Az első emberek VS robotok meccsén nem sikerült megvernie a női válogatottat a robot focicsapatnak

2022 / 06 / 19 / Bobák Zsófia
Az első emberek VS robotok meccsén nem sikerült megvernie a női válogatottat a robot focicsapatnak
Európa legsikeresebb robotfocistái álltak ki portugál humán sportolók ellen, de hajszállal veszítettek a mérkőzésen.

Az 1997 óta rendszeresen megrendezésre kerülő Robocup versenysorozat célja, hogy kinevelje azokat a robotokat, amelyek, az eredeti tervek szerint 2050-re, megverik egy futballmérkőzésen az akkori labdarúgó-világbajnokság győztes csapatát ezzel bizonyítva, hogy a robotikai fejlesztések milyen magas szintet képesek elérni. A lényeg persze nem csak a végső dicsőségben, hanem az odavezető út sikereiben is rejlik, mivel a focizó gépeknek sok olyan képességgel kell rendelkeznie, amelyek a robotok való életbeli hatékonyságát is növelik.

A csapatmunka, az egymással való hatékony kommunikáció, a magas fokú autonómia, a gyors helyzetfelmérési képesség, a megfelelő döntések meghozatala és a hibák javítása, amihez folyamatos tanulás vezet (és nem utolsósorban a jó labdakezelés), mind a gépek szoftvereinek és hardvereinek tökéletesítésével emelhető olyan szintre, ami az emberek legyőzésével való próbálkozáshoz szükséges, közben pedig az újításokat át lehet ültetni a gyárakban, ipartelepeken, irodákban dolgozó robotok alkalmazásai közé is. Méghozzá, az emberi foci tradícióitól eltérő módon, a robotok stratégiáját a csapatok megosztják egymással, így közös fejlesztésekhez is hozzájárulnak.

Ahhoz, hogy a humán ellenfeleket maguk mögé utasítsák, a négy-és kétlábú, vagy éppen kerekeken gördülő robotoknak még sok meccsen kell bizonyítaniuk, hogy képesek nem csak a futball legalapvetőbb műveleteivel, hanem bonyolultabb játékstratégiákkal is megbirkózni, egyelőre a gépeket az esés-kelés, a lassan passzolt labdák és az időnkénti kapura rúgás jellemzi inkább, ami látszólag távol áll a megszokott, emberi meccsek tempójától.

A robotok azonban valójában sokat fejlődtek az elmúlt években és bizonyos csapatok rendszeresen, évről évre megjelennek és jól teljesítenek a versenyen.

A holland Eindhoveni Műszaki Egyetem Tech United nevű csapata, ami kisebb dalek típusú, tehát nem humanoid és nem is kutyaformájú robotokból áll, ebben az évben nyerte el hatodik alkalommal az európai bajnokság első helyezését, így jó esélyekkel indul a júliusban Bangkokban megrendezésre kerülő Robocup finálén.

A mérkőzések egyik különleges pillanatát az jelentette, mikor a gépeknek nem hozzájuk hasonló versenyzőkkel, hanem hús-vér focistákkal kellett szembenézniük: a pálya másik oldalán a portugál Vitória Sport Clube női sportolói sorakoztak fel, hogy végre kiderülhessen, milyen messze van az áhított cél, vagyis mikor arathatnak győzelmet a robotok az emberek felett. Mint kiderült: még soká.

A Tech United tagjai becsülettel küzdöttek, de ritkán sikerült gól rúgni az ellenfél kapujába, míg a humán versenyzők könnyedén vették az akadályokat, amit a guruló robotok próbáltak eléjük állítani. Az, hogy a győzelem a Vitória SC számára végül mindössze egy gólon múlt (4:3-ra győztek), csak annak köszönhető, hogy, amint a felvételeken is látható, a focisták nem igazán igyekeztek elvenni a labdát a gépektől, mikor az ő játékukra és támadásukra került sor, hanem hagyták, hogy azok szabadon passzoljanak egymásnak.

A robotoknak, illetve fejlesztőiknek azonban így is nagy tanulságokkal szolgált a meccs, mivel most először kerülhetett sor rá, hogy a gépek valódi emberi ellenfelekkel küzdöttek meg.

(Fotó: Flickr/techunited)

Nagy esések és látványos talpraállások - szigorodtak a robotfoci szabályai A gépek önállóan játszanak a pályán, külső irányítás nélkül, és egy-egy esés után már egészen látványosan és gyorsan tudnak felpattani. A Robocup célja, hogy a most még ügyetlennek tűnő robotok egyszer megverjék az emberi focistákat a pályán.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.