Nem száguldozhatunk egyhamar repülő motorokkal, csődbe ment az Xturismo gyártója

2024 / 01 / 17 / Bobák Zsófia
Nem száguldozhatunk egyhamar repülő motorokkal, csődbe ment az Xturismo gyártója
A japán ALI Technologies már elkezdte az extrém légi járművek értékesítését, de a szigorú szabályozások és a motor csillagászati ára miatt nem ment a tervek szerint az üzlet. A csőd azonban nem jelenti a történet végét: a repülő motorkerékpár újabb és sokkal olcsóbb verziója készül.

A japán ALI Technologies évekkel ezelőtt nyergelt át drónok készítéséről a Csillagok háborújában látható járművek által ihletett repülő közlekedési eszköz fejlesztésére, amelyet repülő motobicikliként lehet a legjobban jellemezni, de valójában egy teljesen új járműtípust képvisel. A gépezet a drónok technológiájához hasonló módon, légcsavarokkal működik, de meghajtását hibrid rendszer adja, amelynek része egy belsőégésű és elektromos motor is. Az akár 100 km/h-ás sebességet is elérő jármű 30-40 percig képes egyhuzamban a levegőben maradni és automatizált rendszer végzi a kiegyensúlyozását repülés közben, így a kezelése valójában nem bonyolult a gyártócég szerint.

Annak ellenére, hogy a repülő motor újszerű és szórakoztató lehetőséget kínálhat a rövid távú közlekedésre azoknak, akik rá mernek ülni, a gép eladási számai mégsem alakultak túl jól több okból: egyrészt a jármű közel 300 millió forintos ára az Xturismót egyértelműen a nagyon gazdagok játékszerévé tette, másrészt a repülő motorokra vonatkozó átogó szabályozás hiánya miatt a japán hatóságok végül igen szigorú feltételeket szabtak a használatának és lényegében lehetetlenné tették a jármű szabad alkalmazását. Az Xturismóval ugyanis közutak felett nem, csak versenypályákon lehet repülni.

Mikor a cég 2021-ben megkezdte a jármű értékesítését, még láttak rá esélyt, hogy 2023-ra a törvényi előírások lehetővé teszik majd az ehhez hasonló speciális járműtípusok szélesebb körű használatát, de erre nem került sor, sőt, az eladások olyan alacsony szinten maradtak és a veszteségek olyan nagyra nőttek, hogy a cég amerikai anyavállalata, az Aerwins Technologies úgy tervezte, hogy a céget Japánból Kaliforniába helyezi át és a járművet is átformálja, létrehozva egy újabb, olcsóbb (70 millió forintba kerülő) változatot.

Az ALI Technologies végül decemberben csődöt jelentett, viszont a tervek a fejlesztések folytatására továbbra is élnek: a jelentés szerint az Aerwins pilóta nélküli és emberi irányítással működő, alacsony magasságon üzemelő légi járműveket is gyárt majd az amerikai központjában, így a közlekedés extrém verzióját preferálók nem maradnak repülő motorbicikli nélkül a jövőben.

(Fotó: ALI Technologies)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.