Nepál betiltja a TikTok-ot, mert az megzavarja a társadalmi harmóniát

2023 / 11 / 14 / Bodnár Barna
Nepál betiltja a TikTok-ot, mert az megzavarja a társadalmi harmóniát
Nepál is beállt azon nemzetek közé, akik egyszerűen megtiltják a népszerű kínai videómegosztó alkalmazás, a TikTok használatát az ország lakossága számára. Míg azonban USA államai, vagy ez Európai Bizottság adatbiztonsági okokból vezetett be tilalmat, a dél-ázsiai ország arra hivatkozott, hogy a TikTok megzavarta a társadalom rendszerét.

Eddig is számos ország és szervezet korlátozta a Tiktok használatát többek között nemzetbiztonsági okora hivatkozva. A rendkívül népszerű közösségi alkalmazás ugyanis a Bytedance kínai technológiai óriáscég tulajdonában van, és több nemzet is attól tart, hogy a vállalatot a Kínai Kommunista Párt arra kényszerítheti, hogy kiadja a felhasználók adatait. A TikTok mindenesetre a tiltások ellenére is több mint egymilliárd havi aktív felhasználóval rendelkezik, ezzel az egyik legdinamikusabban fejlődő közösségi alkalmazás a világon. Nepál nem az első, aki a dél-ázsiai régióban a TikTokkal kapcsolatos szigorú rendelkezést vezet be, India ugyanis már három éve blokkolta a Tiktokot és számos más ismert kínai alkalmazást, mondván, hogy azok "fenyegetést jelentenek a szuverenitásra és integritásra". Akkoriban a TikToknak becslések szerint 120 millió felhasználója volt az országban, az alkalmazás egyik legnagyobb piacán.

Egyre több helyen tiltják be a TikTokot, de mi ennek a valódi oka? A tiltást bevezető országok nemzetbizonsági kockázatra hivatkoznak, de gyakran felmerül az alkalmazás fiatalkorúakra gyakorolt negatív hatása is. Egyelőre kérdés, hogy megalapozottak-e ezek az indokok.

Mindenesetre úgy tűnik most Nepálon a sor. Rekha Sharma, Nepál kommunikációs és informatikai minisztere egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, tekintettel arra, hogy a TikTok mennyire megzavarja a társadalmi harmóniát, és milyen hatással van a családi és társadalmi rendszerekre, a kormány úgy döntött, hogy egyelőre betiltja az alkalmazást.

Kedden Pushpa Kamal Dahal nepáli miniszterelnök is beszélt az ügyről egy Bhaktapur városában tartott rendezvényen, ahol úgy nyilatkozott, hosszas vita előzte meg a döntést, amely során arról konztultált a kormánypárt és az ellenzék is, hogy hogyan lehet megfékezni a társadalomban a diszharmónia, a rendetlenség és a káosz terjesztésére irányuló tendenciát. Végül konszenzus született az összes politikai párt között, ennek eredményeképpen tiltják be a TikTokot az ország területén.

Purushottam Khanal, a távközlési hatóság elnöke arra kérte az internetszolgáltatókat, hogy szüntessék meg az alkalmazáshoz való hozzáférést. A WorldLink Communications, az ország legnagyobb internetszolgáltatója eleget tett a felszólításnak, és várhatóan más szolgáltatók is követik majd.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada és Új-Zéland is korlátozta a TikTok használatát a kormányzati alkalmazottak számára kiadott eszközökön, februárban pedig a Fehér Ház közölte a szövetségi ügynökségekkel, hogy 30 napjuk van arra, hogy eltávolítsák a TikTokot az összes kormány által kiadott eszközről. Szintén februárban jelentette be az Európai Bizottság is a TikTok tiltását, New York városa pedig augusztusban, egy biztonsági felülvizsgálatot követően javasolta az alkalmazás használatának felfüggesztését a város tulajdonában lévő eszközökön.

(Borítókép: Getty Images/Matt Cardy)

New York városa is betiltotta a TikTokot New York kiberfenyegetésekkel foglalkozó hivatala egy biztonsági felülvizsgálatot követően tiltotta meg az alkalmazás használatát a város tulajdonában lévő eszközökön.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
A következő hírlevelet és kuponokat már egy mesterséges intelligenciától kapjuk?
A következő hírlevelet és kuponokat már egy mesterséges intelligenciától kapjuk?
Hogyan segít a mesterséges intelligencia a cégeknek az ügyfélszerzésben, de akár az ügyfélszolgálati kérdések megválaszolásában?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.