Öt és fél dolog, amit hiányoltunk az Apple szerdai bejelentései közül

2022 / 09 / 08 / Pőcze Balázs
Öt és fél dolog, amit hiányoltunk az Apple szerdai bejelentései közül
A héten az Apple bemutatta az új termékeit: aprót frissültek a sima iPhone-ok és az AirPod Prók, eggyel nagyobbat az iPhone Prók, és rövidesen érkezik egy hatalmas Apple Watch. Nem kevés újdonság, de azért ha nagyon akarjuk, lehet egy kis hiányérzetünk.

Mint minden szeptemberi Apple-esemény előtt, úgy most is repkedtek a pletykák arról, hogy mire számíthatunk, és az egykoron a teljes titoktartásról ismert cégtől valóban kiszivárgott viszonylag sok információ az új termékeivel kapcsolatban. Előre lehetett sejteni, hogy az iPhone 14 nagyon kevésben fog különbözni a 13-tól. Bejött. Megjósolták, hogy újratervezi a cég a telefonok kijelzőjén lévő apró fekete területet. Bejött, legalábbis a Pro modellek esetében. Az extrém sportolók és az élsportolók bíztak benne, hogy jön egy masszívabb Apple Watch. Nem kellett csalódniuk. Mégis vannak, akik szerint Cupertinóban guríthattak volna eggyel nagyobbat idén ősszel. Összegyűjtöttünk néhány olyan terméket, megoldást, amelyről egy szót sem hallottunk szeptemberben, pedig már egy ideje szeretnénk.

1. A Lightning csatlakozók vége
Idén tízéves az iPhone-ok alján található apró konnektor. Amióta megjelent, kiegészítők tömege készült hozzá, a fülhallgatóktól a töltőkön át a hangfalakig - és az Apple minden egyes darab után tudott szedni egy kis pénzt, még ha nem is maga gyártotta azokat. Azonban az elmúlt pár évben az USB-C méltó ellenfele lett a Lightningnak. Már az iPadek javán is ilyen konnektor van, és az EU is kijelentette, hogy a kütyügyártóknak kötelező lesz megbarátkozniuk ezzel a szabvánnyal, hogy ne termeljünk annyi elektromos szemetet. Tim Cookék viszont nem kapkodnak, inkább megvárják, hogy valóban kötelező legyen az USB-C bevezetése.

2. A portok nélküli iPhone
És ha már a csatlakozóknál tartunk: egyáltalán miért van szüksége az iPhone-nak fizikai konnektorra? Ahogyan az Apple ki merte hagyni a floppy- vagy a DVD-meghajtót a gépeiből, illetve a fülhallgató-csatlakozót a telefonjairól, nem elképzelhetetlen, hogy egyszer azt mondják, az alap iPhone-on nem lesz lyuk, csak a mikrofonnak és a hangszóróknak. Mert a Pro modelleknél ugyan felmerülhet, hogy a valóban profi felhasználóknak kell a szupergyors töltés és adatátvitel, de közülünk, földi halandók közül sokan örülnének neki, ha többé egyáltalán nem kéne kábelekkel bajlódniuk. Kivéve persze a vezeték nélküli töltő vezetékeit.

3. Az apró, de korszerű iPhone
Idén el kellett búcsúzzunk a Mini modelltől, amely ugyanazt tudta, mint az alap iPhone, csak kisebb volt. Persze, ott van még az SE, illetve az iPhone 13 Mini is kapható még, de az üzenet egyértelmű: akinek kicsi a keze, az mobilozzon két kézzel.

4. A régóta pletykált VR-sisak
Az, hogy az Apple kiterjesztett valóság (AR), illetve virtuális valóság (VR) megjelenítésére képes sisakon dolgozik, már nem is nyílt titok, sokkal inkább tény. Az hagyján, hogy kiszivárgott, hogy méregdrága lesz, és eleinte csak profiknak lesz értelme megvásárolniuk, de még azt is lehet sejteni, hogy a rajta futó operációs rendszer a realityOS (valóságOS) nevet fogja viselni. Azt viszont még senki sem tudja, hogy pontosan mire lesz jó az Apple szerint az eszköz - miközben az egykori Oculus, már Meta hasonló kütyüjei, például a Quest, gyakorlatilag letarolták ezt a piacot, legalábbis a jelenlegi állapotában, leginkább játékokkal.

5. A még régebb óta pletykált autó
Az Apple autójáról, illetve inkább autó-projektjéről többször írtunk már a Rakétán, általában olyankor, amikor egy-egy kulcsemberrel vagy beszállítóval úgy tűnt, hogy megegyeznek valamiben. Hogy pontosan miben, azt igazán senki sem tudja, legfeljebb az érintettek: az egykor "Titan" néven elindult projekt célja állítólag volt már autós operációs rendszer, de valódi autó is, ám hogy épp hol tart Cupertino a gondolkodásban, azt Tim Cooktól kell megkérdezni. Ami biztos, hogy ha az Apple olyan szektort keres, ahol növelni tud egyébként is óriási értékén, akkor a számítástechnikánál nagyobb iparágat kell kinéznie magának, és a közlekedés ilyen: a szórakoztatóelektronika egy ezermilliárd dolláros szektor, az autógyártás ennek közel a háromszorosa.

+1 A halálos ágyon beígért tévé
A néhai Steve Jobs röviddel a halála előtt azt mondta az életrajzírójának, Walter Isaacsonnak, hogy rájött, hogy hogyan kéne működnie a könnyen használható, minden digitális szolgáltatással összekötött tévének. Reméljük, hogy elmesélte valakinek a cégnél, mert ugyan ritkán cserélünk tévét, hatalmas a gyártók közti verseny, nem túl nagy haszonkulccsal dolgoznak, de lehet, hogy jobban örülnénk egy Apple márkájú televíziónak jövőre, mint egy VR-sisaknak három, vagy egy autónak tíz év múlva. Csak legyen jobb a távirányítója, mint a mostani Apple TV dobozkáé.

(Fotó: Getty Images /Justin Sullivan)

Az iPhone-ok legizgalmasabb újdonsága a "dinamikus sziget" Az Apple bemutatott négy új telefont, három új órát és egy új fülhallgatót.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.