A Facebook megkérdez majd saját hírfolyamunkról, több kontrollt kaphatunk

2021 / 04 / 25 / Justin Viktor
A Facebook megkérdez majd saját hírfolyamunkról, több kontrollt kaphatunk
Facebook hírfolyamunk kezelése - ami a bennünket leginkább érdeklő, legfrissebb bejegyzésekből kellene álljon, maximum néhány szükségszerű hirdetéssel a szolgáltatás életben tartásához - hosszú évek óta nincs igazán a kezünkben, nem tudjuk kontrollálni, hogy minek, kinek a bejegyzéseit lássuk elsőként. A vállalat most azt ígéri, hogy változtat ezen a minimum megkérdőjelezhető gyakorlaton.

Szűkös eszköztár

Nagyjából tíz hírforrásnál vagy személynél több esetében egy évtizede nincs módunk beállítani, hogy minek, vagy kinek a bejegyzései élvezzenek elsőbbséget hírfolyamunkban, ezt egy nagy titokban tartott algoritmus végzi el helyettünk. Ez a kényszer, vagy ha úgy tetszik "rossz gyakorlat" időről-időre sokféle valóságtól elrugaszkodott hoaxot, álhírt is szül, melyek vírusként terjednek.

Ezekben a felhasználók a személyre szabott hírfolyam iránti vágytól vezérelve arra biztatják ismerőseiket, hogy különböző hivatalosnak tűnő szövegeket helyezzenek el a Faceboook falukon, vagy lájkolják a hírfolyamukból hiányolt oldalakat, ismerőseik profiljait a rejtélyes algoritmus befolyásolásához. 

Arra, hogy bármilyen próbálkozás, aktivitás valójában hogyan befolyásolja a Facebookon megjelenő tartalmakat, csak közvetett, homályos jelek, vagy bizonyítékok vannak, hiszen ennek a tudásnak a birtokában óriási előnyre lehetne szert tenni a közösségi oldal felületein üzemelő reklámpiacon.

Több kontrollt

A felhasználók mindazonáltal vélhetően több kontrollt szeretnének, a Facebooknak pedig sok botránya volt az utóbbi időben, talán ezért is határoztak úgy, hogy legalábbis megígérik, hogy változtatnak az egyéni felhasználói élmény minőségén és kikérik a véleményünket.

A vállalat közleménye szerint az emlegetett algoritmus "több ezer jelet használ arra, hogy rangsorolja a hírcsatorna bejegyzéseit". A tavaszi kampány keretében azt ígérik, hogy közvetlen visszajelzést kérnek majd a felhasználóktól hogy megértsék, mely tartalmakat tartják az emberek a legértékesebbnek, majd a kapott válaszokat beépítik a hírfolyam rangsorolási folyamatába.

Felmérés a lelke mindennek

A Facebook már a múltban is gyűjtött adatokat a Facebookozók érdeklődési köréről, 2019-ben azt kérdezték egy-egy posztnál: "Érdekli önt ez a bejegyzés?" Az akkor gyűjtött adatokat azóta már aktívan használják, ha valamire pozitívan reagáltunk azt már a feljebb, ha negatívan, azt lejjebb találjuk a hírcsatornánkban. 

A bejegyzésekhez kapcsolódó "interakció" (engagement) mértékét szintén bevallottan hasznosnak tartják az algoritmus finomhangolásához, de a Facebook kijelentette, hogy igazán a felmérés alapú finomhangolásban hisznek, melyből jobban kiderül, hogy mi tetszik a felhasználóknak és mi nem.

Mindennapi Coelho

Érdekes konkrétumokat is elárultak a tervezett szempontokról. Figyelembe veszik majd egy adott bejegyzés "inspiráló" vagy "motiváló" erejét, vagyis azt, hogy az adott tartalom kiváltotta érzés vagy hangulat a Facebook böngészésével töltött időt követően is elkíséri-e a felhasználókat.

Ilyen impulzus lehet egy szép természeti kép, vagy egy ütős Coelho idézet, esetleg egy Schwarzenegger motivációs videó, mely után abbahagyva a notórius halogatást, megtáltosodva vágunk bele az előttünk álló legnehezebb feladatba, esetleg kirándulni indulunk, vagy betervezünk némi önkéntes munkát. A Facebook többek között annak érdekében kívánja hasznosítani a felmérés adatait, hogy megértsék, melyik bejegyzést találták valóban inspirálónak a felhasználók.

Az eredmények kiértékelésének eredménye: hatásosabb és több olyan tartalom, amit a pesti utca népe egyszerűen mindennapi Coelhonak hív. Ez persze nem minden.

Kerüljük a témát

A Facebook ígérete szerint felméri, és kiszűri majd a bennünket leginkább idegesítő témákat is, legyen az a politika, vagy valamelyik napi szappanopera kitárgyalása, az oltásellenesség, vagy a lapos Föld híveinek legújabb konferenciája. A nagy átalakítás után ezek elvileg még akkor sem bukkannak fel a hírfolyamunkban, amennyiben barátaink, ismerőseink vagy családtagjaink osztogatják, lájkolják őket. Megvizsgálják a heves érzelmeket - jellemzően a dühöt - kiváltó témákat is, és az algoritmus minden bizonnyal hátrébb rangsorolja majd őket.

A vállalat végezetül ígéretet tett arra is, hogy az általunk irrelevánsnak, problémásnak vagy irritálónak talált tartalmakat az eddiginél majd saját magunk is hatékonyabban ki tudjuk gyomlálni a hírfolyamból. Itt egy olyan törlési funkcióról ejtettek szót, melyet a nagy arányú és hasznos Facebook módosításra is könnyen rávehető Social Media Fixer nevű Chrome kiegészítés például már évek óta kínál. A változások a Facebook applikációt biztos érintik, a desktop élményről nem nyilatkoztak.

(Forrás: Yahoo Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

A Facebook részt szeretne a Clubhouse sikeréből az új Live Audio Rooms szolgáltatással A Clubhouse 2021-ben vált megkerülhetetlen kulturális jelenséggé, magához vonzotta magához a hírességeket, és becslések szerint elérte az egymilliárd dolláros értéket. A Facebook eddig volt képes tétlenül nézni az app térhódítását.

Itt az új Facebook botrány, manipulatív kormányok és egy lehetőség a platformon, amivel visszaélnek A Facebook története botrányok története. Hosszú nyomozás után hétfőn szenzációs leleplezést közölt a brit The Guardian a Facebook közösségi portál által eltűrt, az állami manipuláció széles körét megengedő gyakorlatról.

A Facebook fizetni fog hangfelvételeinkért az USA-ban - miután tavaly lebukott a rögzítésükkel A Facebook pénzt kínál majd néhány felhasználónak a hangfelvételeikért, melyeket a beszédfelismerő technológia fejlesztésének elősegítésére használnak fel - jelentette be a cég február végén.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.