Olyan enzimet találtak, ami napok alatt képes lebontani a műanyagot

2022 / 05 / 07 / Bobák Áron
Olyan enzimet találtak, ami napok alatt képes lebontani a műanyagot
A Texasi Egyetemen felfedezett FAST-PETáz a kutatók szerint sokkal hatékonyabbá teheti a globális hulladéktermelés 12%-ért felelős PET műanyagok újrahasznosítását.

Napjainkban a klímaváltozás mellett a műanyagszennyezés jelenti a legsúlyosabb környezeti problémát, nem kis részben azért, mert a mesterségesen előállított szerves polimerek többsége csak rendkívül lassan, több száz év alatt bomlik le a környezetben.

Az austini Texasi Egyetem kutatóinak a napokban megjelent tanulmánya alapján viszont lehetséges, hogy megvan a megoldás a problémára, ugyanis a kutatóknak a mesterséges intelligencia segítségével olyan enzimet sikerült találniuk, ami jelentősen felgyorsítja a legelterjedtebb, polietilén-tereftalát (PET) műanyag bomlási folyamatát, amely önmagában a globális hulladéktermelés 12%-áért felel.

Ahogy arról a Vice beszámol, az enzim úgynevezett depolimerizációs folyamat révén bontja le a műanyagot, azaz a polietilén-tereftalát építőelemeit visszabontja az eredeti monomerekre, mindezt mindössze egy hét alatt. Hal Alper vegyészmérnök, a tanulmány egyik szerzője szerint a módszer előnye, hogy a monomerekből így petróleum felhasználása nélkül állítható elő friss műanyag, újrahasznosítás szempontjából pedig már csak azért is jobb, mint a hagyományos megoldások, mert az így előállított friss műanyag megőrzi eredeti szilárdságát.

Ahogyan azt a tanulmány is megjegyzi, bár a természetben már számos (szám szerint 19) olyan enzimet találtak, amely képes lebontani a műanyagot, a kutatók által FAST-PETáznak elnevezett enzim a tesztek során ezeknél hatékonyabbnak bizonyult. Az Alperék által talált enzim a PET 51 különböző fajtáját képes visszabontani rendkívül széles hőmérsékleti és pH-tartományban, ami az eddig ismert enzimeknek jellemzően problémákat okoz.

(Borítókép: Nick Fewings/Unsplash)

Kilenc tonna műanyagot halásztak ki a Csendes-óceánból, indulhat a nagy szemétsziget felszámolása A 2013-ban alapított The Ocean Cleanupnak nyolc év alatt sikerült kifejlesztenie egy olyan rendszert, amivel hatékonyan tudnak nagy mennyiségű műanyagot kihalászni a vízből.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.