Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb akadálya, ami az emberek 95%-ának gondot okoz

2020 / 12 / 09 / Raketa.hu
Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb akadálya, ami az emberek 95%-ának gondot okoz
Talán soha nem volt még ilyen népszerű a videokonferencia, mint a koronavírus-járvány megjelenése óta, hiszen mostanra a cégek többsége átállt távmunkára, de az oktatás is egyik napról a másikra terelődött át online csatornákra. A kiváló kommunikációs élményhez azonban a kép önmagában kevés, ahhoz megfelelő hangtechnika is szükségeltetik. Mutatunk pár megbízható megoldást, hogy a távolság egy beszélgetésnél se jelentsen akadályt.

Az üzleti utazások teljesen visszaszorultak az elmúlt időszakban, de előreláthatólag a járvány után sem tér vissza a megszokott trend, miszerint a vállalatok munkatársai heti rendszerességgel más-más országokba repülnek különböző megbeszélésekre, konferenciákra, előadásokra. Noha az üzleti utak elhagyásával a cégek időt és pénzt spórolhatnak, az online konferencia csak akkor léphet az élő megbeszélés helyébe, ha annak semmilyen technikai akadálya nincsen.

Évek kellettek volna hozzá, most néhány hónap alatt beköszöntött a digitális világ Sokkal többet vagyunk otthon, jobban figyelünk az egészségünkre és kevesebbet érintkezünk más emberekkel - a március óta tomboló Covid19-járvány számos változást hozott magával, ami a legerőteljesebben abban nyilvánult meg, hogy soha nem látott mértékben pörgött fel a digitalizáció.

Mit jelent ez?

Mindenekelőtt azt, hogy a beszédhangnak legtermészetesebb formájában kell egyik pontból a másikba jutni, hogy elfeledtesse az online meeting jellegét, és megteremtse a valódi tárgyalás illúzióját. Ezáltal a tárgyalópartnerek érzelmileg is közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Minél észrevétlenebb a technológia, annál természetesebb lesz az élmény és ezáltal hatékonyabb a felek közötti együttműködés.

Ugyanez érvényes a távmunkában, otthonról dolgozó kollégákra is: az EPOS kutatása szerint a jelenleg dolgozók kilencvenöt százaléka a rossz hangminőség miatt kevésbé tud összpontosítani és hatékonyan dolgozni, ami harmincöt százalékuknál rendszeres frusztráltságot és bosszúságot okoz. A felmérés szerint a megkérdezettek huszonöt százaléka tapasztalt már stresszt, míg tizenöt százalékuk érezte már magát emiatt zavarban vagy kevésbé magabiztosnak.

A jólét kultúrájának megteremtése a megfelelő hangtechnikával kezdődik

A vállalatok alapvető feladata gondoskodni alkalmazottaikról, különös tekintettel arra, hogy a távmunka végzése során se terheljék túl magukat. Az EPOS felmérésben a döntéshozók hetvenkilenc százaléka egyetértett abban, hogy a jó minőségű audio eszközök, vagyis a headsetek, fejhallgatók és kihangosítók használata enyhítheti a hívások során fellépő, rossz hangzás okozta problémákat. Az EPOS erre lehetőséget is ad olyan csúcskategóriás eszközökkel, mint mondjuk a prémium aktív zajszűrős headset, ami segít a feladatra összpontosítani, és kihozni magunkból a maximumot mesterséges intelligenciával, sztereó hangzással és adaptív aktív zajkioltással.

Ha pedig valakinek a jelenlegi helyzetben is állandó utazás az élete, az EPOS bluetoothos nyakpántos headsetével mozgásban maradhat, mégis összeszedetten, hatékonyan elvégezheti feladatait. A hallójáratba dugható, nyakpántos headset a munkahelyen és útközben is gazdag, természetes hangzást és aktív zajkioltást biztosít, így az üzleti beszélgetések kristálytiszta hangzással lebonyolíthatók, míg a rezgő nyakpántnak köszönhetően egyetlen hívásról sem maradunk le.

Az intelligens mikrofon a jövő egyik nagyágyúja

Akik a karantén miatt több hétig otthonról dolgoztak (vagy dolgoznak jelenleg is) gyakran hiányolták megszokott irodai környezetüket, és a kollégákkal folytatott beszélgetéseket. A cégek ezért elkezdtek a munkába történő visszatérést célzó terveken dolgozni, ügyelve a higiéniai szabályok és a fizikai távolságtartás betartására. A mennyezeti mikrofonok, mint például az SL Ceiling Mic 2, pontosan ezekre a helyzetekre kínálnak megfelelő higiéniai megoldást. Az SL Ceiling Mic 2 automatikus hangnyaláb-formálási technikának köszönhetően a mennyezeti mikrofon eddig nem tapasztalt szabadságot biztosít a beszélő számára:

a mikrofon hangnyalábja egyszerűen a hang felé fordul.

Az SL Ceiling Mic 2 egy egyszeri telepítést követően használatra kész, és csaknem észrevétlenül belesimul a különféle építészeti terekbe, infrastruktúrákba. (Egyetlen mennyezeti mikrofon lefed egy hatvan négyzetméteres területet, illetve további mikrofonokkal is kiegészíthető.) A videokonferencia-rendszerekhez történő csatlakoztatása gyors és egyszerű, így a megbeszélések még hatékonyabbak és eredményesebbek lehetnek.

Webkonferencia-megoldások minden helyzetre

A gyors és egyszerű kommunikáció egyre fontosabb szerepet játszik mindennapjaink során, legyen szó átlagos méretű irodai szobáról, kis vagy közepes tárgyalóról, esetleg egy nagyobb konferenciateremről. Lehetőségeikhez mérten mindenki a legegyszerűbb megoldást keresi, azaz hogy saját laptopjával, okostelefonjával csatlakozhasson a megbeszéléshez a saját irodájában vagy akár külsős partnernél. A beszélgetés minősége ugyanakkor nem csorbulhat, ahogy értékes percek is hiába vesznek kárba egy esetleges technikai malőr kiküszöbölése esetén. A megoldásra többféle válasz létezik:

„Huddle” és kis meeting: a Biamp Devio termékcsalád kifejezetten kisméretű termekbe tervezett komplett konferencia központ. Könnyen kezelhető, a "hozd magaddal a saját laptopod" elgondolást támogatja. Az automatikus beállítás szinkronizálja a számítógép be- és kimeneteit, ezáltal a helyi mikrofon, hangszóró és webkamera átveszi a feladatokat. A csomag tartozéka a Biamp irányított mikrofonja, valamint válaszható belógatott, álmennyezetre rögzített vagy asztalra helyezett mikrofonnal. Egy-négy fős helyiségbe ideális választás.

Közepes meeting room: ahogy a megbeszélések, videokonferenciák egyre nagyobb létszámban történnek, úgy válik egyre sarkalatosabb tényezővé a résztvevőkre való fókuszálás. A közepes szobák méretre tökéletes megoldást kínál a Biamp Tesira termékcsaládja. A Parlé mikrofonok garantálják a tökéletes beszédérthetőséget a beépített nyalábformálásnak köszönhetően. A központi egységnek több kivitele is létezik így

bármilyen már meglévő vagy kiépítésre kerülő rendszerbe könnyen integrálható, a rendszer összekötéséhez pedig csupán CAT kábelek szükségesek. Ideális közepes meeting szobák hangosítására.

Nagy méretű meeting room: a Sennheiser és a Biamp rendszerek integrálásával lehetőség nyílik lefedni akár olyan nagy méretű meeting szobákat is melyekhez eddig komplex, több mikrofonból álló rendszert kellett kiépíteni, most viszont ehhez már nem kell sem kábelrengeteg, sem különálló keverőpult. A Sennheiser Ceiling mikrofonja egyetlen eszközbe sűríti az összes szükséges bemeneti eszközt. A megbeszélés résztvevői szabadon, kedvükre járkálhatnak, ülhetnek az asztalnál vagy prezentációt tarthatnak, a rendszer egyaránt képes a hang továbbítására analóg és Dante csatornán keresztül, megkönnyítve a későbbi továbbfejlesztési lehetőségeket.

Sound masking, azaz a hangelfedés az irodában

A munkaterület zajcsillapítása szintén megoldandó feladat, és bár a hangelfedést (sound masking) sokan összekeverhetik a fehér zajjal (white noise), ám a hangelfedés kifejezetten a produktivitás ösztönzésére és a hangátvitel titkosságának biztosítására szolgál. A legnagyobb különbség köztük mégis talán az, hogy amíg a fehér zaj olyan véletlenszerű gépi hangokat jelöl, melyek az emberi fül által érzékelhető összes frekvencián egyszerre és ugyanolyan intenzitással hallatszanak, addig a sound masking úgy hoz létre magával ragadó élményt, hogy nem is érzékeljük.

A sound masking-rendszereket általában nyitott irodai helyiségekben használják, hogy minimalizálják a zavaró hangtényezőket, növeljék a hangszigetelést és optimalizálják a munka hatékonyságát. Ezek a megoldások manapság a kórházak, klinikák és irodák számára egyformán elengedhetetlen kellékek. többek között a személyek magánéletének védelme érdekében.

Az oktatásban is elkel a modern technológia segítsége

A munka világa mellett az oktatás is drámai módon megváltozott a korlátozások bevezetése óta. A tanároknak és a diákoknak egyaránt alkalmazkodniuk kellett a távoktatás új formájára, és új módszereket kellett találniuk a kapcsolattartásra, a kommunikációra, na és persze a motivációra. Az osztályterem virtuális lett, ezért modern eszközöket és erőforrásokat kellett alkalmazni a tanulás folytatásának biztosítására.

Az elmúlt időszak változásaival a technológia is megpróbált  lépést tartani, és a lehető legszemélyesebbé tenni a tanórákat.

Ezt a célt szolgálja például a  Microsoft Teams "kézfeltevő" funkciója, ami lehetővé teszi a hallgatók számára esetleges problémáik jelzését, illetve megkönnyíti számukra az órai aktív részvételt. Emellett a különböző online tanulási platformokat is minden eddiginél gyakrabban - és jobban - használják feladatok meghatározására és a hallgatók előrehaladásának nyomon követésére. A diákok online programokban tanulnak, dolgoznak, majd beküldik munkájukat. Az egyik hasznos alkalmazás a Microsoft 365., ami régóta elterjedt a munka világában, mostanra pedig az oktatásba is beintegrálták.

A jó eszközök jó hangzást igényelnek

A táv- és hibrid oktatás nem csupán a szoftveres megoldások új és nagyobb mértékű használatát, de kiváló hangzást is igényel tanároknál és tanulóknál egyaránt. Az EPOS ennek érdekében együttműködik a Microsofttal, hogy olyan hangtechnikai eszközöket kínálhasson, amelyek zökkenőmentesen működnek a Microsoft Teams platformjaival. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók, a tanárok és az oktatási szakemberek biztosak lehetnek a kiváló hangélményben, bárhol is tanulnak, tanítanak vagy dolgoznak.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Audio Partner Kft.

(Fotó: Getty Images Hungary, Sennheiser, EPOS)

Ez is érdekelhet:

Lehetséges hanggal vizet forralni?

Itt a vége, többé már nem lazsálhatjuk el a munkahelyi értekezleteket

Videohívás hologrammal? Eléggé úgy fest, hogy ebbe az irányba tartunk

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.