Olyan repülő autót mutattak be, ami már tényleg a jövőbe repít

2022 / 10 / 21 / Bobák Zsófia
Olyan repülő autót mutattak be, ami már tényleg a jövőbe repít
Számos más repülő autónak titulált prototípussal ellentétben az Alef Aeronautics a külső tekintében is ügyelt a valódi autóhoz hasonló forma kialakítására.

A kaliforniai Alef Aeronautics víziója szerint a nem is olyan távoli jövőben az utak felett szálló autókkal való közlekedés örökre, vagy legalábbis hosszú időre megoldja a dugók problémáját és ennek a jövőképnek a megvalósítását egészen gyorsan tervezik megvalósítani: a hagyományos módon az utakon haladó, de vertikális felszállásra és légi közlekedésre is képes Model Zero, valamint a Model A járműveik prototípusait már be is mutatták és előrendelhetővé tették. A tervek szerint 2025-ben kezdődhet a kiszállítás a vásárlókhoz, akik összesen 300 000 dollárért juthatnak hozzá a repülő autókhoz.

A cég vezetője, Jim Dukhovny elképzelése szerint a jelenlegi úthálózatok kétszeresére való kibővítésével csak részben oldódna meg a forgalmi dugók problémája, de ha a járművek egy része tetszés szerint a levegőbe is emelkedhetne a magasban vezető (képzeletbeli) autópályákon folytatva útját, azzal "megoldjuk a közlekedést a következő száz évre". Dukhovny definíciója szerint ahhoz, hogy egy járművet valódi repülő autónak lehessen nevezni, mindössze két kritériumnak kell megfelenie: legyen autó alakú és tudjon vertikálisan felszállni. Így bizonyos eVTOL-ok, például az Alauda Aeronautics repülő versenyautói vagy az Xpeng X2-je (egyelőre) nem tartoznak bele ebbe a kategóriába.

Az Alef Model A járművének hatótávja az úton 321,a levegőben 177 kilométer lesz, míg az ezt követő, fejlettebb típus, a Model Z már ennél több, 643 és 321 kilométeres táv megtételére is képes lesz egyhuzamban. Az elektromos járművek nyolc propellerrel lesznek ellátva, amelyek rejtetten helyezkednek el a karosszéria alatt, a levegő áramlását pedig a felső rész rácsos struktúrája biztosítja. A kabinban a Model A esetében két, a Model Z-nél négy utas befogadására lesz hely. A bemutatón prezentált videó tanúsága szerint az autó repülés közben elfordul majd, miközben a kabinban ülő utasok megtartják pozíciójukat, mivel maga a kabin nem mozdul el a külső résszel együtt, így "az egész autó egy szárnnyá válik" - Dukhovny magyarázata szerint.

(Fotó:Stephen Shankland/CNET)

Elhárult az utolsó akadály is a szlovák repülő autó útjából, hamarosan kezdődhet a sorozatgyártás Az AirCar múlt szerdán kapta meg a légialkalmassági bizonyítványt a Szlovákiai Közlekedési Hatóságtól, a prototípust pedig nemsokára követheti a szériaváltozat is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.