Végre megérkezett az Apple Watch méltó kihívója?

2020 / 08 / 21 / Pőcze Balázs
Végre megérkezett az Apple Watch méltó kihívója?
Számlapmegosztás. Alvásfigyelés. Kézmosáselemzés. Az Apple Watch nemsokára elérhető új funkciói nem rosszak, de senki sem fogja visszatartani a lélegzetét, míg a frissítés lefut a készülékén. A világ okosóráinak a harmadát még mindig az Apple adja el, így szüksége volna egy valódi kihívóra - lehet, hogy Kínából érkezik a rég várt konkurencia?

A Canalys nevű kutatócég legfrissebb számai alapján az év első negyedében jelentősen veszített az Apple Watch a piacrészéből, a tavalyi 46.7%-ról 36.3%-ra csökkentek az eladásai, de még így is toronymagasan vezet a második helyezett Huawei előtt - hogy a 7.3%-on álló Garminról vagy a 6.2%-os Fitbitről ne is beszéljünk. Pedig Cupertinóban mintha kezdenének kifogyni az eszközzel kapcsolatos korszakalkotó ötletekből. Az utolsó forradalmi megoldásuk az egy generációval ezelőtti EKG-bevezetés volt, legutóbb már csak a mindig bekapcsolt kijelző maradt, ami ugyan praktikus, és a mérnöki teljesítmény is figyelemreméltó, de valószínűleg kevesen cserélték le miatta az órájukat. A konkurensek pedig - kivéve a külön utakon járó, a sportolókra fókuszáló Garmin - próbálják utolérni az Apple-t, a Samsung például most jutott el odáig, hogy EKG-képes legyen a Galaxy Watch.

A kihívók már a Kickstarteren vannak?

A Nubia nevű, részben a ZTE (nem a focisták, a telefongyár) alá tartozó márka a cikk írásakor már tízszeresen túlteljesítette pénzügyi célját a Kickstarteren. Ráadásul a közösségi finanszírozó platformon nem csak azért jó megjelenni egy ötlettel, mert össze lehet rá kalapozni pénzt, hanem a sikerhez szükséges zsongás is elindul egy-egy okos elképzelés körül. A Nubia Watch leginkább a csukló köré tekeredő, négyhüvelykes OLED kijelzőjével nyerte el a támogatók tetszését. Ez a forma végre valóban valami új, nem egy kör vagy egy négyzet kétoldalt szíjjal - hosszabb szöveget olvasni a legtöbb okosórán rendkívül kényelmetlen.

A Nubiánál ezt a problémát tényleg ügyesen oldották meg, de sok másikat, úgy tűnik, figyelmen kívül hagytak. Kínában már kapható a készülék helyi verziója, így a Tom's Guide-nál és a The Verge-nél is ki tudták próbálni azt. A két újságíró, Mike Prospero és Sam Byford egyetértenek abban, hogy a képernyő design ugyan izgalmas, de a Nubia Watch bumfordi, és sem hardveresen, sem szoftveresen nem tart ott, mint a konkurensei.

Elég okos?

Mert míg egy karóra elég, ha vonzó, és naponta kettőnél többször pontos, addig egy okosóra csak akkor lesz sikeres, ha egyszerre néz ki jól, működik megbízhatóan és képes olyan hozzáadott értéket biztosítani, ami miatt jó szívvel adunk ki rá soktízezer forintot. Lépést számolni már lassan a kakukkosórák is tudnak - a véroxigénszint-becslés, az EKG vagy az alvási apnoé megfigyelése mellé állítólag nemsokára érkeznek a vércukorszintünkre is ügyelő eszközök. Emellett persze a telefonunk operációs rendszerével is muszáj hibátlanul muzsikálniuk - jó, ha csuklóból tudunk SMS-eket és más értesítéseket olvasni, azokra válaszolni, vagy épp felvenni, esetleg kinyomni egy hívást. Ez pedig akkor megy a legjobban, ha az óránk és a telefonunk nagyon jól értik egymást, például ugyanaz az embléma virít a hátoldalukon. És akkor a harmadik fél által fejlesztett appokról nem is beszéltünk: ha valaki kitalált egy remek játékot okosórákra, vajon az Apple és a Google platformja mellett lesz kedve elkészíteni egy verziót az ismeretlen és gyakorlatilag piacrész nélküli Nubiának is? Nem valószínű.

Az egyelőre az EU áldására váró Google-Fitbit házasság is pont ezért lesz lényeges lépés afelé, hogy ez a piac is még közelebb kerüljön egy duo- vagy oligopol állapothoz. Ez pedig nem segít abban, hogy időről időre felmerüljenek vad ötletek vad helyekről. Például egy ilyen óriáskijelzős kínai karperec, vagy akár egy Tesla-féle okosóra. Ha pedig nem lesznek vad ötletek, a fejlődés sem lesz akkora, mint lehetne - pedig itt volna az ideje.

(Fotó: Nubia)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.