonunk Bluetooth-on keresztül figyeli, hogy milyen készülékek vannak a környezetében; ha olyan telefont észlel, amelyen fut a járványvédelmi alkalmazás, akkor megjegyzi annak a telefonnak az egyedi, de anonim, és folyamatosan változó azonosítóját. Ha a buszon mellettünk ülő ember később megtudja, hogy beteg, akkor a kritikus két hétben használt azonosítói segítségével a többi telefon gyorsan meg tudja nézni, hogy járt-e a készülék közelében.

Mindkét cég hangsúlyozta, hogy csak azok vesznek részt a programban, akik akarnak. Emellett az is egyéni döntés kérdése, hogy akiről kiderül, hogy beteg, ezt végül (névtelensége megőrzése mellett) megosztja-e az alkalmazással, és ezáltal az azt használókkal. Ennek ellenére többen megfogalmaztak aggályokat az elképzeléssel kapcsolatban.

A sor Donald Trump amerikai elnökkel indul,

aki szokás szerint nem részletezte az aggodalmait, egyszerűen annyit jegyzett meg, hogy "sokaknak" "nagy" alkotmányos problémái vannak ezzel a megoldással. Hogy pontosan kik ők és milyen ütközéseket látnak az alaptörvény és a technológia közt, az a következő négy hét vizsgálódásai után derül majd ki Trump állítása szerint. Eggyel részletesebb volt az ACLU (American Civil Liberties Union, vagyis az Amerikai Szabadságjogi Unió), ők hat pontban foglalták össze, hogy mire kell ügyelnie a cégeknek:

  • A részvétel legyen önkéntes
  • Az adatokat csak közegészségügyi célra lehessen használni
  • A lehető legkevesebb adatot gyűjtsék
  • Az összegyűlt adatokat meg lehessen semmisíteni, amikor már nincs azokra szükség
  • Legyen nyilvános, ha a kormány adatot kér be
  • A koronavírus-járványon túl ne maradjanak használatban ezek a megoldások.

A szabadságjogi szervezet kiemelte, hogy az Apple és a Google elképzelései jók, de többek között felhívták a figyelmet arra, hogy hasznos lenne, ha a naplózott érintkezéseket jóváhagyná a felhasználó. Vagyis ha otthon ülök egyedül, és a szomszéd olyan közel dőlt a falhoz, hogy érzékelik egymást a telefonjaink, akkor ki tudjuk venni ezt a potenciálisan veszélyes érintkezések listájából. Bár persze kérdés, hogy ez a gyakorlatban hogyan történne - minden egyes érintkezésnél csipogna a telefonunk, hogy valóban egy légtérben vagyunk-e a másik készülékkel? Az első nap után mindenki azonnal letörölné az appot a telefonjáról.

Mindeközben az a tudósokból és technológiai szakemberekből álló csoport, akik Európában próbálják sztenderdizálni a mobilos kontaktvizsgálatokat, és több kormánnyal már megegyeztek, illetve tárgyalnak, azt nehezményezik, hogy a Google és az Apple nem támogatnák a központi adatgyűjtéssel működő megoldásokat. A csoport azonban hozzátette, hogy a két tech óriás nyitott a párbeszédre. Hamarosan kiderül, hogy mire jutnak.

(Fotó: Apple, Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.