Nem ok nélkül rettegett a Facebook az iOS legújabb verziójától

2021 / 05 / 10 / Bobák Áron
Nem ok nélkül rettegett a Facebook az iOS legújabb verziójától
Az elmúlt hónapokban szokatlanul éles üzengetés zajlott a két technológiai óriás, az Apple és a Facebook között, amelynek középpontjában az iOS 14.5 egyik új funkciója, az Alkalmazáskövetés átláthatósága állt. Az első adatok alapján a Facebook nem ok nélkül rettegett a változtatástól, ugyanis a felhasználóknak csak a töredéke engedélyezte a telefonján, hogy az alkalmazások nyomon tudják követni a tevékenységét.

Az Apple két hete tette elérhetővé az iPhone-okon futó operációs rendszer legfrissebb verzióját, amelyben a fentebb említett funkciónak köszönhetően a felhasználók teljes kontrollt kapnak afelett, hogy mely alkalmazások követhetik őket, így akár úgy is dönthetnek, hogy egyáltalán nem adnak hozzáférést a tevékenységükhöz.

Megérkezett az év legvitatottabb iPhone újítása, az Alkalmazáskövetés átláthatósága Az appok mostantól engedélyt kell, hogy kérjenek a megfigyelésünkhöz.

Erről a változtatásról sokan már előre azt jósolták, hogy teljesen megváltoztathatja az internetet - köztük a Facebook is, akik ezt nem éppen pozitívumként értették. A közösségi oldal többek között a The New York Timesban, a The Wall Street Journalben és a Washington Postban feladott egész oldalas hirdetésekkel támadta az Apple-t, azt állítva, hogy az új funkcióval a kisvállalkozásoknak fognak a legtöbbet ártani, akik erősen támaszkodnak a célzott hirdetésekre, emellett pedig azt is vizionálták, hogy sok, eddig ingyenesen működő weboldal kénytelen lesz átállni a fizetős modellre.

Bár az Apple újítása nem kifejezetten a Facebook ellen irányult, tény, hogy az alkalmazáskövetés letiltása a közösségi oldalnak árthat a legtöbbet. A Facebook az elmúlt években rendkívül fontos szereplőjévé vált a reklámpiacnak, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a felhasználókról gyűjtött információk alapján egészen precíz célzási lehetőségeket kínálnak a hirdetőknek. Igaz, Mark Zuckerberg márciusban már úgy nyilatkozott, hogy a változtatás akár erősítheti is a Facebook pozícióit, ha a hirdetők rájönnek, hogy a Facebook platformján kívül már nehezebben tudják elérni a célközönségüket, de hogy ezt komolyan gondolta-e vagy csak elfogadták, amin úgysem tudnak változtatni, azt nem tudhatjuk.

Az biztos, hogy ha a Facebooknak tényleg akkora problémákat okoz az Alkalmazáskövetés átláthatóságának a bevezetése, mint amennyire a reakcióik alapján sejteni lehetett, akkor elég nagy bajban vannak, a Verizonhoz tartozó Flurry piackutató cég statisztikái szerint ugyanis az elmúlt két hétben az iOS 14.5-re váltó felhasználóknak mindössze a 13%-a engedélyezte, hogy az alkalmazások nyomon követhessék a tevékenységét. Az amerikai felhasználók körében ennél is drámaibb a változás,

az USA-ban az iPhone tulajdonosok 96%-a mondott nemet a tevékenységének a megosztására.

A statisztikákból az is kiderül, hogy az USA-ban a felhasználók 3, míg globálisan az 5 százaléka teljesen letiltotta az alkalmazáskövetést a telefonján, ami azt jelenti, hogy ezeknek az eszközöknek az esetében az appok már meg sem próbálhatnak engedélyt kérni a felhasználóktól a követésükre.

(Gizmodo, Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto, Christoph Dernbach/Picture Alliance/Getty Images)

További cikkek a témában:

Új korszak kezdődik a neten. Tényleg vége a megfigyelésnek, vagy csak új nevet kapott? Rövidesen már a Google Chrome sem teszi lehetővé az eddig megszokott reklámcélú adatgyűjtést.

Itt megnézheted az összes olyan oldalt, ami adatot szolgáltat rólad a Facebooknak Előre szólunk, megdöbbentően hosszú a lista.

Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Ebben segít a JustGetMyData nevű weboldal.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.