Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket

2020 / 12 / 03 / Justin Viktor
Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket
A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.

Csirke falatok

Az új terméket először Szingapúrban engedélyezték, egy laborban létrehozott, csirke-falatkának kinéző hústermék képében ami a világon az első forgalomba hozatali engedéllyel is rendelkező „tiszta hús”, mivel nem vágott állatokból származik.

Az egészséggel, az állatok jólétével és a környezettel kapcsolatos fogyasztói aggodalmak és tudatosság növekedése miatt megnőtt a kereslet a hagyományos hús alternatívái iránt.

Az Eat Just vállalkozás hústermékéhez nem kellett megölni egyetlen állatot sem, és a San Francisco-i startup nem is gyárt mást, kimondottan erre specializálódtak. Az értékesítés, bár már engedélyezett, még nem rendelkezik kezdő dátummal.

A Barclays szerint a hús-alternatívák piaca a következő évtizedben elérheti a 140 milliárd dollárt, vagyis a globális húsipar 1,4 trillió dolláros forgalmának körülbelül 10 százalékát is. A szupermarketek polcain és az éttermi menükben már ma is megtalálhatók olyan növényi húsok, mint a Beyond Meat túl és az Impossible Foods termékei. Az Eat Just termékek természetesen más kategóriába esnek, mert nem növényi alapú, hanem állati izomsejtekből növezstik őket a laboratóriumban.

A cég szerint a szingapúri engedélyezés óriási áttörés, remélik, hogy hamarosan több ország követi a példát. Az engedélyeztetést már elindították az USA-ban is, de még várnak az eredményre. A laborban előállított lombikhúst állati eredetű őssejtekből állítják elő, egyelőre drága eljárás során. 

Az elmúlt évtizedben számos startup próbálta előállítani a “tiszta húst”, abban a reményben, hogy egy etikusabb termék ígéretével megnyerhetik ügyüknek a hagyományos húsevőket is.

A legnagyobbak közül kettő az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates által támogatott Memphis Meats, amelyek egyaránt megfizethető és ízletes laboratóriumi termelésű húsokkal próbálnak piacra lépni.

A szingapúri Shiok Meats laboratóriumban termesztett rákfélék húsán dolgozik. Az Eat Just Szingapúrba viszi a gyártást is, és hamarosan belevágnak egy mungóbab-alapú tojáspótló gyártásába is, melyet az USA-ban már most is értékesítenek.

(Forrás: BBC Kép: Eat Just)

Ez is érdekelhet:

A tehenek tudják mi a bőgés, beszélgetnek egymással az ételről és az időjárásról is A tehenek persze nem éppen úgy beszélnek, mint ahogy egy embertől elvárnánk, de megvan a saját kommunikációs nyelvük.

Ismeretlen élőlények egy nebraskai tóban, de lehet hogy magyarok már IgNobel díjat is kaptak a kutatásukért? Nemrég valami egészen furcsa, fehéres színű, látszólag magától mozgó pókhálószerű rángatózó anyagot fedeztek fel tudósok az USA Nebraska államának középső részén található egyik tóban. A találgatás és a laboratóriumi munka is azonnal beindult, hogy kiderítsék, az új felfedezés élőlény, vagy sem.

Így lépkedhetett a T-rex, tudományos szimuláció egy csirkével A dinoszauruszokról már rengeteg minden kiderült, és a legfőbb ismeret talán éppen az, hogy bármilyen tudás egyik napról a másikra lecserélődhet az ellenkezőjére (lásd. a múlt heti Spinosaurus sztori).


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.