Ismeretlen élőlények egy nebraskai tóban, de lehet hogy magyarok már IgNobel díjat is kaptak a kutatásukért?

2020 / 11 / 24 / Justin Viktor
Ismeretlen élőlények egy nebraskai tóban, de lehet hogy magyarok már IgNobel díjat is kaptak a kutatásukért?
Nemrég valami egészen furcsa, fehéres színű, látszólag magától mozgó pókhálószerű rángatózó anyagot fedeztek fel tudósok az USA Nebraska államának középső részén található egyik tóban. A találgatás és a laboratóriumi munka is azonnal beindult, hogy kiderítsék, az új felfedezés élőlény, vagy sem.

Fehér ragacs

A víz felszínén úszó, azt elborító ragacsosnak tűnő anyag mozgásáról először azt gondolták, hogy csak a halak okozzák. Egy jól megvilágított videofelvétel aztán megmutatta, hogy a titokzatos valami magától rángatózik. A tudósok egyelőre vizsgálódnak és próbálják kideríteni, hogy miféle organizmussal találkoztak.

Az egyik felmerült teória szerint előfordulhat, hogy az anyag egy állat szétesett bél-vagy idegrendszere, melynek még működő autonóm reflexei lehetnek, de arra egyelőre még elméleti szinten sincs megoldási javaslat, hogy ezek a részek miként kerülhettek a tóba ilyen állapotban.

„Talán valamiféle vízi nyálkagomba lehet. Nem tudtam, hogy ez a faj a vízben is megél, de eddigi kutatói tapasztalataim alapján erre gondolok. Húsz éve tanulmányozom Oklahoma állam vízi ökoszisztémáját, de még sha nem találkoztam ilyesmivel. Lenyűgöző" – mondta el Amie Robison ökológus, aki videót készített az ominózus “valamiről”.

Az iszappenészek (Myxogastria) az eukarióta organizmusok gyűjtőneve. Ezek az élőlények egyetlen sejtként vagy aggregálódva is létezhetnek, és többsejtű struktúrákat hozhat létre, amelyek képesek szaporodni.

Gyakran emlékeztetnek a nyálkára és önálló döntéshozatali képességekkel is rendelkeznek. Bizarr nyálkás karok növesztésével növekedhetnek, a vízi változatok fehérek, és korallszerű a megjelenésük.

Egy fajuk a nyálkagombák egyébként gyorsan növekvő, nagy telepeket hozhatnak létre, ha pedig a telep megsérül, újra regenerálódhatnak. A rejtélyben a döntő szót majd a laboreredményeket követően lehet kimondani, melyek nemsokára megérkeznek majd, miután a kutatók, mintákat vettek a vízből.

Bennünket érintő érdekesség, hogy a 2008-as Ig Nobel-díjat Toshiyuki Nakagakinak, a japán Hokkaido Egyetemről, Hiroyasu Yamadának és Ryo Kobayashinak a Hirosima Egyetemről,valamint még több más kutató mellett Tóth Ágotának, a Szegedi Egyetem kutatójának ítélték oda, mivel felfedezték, hogy a nyálkás penészgombák képesek rejtvényeket megoldani. A kutatás anyaga anno a rangos Science magazinban is megjelent.

(Forrás: IFLS Kép: Amie Robinson)

Ez is érdekelhet:

A drakula-papagájok valóban léteznek, és nagyon veszélyesen néznek ki

A parazitizmus csúcsán egy állat megeszi a gazdatest nyelvét és a helyére tapad, hogy még többet egyen

Új törpe víziló bébi született a San Diegó-i állatkertben


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.