Öt elképesztő bűntény, amit Szent Patrik napja 'inspirált'

2021 / 03 / 21 / Perei Dóra
Öt elképesztő bűntény, amit Szent Patrik napja 'inspirált'
Szent Patrik életútjáról kevés dokumentáció maradt fenn, az mindenesetre biztos, hogy kultusza már a hetedig században kialakult, azóta pedig nem csupán az írek, de a világon szinte mindenütt megünneplik Írország védőszentjének napját március tizenhetedikén. Na és mi jut erről a többség eszébe? Zöld ruhák, zöld sminkek, zöld lóhere, na és persze sör, ameddig a szem ellát. Az ezzel kapcsolatos gyilkosságokról, lázongásokról, gyújtogatásokról és más egyéb erőszakos bűntényekről azonban - érthető módon - senki sem beszél szívesen. A teljesség igénye nélkül ezért összegyűjtöttünk hét bűncselekményt, melyekhez tökéletesen kapóra jött Szent Patrik napja.

Bűntény #1

2012. március tizenkilencedikén tizenegy személyt letartóztattak a kanadai London városában, miután körülbelül ezren randalíroztak a város utcáin, és becslések szerint százezer dollár értékű kárt okoztak. A vandálok a rendőrökkel és a tűzoltókkal is összecsaptak, miközben kerítéseket szaggattak, sörösüvegeket dobáltak, és a helyi hírcsatorna furgonját is felgyújtották. Brad Duncan rendőrfőnök a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy embereivel korábban még sosem éltek át hasonlót, Joe Fontana, a város akkori polgármestere pedig elfogadhatatlannak minősítette a történteket.

Bűntény #2

Az amerikai Hoboken (New Jersey) település már a kezdetek óta két táborra oszlik: akik szeretik, és akik gyűlölik a Szent Patrik napi ünnepséget. Ám a városvezetés a 2011-es incidensek után egészen biztosan megtanulta, hogy ne hétvégére időzítse az ünnepi dínomdánomot. Az még hagyján, hogy a buli már szombaton kezdődött, és vasárnap délután ért véget, csakhogy addigra az irányítás teljesen kicsúszott az illetékes szervek keze alól, az ünnepnapot követő keddi sajtótájékoztatón pedig mind a polgármester, mind a rendőrség súlyos adatokról tájékoztatta a lakosságot. Eszerint

harmincnégy embert letartóztattak, két nőt szexuálisan bántalmaztak, és (csak szombaton) százhatvanhat személyt kórházba szállítottak.

A The New York Times akkori beszámolójában Richard Blohm tűzoltóparancsnok is felszólalt, aki gyújtogatásokról beszélt, illetve arról, hogy többször megdobálták őket sörösüvegekkel, sőt valaki öntözőkannával célozta őket a háza ablakából. De előkerültek rendőrségi jelentések részeg fiatalok portyázásáról, egy tizenkilenc éves férfit késsel való fenyegetőzés miatt állítottak elő, valaki durván belerúgott egy nőbe miután annak párja felszólította a támadót, hogy hagyja őket békén. Egyesek zöld alsónadrágban, mások pucéran futkároztak, miközben több lépcsőházba is bevizeltek.

Bűntény #3

A történelem egyik legnagyobb szervezett bűntettének tartják azt az 1990-es bostoni (Massachusetts, március tizenkilencedikei) esetet, amikor két férfi rendőrnek álcázva magát gond nélkül kicselezte az Isabella Stewart Gardner Múzeum őrségét, és nagyjából kilencven perc alatt tizenhárom darab, közel ötszázmillió dollár értékű festményt eltulajdonított, köztük Rembrandt, Johannes Vermeer, Edgar Degas és Édouard Manet munkáit. A hatóságok azt gyanították, hogy a dél-amerikai drogkartell, a japán alvilág és a helyi maffiózók közösen szervezték meg az akciót.

A tetteseket azóta sem sikerült elkapni,

pedig a helyi ügyészség huszonöt év után, 2015-ben nyilvánosságra hozott egy felvételt a bűntény előtti éjszakáról, amin feltehetően az a jármű látható, amivel a tolvajok a helyszínre érkeztek, majd elhajtottak. Az igazságügyisek megerősítették, hogy a biztonságiak beengedték az elkövetőket, ám ez nem látszódik a felvételen. Szintén érdekesség, hogy a Netflix közel egy hete írt arról, hogy saját dokumentumfilmmel jelentkezik a bostoni műkincsrablásról. Az alábbi rövid kedvcsináló kapásból azzal indít, hogy tízmillió dolláros nyomravezetői díj üti annak a markát, aki kézre keríti a tetteseket:

Bűntény #4

Baltimoret (Maryland), az USA huszadik legnépesebb városát sem kerülték el a Szent Patrik napi rendbontások: szintén 2012-ben felkerült az internetre egy videó arról, ahogy egy turistát a nyílt utcán megvernek, kirabolnak, majd meztelenre vetkőztetnek. Az esetet egy járókelő rögzítette, majd később kiposztolta a Twittere. A felvételen látszódik, ahogy egy csapat elveszi a turista holmijait, majd amikor amaz megpróbálja visszaszerezni

megütik, és levetkőztetik, mialatt tehetetlenül a járdán fekszik.

Az áldozat szerencsére visszatalált a hotelszobájába, ahol másnap reggel vágásokkal és karcolásokkal a testén ébredt, viszont nem tudta pontosan felidézni az elmúlt éjszaka eseményeit - írja a Baltomire Sun. Az esetet ugyan jelentette a rendőrségnek, de döntő bizonyítékokkal nekik sem tudott szolgálni. Valamivel később az egyik családtagja mutatta meg a felvételt a sértettnek. A Huffington Post információi szerint noha azonnal nem sikerült előállítani az elkövetőket, de még ugyanazon évben a helyi rendőrség hét chicagói fiatalt őrizetbe vett, miután megtámadtak egy tizenhét éves fiatalt. A hatóságok szerencséjére erről az esetről is készült videó, ami segített nekik beazonosítani a támadókat, akikről kiderült, ők felelnek a helyben hagyott turistáért is.

Bűntény #5

2010. március tizennyolcadikán két feltételezett bankrabló - egyikük Szent Patrick-napi ruhát viselt - életét vesztette a rendőrséggel folytatott lövöldözésben, Tennessee-ben. Bradley Webb szemtanú a Tennessee News Channel 5-nek azt nyilatkozta, hogy egy koboldjelmezes férfi a rablás előtt egyszer már besétált a bankfiókba, de csak körülnézett, vetett egy pillantást a karórájára, majd elment. (Feltehetően azért, mert túl sokan voltak az épületben). Másodszorra azonban sikerrel járt, és ismeretlen összeggel távozott. Őt és társát a rendőrök üldözőbe vették, az elkövetők azonban több lövést is leadtak a hatósági járműre. A rablók végül egy mezőn hagyták autójukat, ahonnan gyalog akartak továbbmenekülni, de a rendőrök rájuk találtak, a tűzpárbajban pedig mindkettőjüket lelőtték. Egy kis háttérinformáció, hogy a koboldjelmezes férfit David Christopher Cottonnak hívták, aki az eset előtt három nappal - mikulásjelmezben - sikeresen kirabolt egy másik bankot Tennessee-ben.

(A cikkben szereplő fotók illusztrációk, forrásuk: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Egy drón örökített meg először a történelemben egy becsületrendet érő katonai cselekményt A hasonló érmeket addig a szemtanúk beszámolóira alapozva, esetleg tárgyi bizonyítékok alapján osztottak, amíg egy drón felvételt nem készített egy hőstettről, amit bárki megnézhet.

Stonehenge eredetileg Írországban állhatott Merlin a varázsló valaha egy csapatot vezetett Írországba, hogy megszerezzenek egy varázslatos kőkört, melyet az Óriások Táncának hívtak, és újra felépítsék azt Angliában. Most kiderülhetett, hogy a történet nagy része igaz.

Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak? A rendőrség a tömegoszlatás során gyakran alkalmaz könnygázt, de mi történik, és mit tehet az, aki kapcsolatba került vele?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.