Önellátó biokabin szélsőséges éghajlatváltozás esetén

2021 / 06 / 19 / Perei Dóra
Önellátó biokabin szélsőséges éghajlatváltozás esetén
Már a Rakétán is többször írtunk olyan forgatókönyvekről, amelyek nem sok jóval kecsegtetnek a jövőnk szempontjából. Nevezetesen arra gondolunk, hogy milyen világ vár ránk, ha nem sikerül megfékezni a klímaváltozást, és elsivatagosodott vidéken kell megküzdenünk az életben maradásért. A spanyol W-LAB ezért megálmodott egy olyan futurisztikus lakáskoncepciót, amely védelmet nyújt a természeti katasztrófák ellen.  

A W-LAB önellátó biokabinjai száz százalékban önfenntartóak, tervezői szerint emiatt nincs szükségük elektromos hálózatokra, vagyis az emberek az ezzel járó karbantartás idejét és költségeit is megspórolhatják. Az épületek ellenállnak a nagy széllökéseknek és egyéb környezeti hatásoknak, hangszigetelésüknek köszönhetően pedig a belső terekben a vihart kísérő zajok sem hallhatók. A biokabinok számára továbbá biztosított lesz a szélessávú internetkapcsolat, hogy lakói semmiben se szenvedjenek hiányt. (A megrendelt árucikkeket drónok szállítják majd a lakásokhoz.)

A kabinok kialakítása voltaképp olyan, akár egy üvegház, amelyekben úgy juthatnak ivóvízhez, hogy a lecsapódó párát befogják, vagy sótalanító berendezésekkel kivonják a vízből a fogyasztásra nem alkalmas anyagokat. Az épületek építőanyagát pedig a sivatagos térségekben őshonos növények biztosítanák. Az üvegházszerű kialakítás teszi lehetővé a kabinok önfenntartását, tulajdonosai ugyanis egyrészt megtermelhetik maguknak a szükséges élelmiszereket, másrészt minden olyan feladatot - például a munkát vagy az edzést - elvégezhetnek bennük akkor is, ha az időjárás megnehezíti vagy ellehetetleníti a kimozdulást.

(Forrás, fotó: Design Boom)

További cikkek a témában:

Két hektáros területű üvegház épül Franciaországban A Tropicalia a világ legnagyobb egykupolás üvegháza várhatóan 2024-ben épül fel Cote d'Opale-ban, Franciaország északi részén található partszakaszon, a La Manche csatorna mentén. Az építmény teljesen egybeolvad majd környezetével,  hogy a különböző állat- növényfajok, köztük kajmánok, kolibrik és trópusi növények zavartalanul élhessenek.

Újratölthető betonelemekkel is termelhetünk áramot a jövőben A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói szerint kisebb módosításokkal a világ számos épületének és infrastrukturális projektjének felépítéséhez használt betonból újratölthető akkumulátor lehet.

Élő felhőkarcoló génmódosított fából Helyreállítani az egyensúlyt a digitalizált nagyvárosok és bolygónk erőforrásai között, a fenntartható építészet alkalmazásával: ezzel a céllal adta be pályázatát az az a nyolcfős mérnökcsapat, akik végül elvitték az évente megrendezett eVolo verseny fődíját.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.