Oroszországban legalizálhatják a kalóz szoftvereket, annyi informatikai cég bojkottálja az országot

2022 / 03 / 08 / Pőcze Balázs
Oroszországban legalizálhatják a kalóz szoftvereket, annyi informatikai cég bojkottálja az országot
Apple, Microsoft, Google, Samsung, Netflix - és ezek csak a legismertebb nevek azoknak a cégeknek az egyre hosszabb listáján, amelyek vagy teljesen kivonulnak az orosz piacról, vagy korlátozzák a működésüket az országban. A Kremlben állítólag azt fontolgatják, hogy ennek hatására legalizálják a kalózkodást.

A világ legnagyobb technológiai vállalatai szinte kivétel nélkül reagáltak az orosz-ukrán háborúra. Az Apple múlt hét közepén jelezte, hogy nem szállít készülékeket Oroszországba, miközben az RT és a Sputnik médiavállalatok alkalmazásait is eltávolította az App Store-ból. Az Apple Pay sem a szokott módon működik, amit valószínűleg tovább súlyosbít majd a Visa és a MasterCard nemrég bejelentett bojkottja is. A Samsung nem ad el új termékeket, a Microsoft nem ad el új termékeket és szolgáltatásokat, míg a Google leállította a hirdetések értékesítését az országban, ahogyan a Meta, a Snap és a Twitter is. A hétvégén a TikTok is csatlakozott ehhez a körhöz, bár más eszközzel: az élő közvetítéseket állították le, nehogy vétsenek az orosz "álhírtörvény" ellen, amely a hadseregről "hamis információkat" szolgáltatókat tizenöt évnyi börtönnel is sújthatja. Mivel Oroszországban jelenleg a Facebook és a Twitter is nehezen elérhető, ezért logikus lenne, hogy a rövid videók a TikTokra kerüljenek fel.

Összefogtak a közösségi oldalak az orosz médiagépezettel szemben A Meta, a Microsoft és a Google felületei is korlátozzák az orosz állami híroldalak megjelenéseit, a vállalatokról egyre több techcég vesz példát.

A Spotify ugyan nem állította le a működését, de az irodáját bezárta, ahogyan az RT és a Sputnik csatornáit is. A Netflix csak az aktuális havi előfizetések lejártáig működik, utána felfüggeszti az felhasználói fiókokat, mert nem szeretnék betartani a törvényt, amely szerint sugározniuk kell húsz ingyenes orosz tévécsatornát, köztük államiakat is. Ha ez nem lenne elég, a legnagyobb játékcégek egy része is jelezte, hogy egy időre kivonul az orosz piacról. A Nintendo digitális játékértékesítése "karbantartási üzemmódban" van. A Diablo vagy a Call Of Duty sorozatról ismert Activision Blizzard nem ad el új játékokat, ahogyan a legismertebb sportjátékokat kiadó Electronic Arts, a Grand Theft Auto sorozat Take-Twója, az Assassin's Creed Ubisoftja vagy a Fortnite Epic Games-e sem.

Államilag támogatott kalózkodás

Az Ars Technica most arról számolt be, hogy a szankciók elleni egyik lehetséges megoldás az lehet, hogy az országban legalizálják a kalóz szoftvereket. Egy jogász szerint ugyanis egy törvény már rendelkezik arról, hogy "vészhelyzet esetén, az állam biztonsága és védelme érdekében" bármilyen szellemi termék használata engedélyezhető a szabadalom tulajdonosának hozzájárulása nélkül. A cikk szerint ez az oroszoknak nem valószínű, hogy komoly dilemmát okozna: egy kutatás arra jutott, hogy az ország lakosainak több mint kilencven százaléka a kalóz tartalmakat részesíti előnyben, és egyötödük használ feltört szoftvereket. Ezt persze ma, amikor a legtöbb programot nem megvásároljuk és a gépünkön futtatjuk, hanem távoli számítógépek segítségével használjuk, nehezebb megvalósítani, mint korábban. Ugyanakkor úgy tűnik, a következő időszakban Oroszországnak komoly érdekei fűződnek majd ahhoz, hogy megoldást találjon, mielőtt ez a tényező tovább rontja az orosz cégek termelékenységét és az ország lakosainak a kedvét.

(Borítókép: Anton Maksimov/Unsplash)

Több nagyobb kriptotőzsde sem hajlandó befagyasztani az orosz állampolgárok számláit Szerintük sok hétköznapi orosz embernek a kriptovaluták az utolsó mentőövet jelenthetik a szankciók miatt összeomló orosz gazdaságban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.