Öt Celsius-fokkal hűti viselőjét a közép-infravörös tartományú sugárzást kibocsátó póló

2021 / 07 / 10 / Bobák Zsófia
Öt Celsius-fokkal hűti viselőjét a közép-infravörös tartományú sugárzást kibocsátó póló
Kínai kutatók fejlesztették ki azt az anyagot, amelyből a hagyományos textileknél csak kicsivel drágábban olyan póló állítható elő, amely aktívan hűti a viselőjét egy új típusú technológiával.

A különféle okostexilek révén a jövőben lehetőség nyílik rá, hogy ruházatunk ne csak passzív módon takarjon minket, hanem aktívan hozzájáruljon a jólétünkhöz, a környezet megóvásához vagy akár a kiadásaink csökkentéséhez is. Ez utóbbit a beépített napelemeket tartalmazó ruhákkal lehet majd elérni, amennyiben sikerül olyan vékony, strapabíró, de mégis hatékony napelemeket fejleszteni, amelyek, ha eleget tartózkodunk a napon, akár a kisebb fogyasztású eszközeinket is feltölthetik. Bár a napelemes pólók szélesebb körű megjelenésére még várni kell, de léteznek olyan technológiák is, amelyek a texileket anélkül ruházzák fel valamilyen aktív funkcióval, hogy közben beépített elektronikát igényelnének.

Az egyik leginkább kutatott terület az okostexilek területén a hűtő funkcióval ellátott ruhák fejlesztése, amelynek talán leghatásosabb módja a bőr hőkibocsátását a testtől minél gyorsabban és minél messzebbre elvezető anyagok alkalmazása. Ehhez a kutatók a közép-infravörös sugárzást használják ki, amelyet az emberi bőr természetes módon bocsát ki, és amely nem a test közelében lévő levegőt melegíti fel, hanem az atmoszférán keresztül egyenesen az űrbe távozik, így növeli a hőelvezetés hatékonyságát. A technológiát most kínai kutatók fejlesztették tovább, olyan anyag kialakításával, ami akár öt Celsius-fokkal is képes lehűteni a viselőjét.

A Csöcsiang és a Huacsung Egyetem mérnökei által tervezett anyag a test hőjét nem engedi át magán, ehelyett először kémiai kötések kialakításával elnyeli, majd ezután bocsátja ki közép-infravörös sugárzás formájában - írja a Science. A szintetikus rostokból és egy biológiailag lebomló, hőre lágyuló műanyagból, politejsavból álló műszövetet 550 mikrométeres vastagsága alkalmassá teszi arra, hogy hosszabb távon is strapabíró ruhát lehessen belőle készíteni. A metaanyagot bemutató tanulmány szerint a reflektivitás 92.4%-os, a hőkibocsátási ráta pedig ennél is magasabb, 94.5%-os és, mivel nem csak a közép-infravörös sugárzást vezeti el, hanem visszaveri az UV sugarakat és a közeli-infravörös sugárzást is, ezért a korábban fejlesztett prototípusoknál sokkal jobb teljesítményre képes, a tesztek szerint akár 4,8 fokkal is csökkenti a viselője testhőmérsékletét, legalábbis a vizsgálat optimálisan kialakított körülményei között.

Hogy a valóságban is ugyanilyen ideális marad-e a hatékonyság, mikor az emberek nem egy helyben ülnek a napon (ahogy a tesztalany tette), hanem folyamatosan mozognak, a textil pedig nem érintkezik állandóan a bőrükkel, az még további vizsgálatok során derül majd ki, de a kutatók bíznak a fejlesztés sikerében, így már keresik a partnereket a gyártás beindításához. Ma Jaokuang elmondása szerint az előállítás költségei mindössze 10%-kal haladnák meg egy átlagos póló gyártásának költségeit, ezért a tömeggyártást is lehetségesnek tartja.

(Fotó: Wikimedia Commons/Mark Taylor )

További cikkek a témában:

Ruhaszövetbe illeszthető szenzor ellenőrizheti egészségi állapotunkat a jövőben Az eszköz szívritmust, testhőt és pulzust mér, ráadásul mosógépben mosható. A pillekönnyű, láthatatlan érzékelő szépen beágyazódik a ruhaszövetbe, így például a sportruházat gyártásához használt poliészterbe.
A mai hőhullám csak egy átlag nyári nap lesz a jövő Magyarországában Muszáj lenne mindent megtenni a változások mérséklése érdekében, de az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez elkerülhetetlen lesz. A legrosszabb Budapesten lesz a helyzet.
Az új nanoanyag a hőt csak egy irányba vezeti Az elektronikus berendezések hűtése egyre problémásabbá válik, ahogy évről évre egyre kisebbek lesznek az eszközök, a tranzisztorok mérete pedig néhány nanonméternyire csökken. Japán kutatóknak most sikerült megtalálni az ideális hűtési módszert: a hőt egy irányba elvezető nanocsöveket.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
A Honor visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért: a Magyarországon július 1-től kapható Honor 200 Pro árát hajszálpontosan úgy lőtték be a mai csúcstelefonok alá, hogy az már bárki számára vonzó ajánlat legyen, miközben az okos kompromisszumoknak köszönhetően semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami egy átlagos felhasználónak hiányozna.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.