Oklahomában építi meg gyárát az egyik legeredetibb villanyautó-startup, a Canoo

2021 / 06 / 18 / Rácz Tamás
Oklahomában építi meg gyárát az egyik legeredetibb villanyautó-startup, a Canoo
Az utóbbi hónapokban kicsit aggasztóan alakult a gömbölyded villanykisbusz és -pickup sorsa, de most úgy néz ki, minden rendben: tényleg lesz valami a különleges kalandautókból.

A Canoo két termékvonallal csatlakozott az amerikai elektromos autós startup-boomhoz. Terveztek egy szögletes villanyfurgont olyan szolgáltatóknak, mint a csomag-kiszállító vagy logisztikai cégek, illetve készítettek néhány elragadó látványtervet egy civil modellről is, amely pickup vagy kisbusz karosszériával is készülhet majd. Ezeket a kocsikat lifestyle-autóknak hívja a cég, az alábbi képeket elnézegetve teljes joggal:

A Canoo a tőzsdén is remekül szerepelt tavaly, az idei év elején viszont pénzügyi nehézségek és néhány kulcspozícióban lévő menedzser távozása miatt bizonytalanná vált a startup sorsa. A Canoo végül sikeresen visszahozta magát a gödörből: új vezetőket igazolt le olyan cégektől, mint például a BMW és tegnap bejelentette, hol építi meg autógyárát.

Oklahoma állam északkeleti részén, egy Pryor nevű kisváros mellett terül el az a 162 hektáros terület, ahol a karosszériaelem-gyártó csarnok, az összeszerelő üzem és a festőcsarnok épül fel, a tervek szerint 2023-ra. A Canoo gyára 2000 embernek ad majd munkát, csúcskapacitása 150 ezer autó évente. A hollandiai gyártás a jövő év végén kezdődhet meg, 2022. második negyedévében egy szerény ezer autós kontingenssel, majd 2023-ban 15 ezer autóval.


Nem olyan látványos, mint a másik két modell, de üzletileg többet hozhat a céghez: a Canoo szolgáltatói furgonja

Az első Canoo-k elkészültére azonban nem kell még két évet várni. A cég leszerződött a márkafüggetlen holland VDL Nedcar autógyártóval a hétüléses kisbuszok bérgyártásról. (A Nedcarnál jelenleg Miniket és BMW-ket szerelnek össze.)

 

 

 

További cikkek a témában:

Az elektromos autókat az akku kicserélésével lehet a leggyorsabban újratölteni és Kína mintha rájött volna erre Kínában terjedni kezdett az elektromos autók gyors akkucseréjének lehetősége, ami a hosszú utakon is versenyképessé teszi a villanyautózást a belsőégésű technikával. Nemsokára az autók váza átalakulhat akkumulátorrá Kutatók az eddigieknél tízszer jobb hatásfokú strukturális akkumulátort fejlesztettek, a járművek vázába szervesen integrált energiatárolók sokkal könnyebbé és hatékonyabbá tehetik az elektromos járműveket.
Így hasznosul újra a villanyautók akkumulátora a Renault-nál A használt elektromosautó-akkumulátorok anyagának zártláncú újrahasznosítására indult projekthez csatlakozik a Renault.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.