A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor szívébe nyerhetünk bepillantást

2022 / 05 / 03 / Bobák Zsófia
A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor szívébe nyerhetünk bepillantást
Az ITER építési munkálatainak több mint 85%-a készen van, a fánk alakú tokamakot alkotó első egységek is várják, hogy a helyükre kerülhessenek.

Az ITER Organization drónnal készített videójában betekintést nyerhetünk az ITER (Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) építésének folyamatába, ami jelenleg nem teljesen a tervek szerinti tempóban halad, de a szervezet leírása szerint már így is 85%-ban megvalósult, az első plazma begyújtása előtti összes munkálatnak pedig körülbelül 76%-a van készen jelenleg. A Central Solenoid központi mágnes első részét tavaly szeptemberben szállította le a General Atomics a franciaországi Saint Paul-lez-Durance-ban található építési helyszínre és a leendő fúziós folyamatoknak helyet adó vákuumkamra első három szegmense is megérkezett már az összeszerelő csarnokba, valamint a kriosztát minden egysége, köztük a tetején lévő fedőelem is a műhelyben várja, hogy a végleges helyére kerülhessen.

A probléma, ami miatt az összeszerelési munkák egy részét átmenetileg meg kellett szakítani, a fánk alakú tokamak vákuumtartályát alkotó egységekkel kapcsolatos: ezeknek az egyenként sokszáz tonnás szegmenseknek az illeszkedése kevesebb mint egy milliméteres pontossággal kell, hogy megvalósuljon, a hegesztésükre csak ezután kerülhet sor. Mivel a Dél-Koreában készült darabokból az első kettő sérülést szenvedett, mielőtt megérkezett volna az ITER területére, ezért a projektet felügyelő francia bizottság (l’Autorité de sûreté nucléaire, ASN) részletes terveket kért a probléma megoldására (valamint más akadályok elhárítására is), a hegesztést pedig addig nem engedélyezték, amíg a jelentést el nem bírálják. Az Amerikai Fizikai Intézet hírei szerint az ASN döntése csak részben felelős azért a késésért, ami az ITER elkészülésének eredetileg 2025-re tervezett időpontját akár több mint 17 hónappal kitolhatja, mivel az építkezés ütemét korábban már a járvány is jelentősen lassította.


Az ITER 42 hektáros építési helyszíne San-Paul-lez-Durance-ban 2010 első hónapjaiban (Fotó: ITER)

Az ITER építési helyszíne 2019-ben, mikor már a munkák 73%-a elkészült (Fotó: ITER)

Azonban, ha lassan is, de a kísérleti reaktor már formálódik és a hatalmas szerelőcsarnokon belül a világ különböző pontjain készült, majd Franciaországba szállított egységek már várják, hogy a helyükre, többek között reaktor szívébe, a tokamak számára kialakított henger alakú mélyedésbe kerülhessenek, ahol

"először a történelemben csillag születik a Föld bolygón"

- az ITER Organization megfogalmazása szerint.

A szervezet drónnal készített videójában bepillantást nyerhetünk a csarnokba és a leendő tokamak vákuumtartályának szegmenseit is láthatjuk, valamint a külső építési munkák jelenlegi állását is bemutatják.

(Fotó: ITER Organization)

A küszöbön toporoghat a forradalmi áttörés a fúziós technológiában Talán nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy leutánozzuk a Nap energiatermelését, amely épp az ellentéte a jelenleg energiatermelésre használt atomhasításnak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.