A Facebook megkérdez majd saját hírfolyamunkról, több kontrollt kaphatunk

2021 / 04 / 25 / Justin Viktor
A Facebook megkérdez majd saját hírfolyamunkról, több kontrollt kaphatunk
Facebook hírfolyamunk kezelése - ami a bennünket leginkább érdeklő, legfrissebb bejegyzésekből kellene álljon, maximum néhány szükségszerű hirdetéssel a szolgáltatás életben tartásához - hosszú évek óta nincs igazán a kezünkben, nem tudjuk kontrollálni, hogy minek, kinek a bejegyzéseit lássuk elsőként. A vállalat most azt ígéri, hogy változtat ezen a minimum megkérdőjelezhető gyakorlaton.

Szűkös eszköztár

Nagyjából tíz hírforrásnál vagy személynél több esetében egy évtizede nincs módunk beállítani, hogy minek, vagy kinek a bejegyzései élvezzenek elsőbbséget hírfolyamunkban, ezt egy nagy titokban tartott algoritmus végzi el helyettünk. Ez a kényszer, vagy ha úgy tetszik "rossz gyakorlat" időről-időre sokféle valóságtól elrugaszkodott hoaxot, álhírt is szül, melyek vírusként terjednek.

Ezekben a felhasználók a személyre szabott hírfolyam iránti vágytól vezérelve arra biztatják ismerőseiket, hogy különböző hivatalosnak tűnő szövegeket helyezzenek el a Faceboook falukon, vagy lájkolják a hírfolyamukból hiányolt oldalakat, ismerőseik profiljait a rejtélyes algoritmus befolyásolásához. 

Arra, hogy bármilyen próbálkozás, aktivitás valójában hogyan befolyásolja a Facebookon megjelenő tartalmakat, csak közvetett, homályos jelek, vagy bizonyítékok vannak, hiszen ennek a tudásnak a birtokában óriási előnyre lehetne szert tenni a közösségi oldal felületein üzemelő reklámpiacon.

Több kontrollt

A felhasználók mindazonáltal vélhetően több kontrollt szeretnének, a Facebooknak pedig sok botránya volt az utóbbi időben, talán ezért is határoztak úgy, hogy legalábbis megígérik, hogy változtatnak az egyéni felhasználói élmény minőségén és kikérik a véleményünket.

A vállalat közleménye szerint az emlegetett algoritmus "több ezer jelet használ arra, hogy rangsorolja a hírcsatorna bejegyzéseit". A tavaszi kampány keretében azt ígérik, hogy közvetlen visszajelzést kérnek majd a felhasználóktól hogy megértsék, mely tartalmakat tartják az emberek a legértékesebbnek, majd a kapott válaszokat beépítik a hírfolyam rangsorolási folyamatába.

Felmérés a lelke mindennek

A Facebook már a múltban is gyűjtött adatokat a Facebookozók érdeklődési köréről, 2019-ben azt kérdezték egy-egy posztnál: "Érdekli önt ez a bejegyzés?" Az akkor gyűjtött adatokat azóta már aktívan használják, ha valamire pozitívan reagáltunk azt már a feljebb, ha negatívan, azt lejjebb találjuk a hírcsatornánkban. 

A bejegyzésekhez kapcsolódó "interakció" (engagement) mértékét szintén bevallottan hasznosnak tartják az algoritmus finomhangolásához, de a Facebook kijelentette, hogy igazán a felmérés alapú finomhangolásban hisznek, melyből jobban kiderül, hogy mi tetszik a felhasználóknak és mi nem.

Mindennapi Coelho

Érdekes konkrétumokat is elárultak a tervezett szempontokról. Figyelembe veszik majd egy adott bejegyzés "inspiráló" vagy "motiváló" erejét, vagyis azt, hogy az adott tartalom kiváltotta érzés vagy hangulat a Facebook böngészésével töltött időt követően is elkíséri-e a felhasználókat.

Ilyen impulzus lehet egy szép természeti kép, vagy egy ütős Coelho idézet, esetleg egy Schwarzenegger motivációs videó, mely után abbahagyva a notórius halogatást, megtáltosodva vágunk bele az előttünk álló legnehezebb feladatba, esetleg kirándulni indulunk, vagy betervezünk némi önkéntes munkát. A Facebook többek között annak érdekében kívánja hasznosítani a felmérés adatait, hogy megértsék, melyik bejegyzést találták valóban inspirálónak a felhasználók.

Az eredmények kiértékelésének eredménye: hatásosabb és több olyan tartalom, amit a pesti utca népe egyszerűen mindennapi Coelhonak hív. Ez persze nem minden.

Kerüljük a témát

A Facebook ígérete szerint felméri, és kiszűri majd a bennünket leginkább idegesítő témákat is, legyen az a politika, vagy valamelyik napi szappanopera kitárgyalása, az oltásellenesség, vagy a lapos Föld híveinek legújabb konferenciája. A nagy átalakítás után ezek elvileg még akkor sem bukkannak fel a hírfolyamunkban, amennyiben barátaink, ismerőseink vagy családtagjaink osztogatják, lájkolják őket. Megvizsgálják a heves érzelmeket - jellemzően a dühöt - kiváltó témákat is, és az algoritmus minden bizonnyal hátrébb rangsorolja majd őket.

A vállalat végezetül ígéretet tett arra is, hogy az általunk irrelevánsnak, problémásnak vagy irritálónak talált tartalmakat az eddiginél majd saját magunk is hatékonyabban ki tudjuk gyomlálni a hírfolyamból. Itt egy olyan törlési funkcióról ejtettek szót, melyet a nagy arányú és hasznos Facebook módosításra is könnyen rávehető Social Media Fixer nevű Chrome kiegészítés például már évek óta kínál. A változások a Facebook applikációt biztos érintik, a desktop élményről nem nyilatkoztak.

(Forrás: Yahoo Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

A Facebook részt szeretne a Clubhouse sikeréből az új Live Audio Rooms szolgáltatással A Clubhouse 2021-ben vált megkerülhetetlen kulturális jelenséggé, magához vonzotta magához a hírességeket, és becslések szerint elérte az egymilliárd dolláros értéket. A Facebook eddig volt képes tétlenül nézni az app térhódítását.

Itt az új Facebook botrány, manipulatív kormányok és egy lehetőség a platformon, amivel visszaélnek A Facebook története botrányok története. Hosszú nyomozás után hétfőn szenzációs leleplezést közölt a brit The Guardian a Facebook közösségi portál által eltűrt, az állami manipuláció széles körét megengedő gyakorlatról.

A Facebook fizetni fog hangfelvételeinkért az USA-ban - miután tavaly lebukott a rögzítésükkel A Facebook pénzt kínál majd néhány felhasználónak a hangfelvételeikért, melyeket a beszédfelismerő technológia fejlesztésének elősegítésére használnak fel - jelentette be a cég február végén.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.