Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?

2022 / 01 / 23 / Bobák Zsófia
Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban?
Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi opció, de mielőtt belekezdenénk a kialakításába nem árt odafigyelni néhány részletre. Hamarosan nagy változások érkeznek az okosotthon rendszerek terén.

Jövő a múltból

2026 augusztus 4-én a kaliforniai Allendale-ben reggel hétkor életre kel egy okosház: a beszélő óra ébreszti a lakókat, az automata konyha elkészíti a pirítóst és kávét, a garázsajtó önmagától kinyílik, hogy megkönnyítse a kiállást a tulajnak. Negyed tízkor a falból előbukkanó miniatűr robotok takarítják ki a szobákat, negyed tizenegykor működésbe lép az automata öntöző a kertben. A ház önállóan végzi a mindennapos teendőket, hogy a lakóknak ne kelljen az idejüket hétköznapi, repetitív munkákkal vesztegetniük. Ez volt az elképzelése a jövő futurisztikus otthonáról Ray Bradbury sci-fi írónak, aki 1950-ben megjelent novellájában (Langy esők jönnek) festette le az akkor még messzi 21. század mechanikus világát.

A történet főszereplője az okosház, és, bár ennek ellenére mégsem kifejezetten a gépesítés előnyeit vagy hátrányait boncolgatja az írás, a képzelt jövőben ugyanis a lakók már nem élnek, megsemmisültek a nukleáris háborúban, de mégis betekintést nyújthat abba, hogy az ötvenes években hogyan képzelték az emberek a 2000-es évek automatizált világát.

Az ötvenes évek nem csak papíron létező, hanem valóban felépített és értékesített okosotthonait leginkább a Westinghouse Total Electric Home (Teljesen Elektromos Otthon) névre keresztelt koncepciója képviselte az Egyesült Államokban, amelyet még az akkoriban színészeként dolgozó Ronald Reagan is segített reklámozni, és amely az ígéret szerint addig sosem látott kényelmet biztosított a lakók számára. A lakások újdonságát az elektromosságra alapozott működés jelentette, amely kiváltotta a gázzal való főzést vagy fűtést, és amely olyan különlegességeket tartogatott, mint a maguktól bekapcsoló kültéri lámpák vagy a kamerával összekapcsolt ajtócsengő, aminek köszönhetően a házigazda monitoron tudta ellenőrizni, hogy ki áll az ajtaja előtt.

A videós kaputelefonok és ajtócsengők azóta már a mindennapok megszokott részévé váltak, mint ahogy a legtöbb, akkoriban még futurisztikusnak számító innováció is, és a Bradbury által 2026-ra jövendölt, önmagát takarító ház is régen elérkezett az automata porszívóknak és felmosórobotoknak hála. Az okosotthonok izgalmas kuriózumból elérhető lehetőséggé váltak lényegében bárki számára és a hozzávaló berendezések, készülékek legtöbbje sem tekinthető már luxuskategóriás termékeknek az árukat figyelembevéve. Ha azonban egy valódi okosotthonban szeretnénk élni, ami kiszolgál minket a nap huszonnégy órájában, akkor nem elég egy-két, applikációkkal működtethető hozzávalót beszerezni, hanem érdemes össze is kötni őket egy integrált rendszerré, ami önmagát is tudja szabályozni a folyamatos irányításunk nélkül.

Így lehet egyre több otthonból okosotthon Az Apple, a Google és az Amazon közösen dolgozik egy új szabványon.

Matter

Ilyen okosotthon rendszereket több cég is kínál a termékei mellé, de hamarosan érkezik egy ennél sokkal fejlettebb architektúra, amely megoldja a szétaprózódás problémáját, vagyis azt, hogy egy-egy gyártó készüléke egyelőre nem minden esetben vezérelhető egy másik cég alkalmazásával. A 2019 végén bejelentett CHIP (Project Connected Home over IP) nevű, azóta Matterre keresztelt rendszer lényege, hogy az ehhez csatlakozó gyártók, amelyeknek száma egyre növekszik, megosztják egymással a készülékek irányítását, amelyek egységes sztenderd alapján működnek és kommunikálnak, növelve a kompatibilitásukat.

A projektet eredetileg az Amazon, a Google, az Apple, a Samsung és a Zigbee hirdette meg, de azóta számtalan cég csatlakozott, ami jó hír lehet a fogyasztók számára, akiknek a jövőben így nem kell attól tartaniuk, hogy a vásárolt eszközeiket esetleg csak nehézkesen, külön-külön alkalmazásokkal tudják majd használni.

A Matterrel egy újonnan beszerzett berendezést egyszerűen csatlakoztatni kell a rendszerhez és az automatikusan kapcsolódik az okosotthon többi részéhez,

emiatt biztosak lehetünk benne, hogy az interoperabilitásnak, vagy átjárhatóságnak nem lesz akadálya. Az új szabványt adaptáló résztvevők között azóta már megtalálható a Telekom, a Dyson, a Signify, az Honor, a Xiaomi, az LG, az IKEA, a LED-es világítást gyártó Nanoleaf, a Bosch, a Panasonic és még sok más cég is, összesen 207 vállalatot sorol fel a sztenderdekért felelős CSA (Connectivity Standard Alliance, korábban Zigbee Szövetség). Az idei CES-en pedig további bejelentések is érkeztek a gyártóktól, amelyek az okoszáraktól kezdve az okosvilágításon át a biztonsági kamerákig sokféle készüléket tesznek majd elérhetővé a hálózat számára.

A felhasználók és a gyártók életét is megkönnyítő Matter bevezetését az idei évre ígéri a Connectivity Standard Alliance, a CNET leírása szerint ez akár az év első felében is megvalósulhat, bár még sok kérdés vár tisztázására a rendszerrel kapcsolatban, például, hogy hogyan fog működni azoknak az eszközöknek az esetében, amelyeket a sztenderd megjelenése előtt vásároltak a felhasználók, mivel az nem egészen életszerű elképzelés, hogy a régebbi, de még tökéletes formában lévő készülékeket lecseréljék az emberek és új, Matter kompatibilis verziót vegyenek helyette, amint elérhető lesz a rendszer. Emellett a Verge-nek nyilatkozó Tony Fadell, az első iPodot készítő csapat vezetője és a Nest társalapítója, arra is felhívta a figyelmet, hogy a Matterrel működő eszközök hálózata lehetséges, hogy nem ugyanazt a minőséget nyújtja majd, mint az egyes cégek saját rendszerei.

"Minden mindennel tud beszélgetni a Matteren belül, de ez nem jelenti azt, hogy az élmény ugyanaz lesz. Tudok beszélni franciául, de tényleg francia vagyok? Nem."

- mondta a mérnök - "Itt is ugyanerről van szó. Ha az Apple ökoszisztéma része vagy, biztosan tudsz dolgozni más rendszerekkel is bizonyos módokon, de az Apple-n belül, az Apple eszközökkel, jobb élményben lesz részed és ez így is marad majd."

Okosotthon rendszerek

Azt feltehetően ebben az évben megtudhatjuk majd, hogy hogyan birkózik meg ezekkel az akadályokkal az új struktúra, de addig is, és, ha ragaszkodunk a régebbi rendszerekhez, akkor utána is, rendelkezésre állnak a cégek saját okosotthon központjai, amelyekkel hálózatot alakíthatunk ki az okoseszközökkel. Ehhez általában egy okostelefonról is működő alkalmazásra és bizonyos esetekben egy központi egységre lesz szükségünk, az összekapcsolni kívánt készülékek mellett. A beállítás és társítás általában egyszerű feladat, a nehézséget az okozhatja, hogy a központok magyar nyelven rendszerint nem elérhetőek, ezért leginkább az angollal (vagy néhány más nyelvvel) kell beérnünk.

Xiaomi Home

A Xiaomi okosotthon rendszerének lelke a Xiaomi Mi Smart Home Hub, amelyet 10 000 forint körüli áron kaphatunk meg: ez a kis méretű központi egység támogatja a Zigbee 3.0, a Bluetooth 5.0 és a Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz vezeték nélküli kapcsolódást, valamint kompatibilis az Apple HomeKit-jével is, ehhez a HomeKit QR kódját kell beolvasni, majd telepíteni a rendszert. Így a Xiaomi berendezéseket akár Siri hangasszisztenciával is irányíthatjuk, amennyiben azok szintén kompatibilisek a HomeKittel. A Hub beüzemeléséhez az előzőleg letöltött Mi Home alkalmazást az okostelefonunkon megnyitva, az eszközök hozzáadása menüpontban (jobb felső sarok + jel) tudjuk párosítani a központot, miután a berendezést csatlakoztattuk az elektromos hálózatra.

Ha minden készen áll, a lakásban található okoseszközöket szintén az eszköz hozzáadása menüpontban tudjuk felvenni a listára, ezután pedig már nem csak egyenként irányíthatjuk őket az alkalmazásból, hanem a központra bízhatjuk a munkát, megvalósítva a többek között Bradbury által is megálmodott önálló okosotthont. A készülékek kombinálásával például lehetőség nyílik rá, hogy egy, a lakás páratartalmát is monitorozó digitális hőmérővel összekapcsolt párásító berendezést ne kelljen magunknak állítgatnunk, hanem az automatikusan bekapcsoljon, ha a hőmérő túl alacsony páratartalmat jelez a szobában.

Apple Home

Az előbb említett Apple HomeKit a cég okosotthon alkalmazása, amely iPhone-ról, iPadről és Apple Watchról működik. A Home applikációval a hozzáadott eszközöket (+jel és a QR kód vagy HomeKit kód beolvasása) egységekbe rendezhetjük és különféle napi rutinokat állíthatunk be rajtuk, például lefekvéskor az érintett berendezések előre meghatározott módon kikapcsolnak vagy átváltanak éjszakai üzemmódba: az okoszár bezárja a bejárati ajtót, a világítás lekapcsol, míg a biztonsági kamerák bekapcsolnak, anélkül, hogy fel kellene kelnünk az ágyból. A folyamat indítását automatizálni is lehet, amennyiben előre megadjuk az időpontot egy-egy rutinhoz. Emellett az Apple hangasszisztensével, Sirivel is irányíthatjuk a HomeKit készülékeket.

Google Smart Home

A Google okosotthon rendszerének alapja a Google Home alkalmazás és a Google hangasszisztense. A rendszerrel kompatibilis eszközöket a Works with Hey Google címkével látják el az online és fizikai boltokban is, és természetesen, akárcsak a többi cég alkalmazásai esetében, távolról is irányíthatjuk őket az appon keresztül. A Google Nest termékeket először a Nest alkalmazásban kell beállítani, majd ezután adhatjuk hozzá a Home-hoz. Az alkalmazásban a bal felső sarokban lévő +jellel állíthatjuk be a hozzádni kívánt eszközt, és, akárcsak a HomeKitben, itt is alkothatnunk szobákon belüli egységeket. A Nest vagy Home mikrofonokkal pedig a hang alapú vezérlést is kipróbálhatjuk.

Samsung SmartThings

A Samsung okosotthon rendszerét a SmartThings alkalmazás működteti, amely az előzőekhez hasonlóan listázza a hozzáadott készülékeket (eszközök menüpont, +jel, készülék hozzáadása, ezután választhatunk a listázott gyártók termékeiből), és lehetőséget ad a rutinok kialakítására is, illetve csoportok létrehozására külön-külön a lámpák és kamerák esetében. A legtöbb készülék egyszerűen az applikációval is használható, de a Zigbee, Z-Wave és LAN kapcsolódású termékekhez egy, a SmartThingset futtató központ (hub) szükséges.

A Samsung újdonsága az idei CES-en bemutatott kontroller, amelyet kifejezetten az okosotthon irányításhoz fejlesztettek ki: a 8,4 hüvelykes Home Hub tablet a cég hangasszisztensét, Bixbyt is magában foglalja, így hangalapú vezérléssel is kezelhető. A Home Hub szintén alkalmas az eszközök párosítására, például a SmartThings Pet funkcióval a Bespoke Jet Bot AI+ robotporszívó és kisállat monitorozó egység segítségével megfigyelhetjük, hol tartózkodik éppen a háziállatunk a lakásban távollétünkben és beállíthatjuk számára a megfelelő hőmérsékletet a szobában.

Amazon Alexa Smart Home

Az Amazon okosotthonát Alexa, a cég hangasszisztense irányítja, ezért már az eszközök beállítását is elvégezhetjük hangalapú utasításokkal. Ehhez először persze szükségünk lesz az Alexa alkalmazásra, ha ezt letöltöttük, a szokásos módon, az eszközök menüpontban a + ikonnal adhatjuk hozzá az új berendezést az okosotthon rendszerhez. A rutinok kialakításával csoportosíthatjuk a tevékenységeket, a Start My Day rutin esetében Alexa felovashatja az aktuális híreket, beszámolhat a várható időjárásról és a közlekedési információkról, a Good Night rutinnal jó éjszakát kívánhat és megnyugtató zenét játszhat nekünk. Ha nem akarunk előre meghatározott lépéseket követni, akkor kialakíthatjuk a saját, személyre szabott rutinunkat is.

Bosch Home Connect

A Bosch rendszerének használatához a Bosch Smart Home alkalmazást kell letöltenünk, majd párosítani a Smart Home Controllerrel, amely a központi egysége az okosotthon rendszernek. A falra szerelhető berendezést az alkalmazással vagy hangvezérléssel is lehet működtetni, mivel összekapcsolható Alexával és a Google hangasszisztensével is.

A rutinok között megtaláljuk többek között a hazaérkezést kényelmesebbé tévő tevékenységek csoportosítását is, ezzel a beállítással például lehetőség van rá, hogy még az ajtót se kelljen magunknak kinyitni: a rutin indításával az ajtó nyílik, a riasztó kikapcsol, a villany felkapcsol, és az előzetesen beindított fűtés felmelegiti a lakást, mire belépünk az előszobába. A Home Connect sok más márka termékeivel is kompatibilis, a listát a Bosch honlapján találjuk meg.

(Fotó: Pixabay/geralt, Samsung, Apple, Bosch, Xiaomi, Getty Images/metamorworks)

8 okosotthon trend, amikre érdemes jövőre figyelni Kutatások szerint 2025-re globálisan a háztartások ötödében találni fogunk legalább egy okosotthon készüléket. A növekvő fogyasztói igények egyre kifinomultabb és fejlettebb intelligens megoldásokat hívnak életre, amiket többek között a zöld gondolkodás, energiatakarékossági szempontok és kényelmi funkciók hajtanak.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.