Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket

2020 / 12 / 03 / Justin Viktor
Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket
A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.

Csirke falatok

Az új terméket először Szingapúrban engedélyezték, egy laborban létrehozott, csirke-falatkának kinéző hústermék képében ami a világon az első forgalomba hozatali engedéllyel is rendelkező „tiszta hús”, mivel nem vágott állatokból származik.

Az egészséggel, az állatok jólétével és a környezettel kapcsolatos fogyasztói aggodalmak és tudatosság növekedése miatt megnőtt a kereslet a hagyományos hús alternatívái iránt.

Az Eat Just vállalkozás hústermékéhez nem kellett megölni egyetlen állatot sem, és a San Francisco-i startup nem is gyárt mást, kimondottan erre specializálódtak. Az értékesítés, bár már engedélyezett, még nem rendelkezik kezdő dátummal.

A Barclays szerint a hús-alternatívák piaca a következő évtizedben elérheti a 140 milliárd dollárt, vagyis a globális húsipar 1,4 trillió dolláros forgalmának körülbelül 10 százalékát is. A szupermarketek polcain és az éttermi menükben már ma is megtalálhatók olyan növényi húsok, mint a Beyond Meat túl és az Impossible Foods termékei. Az Eat Just termékek természetesen más kategóriába esnek, mert nem növényi alapú, hanem állati izomsejtekből növezstik őket a laboratóriumban.

A cég szerint a szingapúri engedélyezés óriási áttörés, remélik, hogy hamarosan több ország követi a példát. Az engedélyeztetést már elindították az USA-ban is, de még várnak az eredményre. A laborban előállított lombikhúst állati eredetű őssejtekből állítják elő, egyelőre drága eljárás során. 

Az elmúlt évtizedben számos startup próbálta előállítani a “tiszta húst”, abban a reményben, hogy egy etikusabb termék ígéretével megnyerhetik ügyüknek a hagyományos húsevőket is.

A legnagyobbak közül kettő az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates által támogatott Memphis Meats, amelyek egyaránt megfizethető és ízletes laboratóriumi termelésű húsokkal próbálnak piacra lépni.

A szingapúri Shiok Meats laboratóriumban termesztett rákfélék húsán dolgozik. Az Eat Just Szingapúrba viszi a gyártást is, és hamarosan belevágnak egy mungóbab-alapú tojáspótló gyártásába is, melyet az USA-ban már most is értékesítenek.

(Forrás: BBC Kép: Eat Just)

Ez is érdekelhet:

A tehenek tudják mi a bőgés, beszélgetnek egymással az ételről és az időjárásról is A tehenek persze nem éppen úgy beszélnek, mint ahogy egy embertől elvárnánk, de megvan a saját kommunikációs nyelvük.

Ismeretlen élőlények egy nebraskai tóban, de lehet hogy magyarok már IgNobel díjat is kaptak a kutatásukért? Nemrég valami egészen furcsa, fehéres színű, látszólag magától mozgó pókhálószerű rángatózó anyagot fedeztek fel tudósok az USA Nebraska államának középső részén található egyik tóban. A találgatás és a laboratóriumi munka is azonnal beindult, hogy kiderítsék, az új felfedezés élőlény, vagy sem.

Így lépkedhetett a T-rex, tudományos szimuláció egy csirkével A dinoszauruszokról már rengeteg minden kiderült, és a legfőbb ismeret talán éppen az, hogy bármilyen tudás egyik napról a másikra lecserélődhet az ellenkezőjére (lásd. a múlt heti Spinosaurus sztori).


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.