Orosz kibertámadás érte az USA Szövetségi Kormányzat informatikai rendszerét

2020 / 12 / 14 / Perei Dóra
Orosz kibertámadás érte az USA Szövetségi Kormányzat informatikai rendszerét
Sajtóértesülések szerint a támadást az oroszországi Külföldi Hírszerző Szolgálat (SRV) hajtotta végre. A Reuters hírügynökségnek pedig három forrás is azt nyilatkozta, hogy a kormány Oroszországot sejti a támadások mögött.

A New York Times, a Washington Post, az NBC és a Reuters értesülései alapján illetéktelenek feltörték az amerikai pénzügyminisztérium belső levelezését, és hozzáfértek a kereskedelmi minisztérium távközlési és információs igazgatóságának adataihoz.

Az USA kiadta a mesterséges intelligencia tízparancsolatát A Fehér Ház kiadott 10 alapelvet az állami ügynökségek számára, melyeket azoknak be kell tartaniuk, amikor új, a magánszektorra vonatkozó MI rendeleteket javasolnak.

De nemcsak kormányzati intézmények, magáncégek, például a FireEye kiberbiztonsági vállalat is hírt adott az incidensről. Sajtóértesülések szerint a támadást az oroszországi Külföldi Hírszerző Szolgálat (SRV) hajtotta végre. A Reuters hírügynökségnek pedig három forrás is azt nyilatkozta, hogy a kormány Oroszországot sejti a támadások mögött. Kevin Mandia, a FireEye vezérigazgatója szerint a kiberbűnözők célja a társaság kormányzati ügyfeleitől származó, bizalmas információk eltulajdonítása volt.

Az egyelőre kérdéses, hogy a hackereknek pontosan mekkora terjedelmű információhoz sikerült hozzáférni.

A sajtóbeszámolók szerint a Kereskedelmi Minisztérium Solar Winds nevű belső rendszerét támadták meg, amit napi szinten több tízezer hivatali alkalmazott használ. Az amerikai hírszerzés  aggódik, hogy a hackerek ezáltal más kormányzati ügynökségek hálózatába is behatolhattak. John Ullyot, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője úgy reagált az esetre, hogy az amerikai kormány tisztában van a történtekkel, és minden szükséges intézkedést meghoz a problémák azonosítása és megoldása érdekében. A Kereskedelmi Minisztérium szintén megerősítette a behatolást, illetve azt is közölték, hogy az esetet jelentették az illetékes hatóságoknak, egyben a Kiberbiztonsági Hivatal és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségét kérték.

További cikkek a Rakétán:

Új kiberbiztonsági direktívák az űriparnak, a Trump adminisztrációtól

Már a kiberbűnözők is felfigyeltek az 5G előnyeire

Kibervihar Magyarország felett - beszélgetés a KIBEV elnökével, Keleti Arthurral

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Fizikai Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc
Fizikai Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc
A fizikus a rövid impulzusú lézerek területén végzett úttörő munkájáért kapta meg az elismerést Pierre Agostinivel és Anne L'Huillierrel együtt.
Karikó Katalin kapta meg az orvosi Nobel-díjat
Karikó Katalin kapta meg az orvosi Nobel-díjat
A magyar biológus Drew Weissmannal közösen kapta meg a tudományos világ legrangosabb elismerését a nukleozid módosított mRNS-ek területén tett felfedezéseiért, ami jelentősen hozzájárult a koronavírus-vakcinák kifejlesztéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.