A legismertebb robotikai cégek megfogadták, hogy nem szerelik fel fegyverrel a robotjaikat

2022 / 10 / 11 / Bobák Zsófia
A legismertebb robotikai cégek megfogadták, hogy nem szerelik fel fegyverrel a robotjaikat
A fényes jövő egymás mellett dolgozó robotok és emberek békés közösségét tartogatja, nem fegyverrel hadakozó két-, és négylábúak Black Mirror-i disztópiáját.

"Izgatottak vagyunk a fényes jövő miatt, amelyben emberek és robotok együtt dolgoznak, hogy megbirkózzanak a világ legnagyobb kihívásaival."

Ennek a pozitív jövőképnek az ígéretével zárultak a sorai annak a nyílt levélnek, amelyet hat nagy robotikai cég vezetői írtak alá azzal a céllal, hogy promotálják a robotok békés célú felhasználását és elejét vegyék annak, hogy egyes szereplők negatív szándékok által hajtva egyfajta Black Mirror-i világot teremthessenek a robotok segítségével.

A levél írói között megtalálhatóak azok az ismert cégek, akiknek a nevéhez köthető az utóbbi időben legnagyobb népszerűségre szert tett négylábú és kétlábú, vagy éppen kerekeken guruló robotok fejlesztése: a Spotot létrehozó Boston Dynamics, az ANYmalt megalkotó ANYbotics, a Husky "gazdája", a Clearpath Robotics, a Digitet fejlesztő Agility Robotics, az Open Robotics, akik nem robotokat, hanem a gépekhez való platformokat építik és a B1 robotkutya feltalálója, a Unitree. A hat vállalat hosszú ideje készíti saját fejlesztésű gépeit és nem véletlenül érezték pont ők úgy, hogy ideje állást foglalni a robotok potenciálisan káros hatású alkalmazásának kérdésével kapcsolatban, mivel többek közülük olyan robotokat gyártanak, amelyeket egyre több helyen vetnek be katonai célú feladatok elvégzésére is és egyre növekszik azoknak a tábora, akik a cégektől vásárolt vagy bérelt gépeket egyedi módon tervezik munkába állítani.

A Boston Dynamics Spot nevű négylábú robotját alkalmazzák a legtöbb helyen megfigyelési feladatok elvégzésére és amióta a cég kereskedelmi forgalomba bocsátotta a gépet, időnként olyan alkalmakkor is bevetik, amelyek könnyedén a militáns felhasználás előszobáját jelenthetik. Spot rövid időre már a francia hadseregbe is beállt és az Egyesült Államok különleges egységeinél is őrjáratozik, ami valójában nem meglepő fordulat, mivel a gyártócég múltja éppen a katonai szolgálatra alkalmas gépek építéséig nyúlik vissza. A sárga négylábú robot a hadsereg általi felderítési és szállítási használatra nem volt alkalmas viszonylag kis teherbírása és hangos mozgása miatt, de megfigyelési feladatokra használható és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, lecserélve a humán munkaerőt a kamerával és szenzorokkal felszerelt gépre.

A Spotot hivatalosan alkalmazók rendszeresen úgy nyilatkoznak, hogy a gép fegyverekkel való ellátása és támadásra való képesség integrálása a rendszerbe nem szerepel a terveik között, de egy másik négylábúról, a Ghost Robotics Vision 60-járól ez már nem feltétlenül mondható el, azt a robotot ugyanis egy kiállítás erejéig már ellátták puskával is és a cég termékeit használják, még ha nem is fegyverrel együtt, a mexikói határnál való járőrözésre is az amerikai DHL (Department of Homeland Security) alkalmazásában.

A levél üzenete hat cég részéről egyértelmű: nem szeretnének egy olyan jövőt kialakítani, amelyben bárkinek is félnie kell a robotoktól, legyenek azok négy-, vagy kétlábúak, inkább békés célú együttműködésre és a humán dolgozókkal való kooperációra igyekeznek helyezni a hangsúlyt.

"Megfogadjuk, hogy nem látjuk el fegyverrel a fejlett mobilitású, általános felhasználású robotjainkat, vagy a fejlett robotikát megalapozó szoftvereinket és nem támogatunk másokat sem abban, hogy ezt tegyék."

- írják a levélben a cégek - "Amikor csak lehetséges, gondosan felmérjük a vásárlóink alkalmazási szándékait, hogy elkerüljük a lehetséges fegyverrel való ellátást."

A cégek elmondása szerint a levél apropóját az elmúlt hónapok történései adták, aminek során néhány kirívó eset miatt (mint amilyen a Ghost Robotics Vision 60-jának puskával való felszerelése is volt) a nagyközönség rendszeresen aggodalmát fejezte ki a robotok jövőjével kapcsolatban és a cégek úgy gondolják, hogy az ilyen események következményeként a bizalom könnyen elveszhet a gépek iránt. Márpedig a megbízhatóság fontos aspektusa a robot-ember együttműködésnek, mivel a gépek ideális esetben az emberek közvetlen közelében, velük együttműködésben végzik a munkájukat és segítenek a humán munkatársaknak.

A levélben leírtak szerint a hat cég nem csak a saját portáján próbál rendet tenni és amennyire lehet szabályozni és nyomon követni a kezeik közül kikerülő robotok sorsát, hanem erre biztatnak másokat is és a területen dolgozó, a robotok jövőjét alakító fejlesztőket, kutatókat, szervezeteket arra kérik, hogy ők se támogassák a fegyveres robotok kialakítását. Azt nem lehet tudni, hogy a levél végén vázolt kép a békés együttműködésről vajon tényleg az elkövetkező évtizedeket vetíti-e előre, de az biztos, hogy az őrző-védő szolgálatra befogott robotkutyák egyre több helyen felbukkannak, bár egyelőre még csak kamerákkal és nem fegyverekkel a fejükön.

(Fotó: Ghost Robotics)

Megvehetjük Spot kutyát, de nem használhatjuk se fegyverként, se otthoni szórakoztatásra, se rakétatechnológia fejlesztésére Ha valaki éppen ezekre a célokra rendelt volna magának egyet, akkor gondolja újra, a Boston Dynamics ugyanis kiemeli, hogy csakis jótékony célokra szánja a robotot, valamint azt is, hogy gyerekek és háziállatok közelében veszélyes lehet a működése.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.