Videohívás hologrammal? Eléggé úgy fest, hogy ebbe az irányba tartunk

2020 / 11 / 30 / Perei Dóra
Videohívás hologrammal? Eléggé úgy fest, hogy ebbe az irányba tartunk
Mit használunk manapság arra, hogy kapcsolatot teremtsünk a külvilággal? Számítógépet, okostelefonokat és egyéb eszközöket. Na most képzeljünk el, hogy főnökünk nem a szokásos Zoomos/FaceTime-os/Google Hangouts-os módon, hanem saját lakásunkban, a mi szobánkban tart értekezletet. Nos a helyzet az, hogy egy olyan technológia tűnt fel a láthatáron, amely - talán hamarabb, mint hinnénk - felválthatja a videohívásokat egy sokkal furcsább, futurisztikusabb eszközzel: valós idejű, egészalakos hologramokkal.

Tupac ihlette a koncepciót

Ismét csak képzeljük el, amint nappalink kényelmében éppen kávét kortyolgatunk, amikor egyszer csak hívást kapunk egy telefonfülke-méretű dobozból, majd miután fogadjuk, másodperceken belül a legjobb barátunk (vagy párunk, nagymamánk, főnökünk) megjelenik a dobozban - milliónyi fénypont formájában, amelyeket úgy terveztek, hogy nemcsak a hívó fél külsejét utánozza, de az ő hangján is szólal meg. Teszi mindezt ráadásul valós időben, miközben a hologram mozog a doboz körül - így láthatjuk gesztusait, testbeszédét és arckifejezését, mintha valóban velünk lenne:

Ha valakinek nemcsak a filmekből ismerős ez a technológia, az nem a véletlen műve, hasonló módon 'koncertezett' ugyanis 2012-ben Tupac a Coachella fesztiválon, a rajongók pedig tágra nyílt szemekkel nézték, amint a legendás rapper majdnem tizenhat évvel halála után színpadra lép. Bár a hologram kissé elmosódott volt, és alig lehetett kivenni a rapper arcvonásait, egyidejűleg azonban mégis rendkívül részletes volt. A Tupac hologramot az AV Concepts rendezvénytechnikai vállalat és a hollywoodi Digital Domain stúdió hozta létre, és a pletykák szerint legalább százezer dollárba került. Ami nem is olyan irreális, ha azt vesszük, hogy a fent említett hologram-doboz ára jelenleg hatvanezer dollár.

Szerelembe esni a technológiával - a japán hologramfeleség története Nem beszél vissza. Nem érkezik későn haza. Mindig kedves. Mindig udvarias. Mindig a sarokban vár. Miért is nem házasodunk mindnyájan össze a technológiával?

Videohívás hologrammal

Az eszköz neve Epic HoloPortl - a PORTL nevű cég gyártmánya -, amelynek alapítóját Tupac hologramja ihlette: miután látta a 2012-es előadást, David Nussbaum gyorsan megvásárolta a technológia szabadalmait, és azóta is azon dolgozik, hogy a technológiát egyszerre hasznossá, szórakoztatóvá és méretezhetővé tegye. Az Epic belső falaiba nagy felbontású átlátszó LCD-képernyők vannak beágyazva:

a hívó félnek - aki hologramként jelenik meg - csak egy kamerával kell rendelkeznie, és fehér háttér előtt állnia.

Míg az Epic kamerája a másik félnek megmutatja a helyiséget és az ott tartózkodókat, lényegében ugyanúgy, mint egy Zoom hívásnál.

Kapóra jött járványhelyzet

A múlt hónapban a cégnek sikerült hárommillió dolláros támogatást szereznie, Nussbaum szerint pedig már százat el is adtak az Epic-ből, előrendelései „meghaladják az ezret”, valamint eszközök tucatjait leszállították már bevásárlóközpontoknak, repülőtereknek és moziknak, vagyis csupa olyan helynek, ami jelenleg nem túl frekventált, de reméljük, hogy a járványhelyzet elmúlása után ez megváltozik. Érdekesség, hogy a PORTL ötletét a Szilícium-völgy egyik milliárdosa, Timothy Draper finanszírozza, ami viszont ennél is izgalmasabb, hogy ha nincs a pandémia, akkor a dolgok alighanem másként alakultak volna. Nussbaum ugyanis a TechCrunch-nak elmondta, hogy Draper megsürgette a tervezés folyamatait a járványhelyzet berobbanását követően, mert valószínűleg arra számít, hogy az emberek új módszereket akarnak majd a távoli kommunikációra. Nussbaum természetesen jól tudja, hogy kevesen engedhetnek meg maguknak egy hatvanezer dolláros hologramfülkét (nem beszélve a telefonfülkényi méretéről), ezért következő projektje az Epic kisebb, olcsóbb változatának elkészítése.

Szerinte ugyanakkor még a jelenlegi költségek tizedénél sem valószínű, hogy sokan vágynának egy ilyen szerkezetre, ezért az Epicet úgy tervezik, hogy a személyes kommunikáción túl számos lehetséges felhasználási módja legyen. Bármely esemény, ahová általában híres embereket hívnának személyes megjelenésre - legyen szó hírességekről, akadémikusokról vagy üzletemberekről -, a hologram segítségével mindenképp megoldható a 'személyes' jelenlét. Nussbaum szerint az Epic alkalmazása az oktatás és az üzleti élet szempontjából lehet a legjelentősebb.

Ez is érdekelhet:

Megérinthető animált hang-hologramok

A hologram cirkuszban nem szenvednek az állatok

Egy új tanulmány szerint hologram-szerűek lehetnek a fekete lyukak

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.