Öt Celsius-fokkal hűti viselőjét a közép-infravörös tartományú sugárzást kibocsátó póló

2021 / 07 / 10 / Bobák Zsófia
Öt Celsius-fokkal hűti viselőjét a közép-infravörös tartományú sugárzást kibocsátó póló
Kínai kutatók fejlesztették ki azt az anyagot, amelyből a hagyományos textileknél csak kicsivel drágábban olyan póló állítható elő, amely aktívan hűti a viselőjét egy új típusú technológiával.

A különféle okostexilek révén a jövőben lehetőség nyílik rá, hogy ruházatunk ne csak passzív módon takarjon minket, hanem aktívan hozzájáruljon a jólétünkhöz, a környezet megóvásához vagy akár a kiadásaink csökkentéséhez is. Ez utóbbit a beépített napelemeket tartalmazó ruhákkal lehet majd elérni, amennyiben sikerül olyan vékony, strapabíró, de mégis hatékony napelemeket fejleszteni, amelyek, ha eleget tartózkodunk a napon, akár a kisebb fogyasztású eszközeinket is feltölthetik. Bár a napelemes pólók szélesebb körű megjelenésére még várni kell, de léteznek olyan technológiák is, amelyek a texileket anélkül ruházzák fel valamilyen aktív funkcióval, hogy közben beépített elektronikát igényelnének.

Az egyik leginkább kutatott terület az okostexilek területén a hűtő funkcióval ellátott ruhák fejlesztése, amelynek talán leghatásosabb módja a bőr hőkibocsátását a testtől minél gyorsabban és minél messzebbre elvezető anyagok alkalmazása. Ehhez a kutatók a közép-infravörös sugárzást használják ki, amelyet az emberi bőr természetes módon bocsát ki, és amely nem a test közelében lévő levegőt melegíti fel, hanem az atmoszférán keresztül egyenesen az űrbe távozik, így növeli a hőelvezetés hatékonyságát. A technológiát most kínai kutatók fejlesztették tovább, olyan anyag kialakításával, ami akár öt Celsius-fokkal is képes lehűteni a viselőjét.

A Csöcsiang és a Huacsung Egyetem mérnökei által tervezett anyag a test hőjét nem engedi át magán, ehelyett először kémiai kötések kialakításával elnyeli, majd ezután bocsátja ki közép-infravörös sugárzás formájában - írja a Science. A szintetikus rostokból és egy biológiailag lebomló, hőre lágyuló műanyagból, politejsavból álló műszövetet 550 mikrométeres vastagsága alkalmassá teszi arra, hogy hosszabb távon is strapabíró ruhát lehessen belőle készíteni. A metaanyagot bemutató tanulmány szerint a reflektivitás 92.4%-os, a hőkibocsátási ráta pedig ennél is magasabb, 94.5%-os és, mivel nem csak a közép-infravörös sugárzást vezeti el, hanem visszaveri az UV sugarakat és a közeli-infravörös sugárzást is, ezért a korábban fejlesztett prototípusoknál sokkal jobb teljesítményre képes, a tesztek szerint akár 4,8 fokkal is csökkenti a viselője testhőmérsékletét, legalábbis a vizsgálat optimálisan kialakított körülményei között.

Hogy a valóságban is ugyanilyen ideális marad-e a hatékonyság, mikor az emberek nem egy helyben ülnek a napon (ahogy a tesztalany tette), hanem folyamatosan mozognak, a textil pedig nem érintkezik állandóan a bőrükkel, az még további vizsgálatok során derül majd ki, de a kutatók bíznak a fejlesztés sikerében, így már keresik a partnereket a gyártás beindításához. Ma Jaokuang elmondása szerint az előállítás költségei mindössze 10%-kal haladnák meg egy átlagos póló gyártásának költségeit, ezért a tömeggyártást is lehetségesnek tartja.

(Fotó: Wikimedia Commons/Mark Taylor )

További cikkek a témában:

Ruhaszövetbe illeszthető szenzor ellenőrizheti egészségi állapotunkat a jövőben Az eszköz szívritmust, testhőt és pulzust mér, ráadásul mosógépben mosható. A pillekönnyű, láthatatlan érzékelő szépen beágyazódik a ruhaszövetbe, így például a sportruházat gyártásához használt poliészterbe.
A mai hőhullám csak egy átlag nyári nap lesz a jövő Magyarországában Muszáj lenne mindent megtenni a változások mérséklése érdekében, de az alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez elkerülhetetlen lesz. A legrosszabb Budapesten lesz a helyzet.
Az új nanoanyag a hőt csak egy irányba vezeti Az elektronikus berendezések hűtése egyre problémásabbá válik, ahogy évről évre egyre kisebbek lesznek az eszközök, a tranzisztorok mérete pedig néhány nanonméternyire csökken. Japán kutatóknak most sikerült megtalálni az ideális hűtési módszert: a hőt egy irányba elvezető nanocsöveket.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.