Népszavazás dönt arról, hogy betiltják-e a bérelhető elektromos rollereket Párizsban

2023 / 01 / 18 / Pőcze Balázs
Népszavazás dönt arról, hogy betiltják-e a bérelhető elektromos rollereket Párizsban
2020-ban hároméves működési engedélyt adtak ki a francia fővárosban a Budapestről is ismerős Lime-nak, Tiernek, illetve a Dottnak. Hogy meghosszabbítják-e a megállapodást az elektromos rollereket bérbe adó cégekkel, arról népszavazás fog dönteni.

Párizsban hosszú ideje kísérik figyelemmel, és igyekeznek törvényes keretek közé szorítani a népszerű, de ellentmondásos mikromobilitási eszközöket. Először 2019 őszén írtunk arról a Rakétán, hogy a franciáknál betiltották a 25 km/h-nál gyorsabban közlekedni tudó elektromos rollereket, illetve kikötötték, hogy tizenkét év alatt nem lehet azokat vezetni. Két évvel később Párizs önkormányzata már úgy döntött, hogy a közösségi elektromosroller-szolgáltatások járművei nem mehetnek többel 10 km/h-nál, miután két nő a Szajna-parton elütött, majd magára hagyott egy járókelőt, aki később belehalt a sérüléseibe.

A francia fővárosban csak 2021-ben közel háromszáz baleset történt ilyen járművekkel, háromszázhuszonkilenc sérülttel és két halottal.

A város a világ utazóinak egyik kedvenc célpontja, így nem csoda, hogy egy ponton tizenhat cég szeretett volna közösségi elektromos roller flottát működtetni ott. Az önkormányzat végül három vállalatnak, a Lime-nak, a Tiernek és a Dottnak adott erre engedélyt, ami két hónap múlva, március 23-án lejár. Azt azonban nem Anne Hidalgo főpolgármester fogja eldönteni, hogy mi legyen a járművek sorsa, pedig megtehetné - írja a TechCrunch. "Ha a párizsiak szeretnének maguknak rollert, azzal nincs semmi baj. De a szabadon lerakható és felvehető rollerekkel komoly problémáink vannak. Nem környezetbarátak. A cégek nem bánnak megfelelően az alkalmazottaikkal" - fogalmazott a politikus, aki április másodikára népszavazást írt ki; az engedélyeket addig automatikusan meghosszabbítják. "A tavalyi közmeghallgatáson ez egy megosztó téma volt - egy harc. Szerintem meg kéne szüntetnünk (ezeket a szolgáltatásokat). De tiszteletben fogom tartani a párizsiak véleményét, akkor is, ha nem értenek egyet azzal, amit akarok" - tette hozzá.

A három cég közös közleménye hangsúlyozza, hogy "üdvözlik" a népszavazást. Szerintük hétszáz tonna széndioxid-kibocsátástól kímélték meg Párizst 2021-ben, és ezzel is segítenek elérni a párizsi klímaegyezmény által kitűzött célokat. Azt is kiemelik, hogy bíznak benne, hogy csak a belső kerületek lakói szavazhatnak majd, az agglomerációban élők és a külföldi lakosok nem. Az Ipsos felmérése szerint a fővárosiak negyven százaléka elégedett ezekkel a szolgáltatókkal, és közel kilencven százalékuk szerint maradnak is a városban. Hogy igazuk lesz-e, április elején kiderül.

(Borítókép: Jonas Jacobsson/Unsplash)

Nemzetközi szinten is egyedülálló megoldással újítaná meg a mikromobilitást három magyar cég A Kuube, a Platio és a Rollin által kedden bemutatott mikromobilitási állomás tisztán napenergiával tölti fel a rollereket, miközben szélessávú internetet, vezeték nélküli telefontöltést és fedett találkozási pontot is biztosít az elektromos rollerrel közlekedők számára.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.