Legyártották az első, öt perc alatt tölthető akkumulátorokat

2021 / 01 / 20 / Bobák Áron
Legyártották az első, öt perc alatt tölthető akkumulátorokat
A technológiát kifejlesztő StoreDot szerint négy év múlva már csak öt percig kell tölteni az elektromos autókat ahhoz, hogy megtegyenek 160 kilométert, de hosszú távon az új akkumulátor ennél is többet tudhat.

Ahogy arról több lap, köztük a The Guardian és a Bloomberg is beszámolt, Kínában legyártották az első olyan akkumulátorokat, amelyek mindössze öt perc alatt teljesen feltölthetőek. Az izraeli StoreDot ehhez a lítium-akkumulátorokban ma használt grafit elektródát cserélte félvezető nanorészecskékre, amelyen az ionok sokkal gyorsabban és könnyebben tudnak keresztüláramlani.

A Toyota már jövőre bemutathatja a világ első szilárdtest-akkumulátoros autóját, amit mindössze tíz perc lesz újratölteni A Nikkei Asia szerint a szilárdtest-akkumulátorral felszerelt autó hatótávja 500 kilométer lehet, a feltöltéséhez pedig mindössze tíz percre lesz szükség.

Az akkumulátorból egyelőre ezer darabot gyártottak le a kínai Eve Energy gyártósorán, ami a StoreDot szerint azt mutatja, hogy a technológia készen áll a kereskedelmi forgalomra. Doron Myersdorf, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az öt perc alatt feltölthető akkumulátort sokan lehetetlennek tartották, most viszont bebizonyították, hogy ez nem igaz. "Mi nem laboratóriumi prototípusokat készítettünk, hanem műszaki mintapéldányokat, amelyek tömegtermelésben készültek" - tette hozzá. A StoreDot technológiája nem csak azért különleges, mert a már kiépített gyártósorokon is elő lehet állítani, de a cég állítása szerint az áruk sem lesz magasabb, mint a ma használt lítium-ion akkumulátoroké.

Myersdorf szerint a fejlesztésük rendkívül hasznos lehet, hiszen az elektromos járművek terjedésének első számú akadálya ma már nem az áruk, hanem az úgynevezett "hatótáv miatti szorongás" (range anxiety). "Vagy amiatt aggódsz, hogy ott ragadsz az úton, vagy amiatt, hogy két órát kell ülnöd egy töltőállomáson. De ha a vezető ugyanazt tapasztalja, mint egy benzines autó töltésekor, ez a szorongás elmúlik".

A StoreDot technológiája mögött egészen nagy nevű támogatókat találhatunk, többek között a Daimler, a Samsung, a TDK és a BP is a befektetőik között van. Utóbbi vállalat különösen fontos lehet a technológia terjedése szempontjából, hiszen a gyorsan tölthető akkumulátornak az egyik legnagyobb akadálya, hogy a jelenlegi töltőállomások nem képesek olyan nagy mennyiségű elektromos áramot átadni egyszerre, amivel valóban öt perc alatt feltölthető lenne az akkumulátor, a világszerte több mint 18 benzinkúttal rendelkező BP-re így komoly feladat hárul majd az infrastruktúra kiépítésében.

(Fotó: StoreDot, Chuttersnap/Unsplash)

További cikkek a témában:

A Volkswagen bemutatta a robotot, ami automatikusan feltölti az elektromos autónkat A villanyautók egyik legnagyobb hátránya a rendkívül lassú töltés, de ez talán már nem sokáig okoz problémát.

2025-ben tényleg eljöhet a Nagy Áttörés az elektromos autók akkumulátor-technológiájában Toyota, Samsung, Volkswagen, Panasonic: csak néhány nagy név azok közül, akik ezen a technológián dolgoznak és már csak néhány év türelmet kérnek, amíg elkészül a cucc.

Nukleáris hulladékból több száz évig működő akkumulátor? A kutatók már dolgoznak rajta Az atomerőművekben keletkező nukleáris hulladék óriási problémája az emberiségnek. Egy cég most akkumulátorokat gyártana a veszélyes hulladékból.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.