Őrizetben az egyik legnagyobb bitcoinos pénzmosoda üzemeltetője

2021 / 04 / 29 / Perei Dóra
Őrizetben az egyik legnagyobb bitcoinos pénzmosoda üzemeltetője
Az akciót az FBI-nak sikerült lefülelnie, az IRS pedig pénzmosással vádolja a Bitcoin Fog feltételezett üzemeltetőjét.

A nyilvános bírósági dokumentum legfontosabb részleteit a Wired cikke idézi: eszerint az FBI ügynökei egyebek mellett engedély nélküli pénzátutalás és pénzmosás vádpontja alapján vette őrizetbe Roman Sterlingovot. A pénzmosoda helyszínéül a Bitcoin Fog név alatt működő, bitcoin-szolgáltatást nyújtó cég szolgált.

Több százmillió dollárt tisztára mostak

Amint az a cikkből is kiderül, a Bitcoin Fog tíz éve azzal foglalkozik, hogy elrejtse ügyfelei kriptopénzének forrását és célállomását, emiatt mostanra a dark web gazdaság egyik leghírhedtebb intézményének számít. Az amerikai adóhatóság, az IRS nyilatkozata szerint azonban úgy tűnik,  sikerült beazonosítani a rendszer mögött álló orosz-svéd üzletembert, akit több száz millió dollár értékű bitcoin tisztára mosásával vádolnak, melynek nagy részét a dark web kábítószerpiacaira továbbították.

A férfit saját, tíz éve tartó digitális tranzakciói buktatták le.

A bitcoin-mosás lényege, hogy egy harmadik fél szolgáltatásainak bevonásával a küldő magánszemély vagy cég és a célszemély közötti kapcsolat, illetve személyazonosságuk rejtve maradhat. Bár az amerikai kormányzat korábban kevés hasonló vállalkozás ellen indított eljárást, az ügyészség ettől függetlenül bűncselekményként kezeli az ilyen szolgáltatásokat, mivel azok tökéletesen megfelelnek pénzmosás céljára.

A Bitcoin Fog közreműködésével az ügyfelek úgy utalhattak egymásnak kriptovalutát, hogy közben elfedték, honnan is küldik azt. Erről az IRS ügynöke, Devon Beckett számolt be nyilatkozatában. A szolgáltatás 2011-ben indult, és mintegy 1,2 millió bitcoin (100,7 milliárd forint a tranzakciók időpontjában érvényes értékük alapján) átutalására használták. A nyomozók szerint az ügyfelek a Silk Road, az Evolution, az AlphaBay, az Agora és a Silk Road 2.0 bitcoinjait vették igénybe.

Lopott bitcoint is tisztára mostak

Szintén Devon Beckett beszélt arról, hogy a tőzsdékről ellopott bitcoinok ugyancsak a Bitcoin Fogon keresztül mentek. A cég valójában nem is az amerikai Pénzügyi Bűnüldöző Hálózata (Financial Crimes Enforcement Network) által bejegyzett pénzügyi szolgáltató vállalkozás, ahogy a Washington D.C.-ben való működése is illegális volt. A jelentés szerint

a szövetségi ügynökök blokkláncelemzést használtak az 1,2 milliós összeg, valamint a pénz bizonyos forrásainak meghatározásához.

Bár a bitcoin-címek tulajdonosának személyazonossága többnyire anonim (annak nyilvánosságáról a tulajdonos dönthet), a blokklánc elemzése lehetővé teszi a bűnüldöző szerveknek egy adott Bitcoin-cím tulajdonosának beazonosítását. A bitcoin tranzakciók, pénzügyi nyilvántartások, internetszolgáltatói nyilvántartások, e-mail nyilvántartások és további nyomozati információk elemzése alapján Roman Sterlingovot azonosították a Bitcoin Fog fő üzemeltetőjeként.

A Reuters információi szerint a nyomozók egy Liberty Reserve-es tranzakció segítségével kötötték össze Sterlingovot a Bitcoin Fog domain címével. A nyomozók bizonyítékot találtak Sterlingov és egy kriptovaluta kereskedő Mt. Gox-fiók kapcsolatára, ahová a férfi ugyanarról az IP-címről jelentkezett be, amelyet a Liberty Reserve-fiókhoz használt.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Tőzsdére ment a legismertebb kripto piactér és máris megsokszorozta az értékét Bemutatkozott a NASDAQ-on a Coinbase, a kriptovaluták adás-vételére kifejlesztett online piactér. Csütörtök reggel az eredetileg becsült, 250 dolláros ár helyett már 360 dollárt érnek a cég részvényei.

A retró találkozása a modernnel: Commodore 64-en bányásszák a Bitcoint Ha a meggazdagodás a cél, talán érdemes más megoldás után nézni, de a koncepció működik.

Feleslegessé kell tenni a bitcoin-t ahhoz, hogy kinyírhassuk Ha olyan nagyszerűek a kriptovaluták, miért nem használjuk őket szélesebb körben? Vajon a kormányok lesznek azok, akik örökre lekapcsolják majd? Így látják a pénz jövőjét a legnagyobb kriptovaluta-guruk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.