Ötvenezer fotó egyetlen képbe sűrítve a Holdról, egyetlen tökéletes fénykép kedvéért

2021 / 04 / 30 / Justin Viktor
Ötvenezer fotó egyetlen képbe sűrítve a Holdról, egyetlen tökéletes fénykép kedvéért
Az asztrofotózás a világűrben található csillagászati objektumok és égi események fényképezése, beleértve a csillagokat, a Holdat, a Napot, a bolygókat, az aszteroidákat és a galaxisokat. A speciális szakterület időről-időre kitermeli a maga rekordjait és kiemelkedő alkotásait. Most egy ilyen képet mutatunk be.

81 megapixel

A szóban forgó 81 megapixeles fotót Andrew McCarthy asztrofotós készítette 50 ezer saját fotó felhasználásával, melyeket két kamerával, köztük a speciális ZWO ASI224MC asztrokamerával rögzített, ami infravörös képalkotásra is képes. A másik kamera egy Sony a7 II volt, ezzel a csillagokat és a hold sötét oldalát fotózta.

A fotós egy Reddit beszélgetésfolyamban számolt be részletesen a munkájáról. Az egyik kamerával csak a földfényt és a csillagok fényét rögzítette a másikkal a Hold képének részleteit.

"A holdat mozaikszerűen, fényképeztem, ezért miután ráirányítottam a fényképezőgépeket, csupán egyetlen részletéről készítettem sok képet, majd újrapozicionáltam a gépeket és újra megtettem ugyanezt. A hold megvilágított oldalát 25 "csempével" dolgoztam fel, melyeket a Photoshopban illesztettem össze. Minden csempe a ZWO-val készített 2000 darab kép 50 százalékának legjobbjaiból állt" - számolt be róla McCarthy.

Szoftveres utómunka

A képeket először az AutoStakkert szoftver segítségével halmozta egymásra, majd a Photoshop következett hogy feldolgozza és összefűzze őket. Az asztrofotósok körében a legnépszerűbb képalkotási technika a "szerencsés képkocka", melynek alkalmazása során az egy éjszaka alatt rögzített akár több 100 gigabyte videóból és fotóból egy megfelelő szoftver automatikus kötegelt feldolgozással kiválogatja a legjobbakat és egymásra lapolja őket a képjellemzők javításához. 

"A photoshopban sok szelektív maszkolásra, hisztogram nyújtásra és kontraszt beállításra volt szükség a kívánt megjelenés eléréséhez" - mondta McCarthy. A fotós további képeit Instagram-oldalán böngészhetjük. McCarthy egy gyönyörű Naprendszer-kollázst is készített már Kaliforniában.

(Forrás: MyModernMet Kép: Andrew McCarthy)

Ez is érdekelhet:

A legénységgel tervezett szovjet Holdraszállás program titkai Valaha nem csupán az USA, de a néhai Szovjetunió is mindent elkövetett, hogy embert juttasson a Holdra. A történelmet ismerjük, tudjuk, hogy az USA nyerte ezt a versenyt. De vajon valóban mindent tudunk a szovjetek Holdprogramjáról? Egy sor frissen előkerült, ritka fotó alapján korántsem!

Szuperhold, rózsaszín Hold, rózsaszín szuperhold, mi ez a káosz a Hold körül? Április 26-án, hétfőn éjjel rózsaszín hold kel majd fel, ami egyben látványos szuperhold is lesz. De miért hívják éppen így, és mire érdemes figyelni, ha megnéznénk? Holdügyi összefoglalónkban megválaszoljuk a kínzó kérdéseket.

Egy japán startup fából készít műholdat Kiotó Egyetemének részvételével A világűr gyarmatosítása és felfedezése során hatalmas mennyiségű zömmel mérgező anyagot juttattunk Föld körüli pályára és alaposan elszennyeztük a bolygónk közvetlen űrbéli környezetét. A Sumitomo Forestry nevű japán startup és a Kiotói Egyetem közös fejlesztésével legalább kis részben változtatni szeretne ezen, ezért belevágtak az első fából készült műhold elkészítésébe Japánban. Műholdjuk 2023-ban állhat Föld körüli pályára.


 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.