Szuperhold, rózsaszín Hold, rózsaszín szuperhold, mi ez a káosz a Hold körül?

2021 / 03 / 20 / Justin Viktor
Szuperhold, rózsaszín Hold, rózsaszín szuperhold, mi ez a káosz a Hold körül?
Április 26-án, hétfőn éjjel rózsaszín hold kel majd fel, ami egyben látványos szuperhold is lesz, és ez még csak két olyan gyakori jelző, ami úgy hangzik, mintha J.K Rowling találta volna ki a varázsvilág és a Muglik boldogítására. De miért hívják éppen így a Holdat, és mire érdemes figyelni, ha megnéznénk? Holdügyi összefoglalónkban megválaszoljuk a kínzó kérdéseket.

Mikor kell nézni? 

Ha meg szeretnénk figyelni az áprilisi pink teliholdat, arra 26-án, hétfőn éjszaka lesz lehetőségünk. Ez a telihold, az idei két szuperhold közül az első, napnyugta után lesz a legjobban megfigyelhető, és 23:33- kor éri el csúcsfényességét. A Hold éppen a láthatár fölé emelkedve látszik majd a legnagyobbnak, és aranyszínű árnyalatot kaphat. (Itt találhatunk hozzá egy személyre szabható kalkulátort .)

Fontos tisztázni, hogy a szuper pink Hold valójában nem lesz kicsit sem rózsaszín, vagy annak bármilyen árnyalata, inkább a szokásos aranyszín dominálhat, ami fényes fehérbe megy majd át, ahogy az égitest a látóhatár fölé emelkedik.

Az idei következő szuperhold május 26-án érkezik majd. A szuperholdak a megfigyelések szerint nagyobbnak és fényesebbnek tűnnek, mint az átlagos teliholdak, átlagosan körülbelül 7 százalékkal tűnnek nagyobbnak és 15 százalékkal fényesebbnek. A különbséget mindazonáltal nem könnyű észrevenni. A jelenséget két, egymástól kissé eltérő meghatározással szokták magyarázni.

Mitől szuper?

Az általánosabb meghatározás alapján a szuperhold olyan új-, vagy telihold, melyben az égitest az egyik apszispontban, a perigeumban helyezkedik el (a Hold pályájának a Földhöz legközelebb eső pontja). A definíció szerint egy évben több szuperhold is előfordulhat.

A szűkített értelmezés szerint szuperhold az év Földhöz legközelebb kerülő újholdja és teliholdja. Ez az értelmezés évente csak két szuperholdat enged (telihold és újhold szuperhold).

Miért épp rózsaszín hold?

Ez trükkös, mert a dolognak nincs semmi köze a Hold színéhez, valójában április teliholdja gyakran esett egybe a Phlox subulata, egy Észak-Amerika keleti részén őshonos vadvirág kora tavaszi virágzásával. A növényt kúszó phloxnak vagy mohafloxnak is hívják, sőt rózsaszín mohának is. A szezonális társulásnak köszönhetően ezt a teliholdat pink, azaz rózsaszínű Holdnak nevezte el a köznyelv.

Amerikában az április amúgy is hemzseg az őslakos indiánok által használt, népi megfigyeléseken alapuló - a klímaváltozás miatt sajnos lassan valószínűleg érvényüket vesztő - holdnevektől, főképp a tavaszra történő utalásokkal. Arrafelé ilyenkor köszönt be a “Jégtörő Hold” (Algonquin) és a “Hold, amikor a patakok ismét hajózhatóak” (Dakota), értelemszerű jelentéssel, míg a “Növények és cserjék bimbózó Holdja” (Tlingit) és a “Vörösfű Holdja” (Oglala) a növényzet növekedésével kapcsolatos megfigyelésekre utal. 

Más elnevezések bizonyos állatok újbóli megjelenésére utalnak, például a “Hold, amikor a kacsák visszajönnek” (Lakota), a “Hold, amikor a ludak tojást raknak” (Dakota), és a “Békahold” (Cree), vagy a “Gálytartó Hold”(Anishinaabe) ami a gálytartóhalak bőségének idejét jelzi, mikort azok ívás céljából visszatérnek a patakokba vagy a tavak sekély részeibe. 

Április és a Hold

 • 1972. április 20-án az Apolló XVI holdmodulja leszállt a Holdra a fedélzetén John Young és Charles Duke űrhajósokkal. Thomas Mattingly a Hold körüli pályán maradt a parancsnoki modul fedélzetén. 
 • Egy nappal később, 1972 április 21-én, John Young és Charles Duke űrhajósok utazásra indultak egy elektromos autóval a Hold felszínén. Az autó még mindig odafent van (megelőzve ezzel a híres Mars körül keringő Teslát) néhány drága olyan filmtekerccsel együtt, melyet szimplán ott felejtettek.
 • A néphit szerint a teliholdtól a Hold utolsó negyedéig tartó időszak a legalkalmasabb idő a gyomok elpusztítására, ritkításra, metszésre, kaszálásra, favágásra és a föld alatt termő növények ültetésére.

A 2021-es év szuperhold menetrendje:

 • 2021. március 28. „Szuper féreg hold”

(A tél utolsó holdja a féreg hold, de mivel egyben szuperhold is lesz, ezért szuper féregholdról beszélhetünk)

 • 2021. április 27. - „Szuper rózsaszín hold”
 • 2021. május 26. - „Szuper virág hold”

(A tavaszi virágzással való egybeesés miatt hívjuk virág holdnak)

 • 2021. június 24. - „Szuper eper hold”

(Az Algonquin indián törzs elnevezése, a tavasz utolsó - és ezáltal legédesebb - szuperholdjára)

A 21. század legnagyobb szuperholdja 2052. december 6-án köszönt majd ránk, ekkor egy „Szuper hideg hold” mindössze 356 429 kilométerre lesz a Földtől, ami az egész évszázad legközelebbi szuperholdját jelenti. 

A 21. század nagy holdképet adó eseményei:

 • 2034. november 25. - „Szuper hideg hold”
 • 2052. december 6 - „Végső szuper hideg hold”
 • 2070. december 17. - „Szuper hideg hold”
 • 2098. január 17 - „Szuper farkas hold”

(Forrás: Wikipédia Kép: Unsplash, Wikimédia)

Ez is érdekelhet:

Az USA bejelentette a Holdra szálló asztronauták névsorát és a Holdbázis ütemtervét A NASA hivatalosan is bejelentette, hogy kik lesznek azok az űrhajósok, akik közül 2024-ben kikerülhet a Holdra szálló legénység az Artemis programban.

Kína Csang'o-5 űrszondája leszállt a Holdra Sikerrel landolt a Holdon tegnap este a Csang'o-5 kínai űrszonda. Az űrszondát november 23-án lőtték fel, a célja kőzetminták begyűjtése a Hold eredetének és kialakulásának jobb megértése érdekében.

A NASA bejelentette hogy egyenletesen eloszló vizet találtak a Holdon A NASA kerek egy hete tartja izgalomban az űrkutatás, a csillagászat és a tudomány rajongóit és szakembereit, valami igazán nagy horderejű felfedezést ígérve a Holdról. A kutatók előre bejelentett névsora alapján a találgatások és pletykák valamiféle Holdon található, frissen felfedezett vízkészletről szóltak. És valóban ez történt, csak úgy, ahogy senki sem várta.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.