Pár egyszerű trükkel korlátozhatjuk az Instagram adatgyűjtését
2020 / 06 / 18 / perei.dora
Pár egyszerű trükkel korlátozhatjuk az Instagram adatgyűjtését
Bár az alkalmazás nem ad teljes kontrollt felhasználóinak, azért van megoldás a felbukkanó reklámok és az adatgyűjtés szabályozására.

Az Instagram, nagy testvéréhez, a Facebookhoz hasonlóan olyan hirdetéseket jelenít meg üzenőfalunkon, amelyekre jó eséllyel rákattintunk. A következtetéseket a világhálón, az applikáción belüli, valamint a Facebookon folytatott böngészéseink alapján vonja le, ugyanakkor az Instagram nemcsak a hirdetések miatt gyűjt adatokat: azt is nézi például, hogy milyen eszközről jelentkezünk be, amit a későbbiekben felhasználhat a gyanús bejelentkezési kísérletek észlelésére. Míg a telefonunkról származó összeomlási jelentések segíthetnek megtalálni az alkalmazás hibáit, illetve beazonosíthatják azon részeit, amelyeket senki sem használ. Erre egy tavalyi példa, amikor az Instagram leállította azt a funkciót, amellyel bárki láthatta, hogy milyen nyilvános posztokat lájkoltunk. Ha időnként mégis úgy érezzük, besokalltunk tőle, de törölni azért nem szeretnénk profilunkat, az alábbi trükköknek bármikor hasznát vehetjük.

Adatmódosítás

Ha szeretnénk megtekinteni, mi mindent tud rólunk az Instagram, lépjünk a "Beállítások" fülre, és koppintsunk a biztonsági opciókra. Itt nemcsak láthatjuk, de le is tölthetjük a rólunk tárolt adatokat. Ha pedig rámegyünk a "Hozzáférési Adatokra", akkor láthatjuk a fiókhoz társított összes jelszóváltoztatást, e-mail címet és telefonszámot, valamint az alkalmazás használatával kapcsolatos további információkat. Összesen huszonötféle információt gyűjtenek rólunk, az általunk megválaszolt Instagram Storys kérdések, a hashtagek használata, és a rövid bemutatkozásunk módosításai alapján. (Az Instagram hozzáférési eszközt ezen a linken elérhetjük.) Noha mindezen adatok megtekinthetők, sok mindent mégsem kezdhetünk velük. Keresési előzményeinket törölhetjük a Biztonsági menü lehetőségein keresztül, bár az Instagram és a Facebook továbbra is tudja mit, vagy éppen kit kerestünk.

„Ne feledjük, hogy a keresési előzmények törlése csak átmeneti, és a törölt keresések ismét megjelenhetnek, miután újra beírjuk a keresési mezőbe”-olvasható az Instagram "Segítség" felületén.

Arra is van lehetőségünk, hogy kitöröljük a telefonról az Instagramba importált névjegyeket (beleértve a neveket és a telefonszámokat is). A névjegyek feltöltése ugyanis lehetővé teszi az Instagram és a Facebook számára a lehetséges újismerősök feldobását, illetve ezáltal is nyomon követhetik tevékenységünket az alkalmazáson belül és kívül. Ez az oldal megmutatja, hogy feltöltöttünk-e korábban névjegyeket, illetve ki is törölhetjük azokat. A törlés ugyanakkor nem akadályozza meg az új névjegyek felvételét a telefonba. A beállítást az iOS vagy az Android beállítások menüjében lehet be- és kikapcsolni. (Az adatok letöltésének lehetősége fényképeket, megjegyzéseket, profilinformációkat és még sok más tartalmaz. Ez a Biztonsági menüben érhető el.)

Tartózkodási hely

Legtöbben a telefonunkon használjuk az alkalmazást, amelyben alapértelmezés szerint ki van kapcsolva a helymeghatározó funkció, ami azonban bekapcsolódik, ha egy posztban, Insta Storyban vagy üzenetben megadjuk hollétünket. Hogy ismét kikapcsoljuk, vagy egyáltalán ellenőrizzük, be van-e kapcsolva, a telefonunk applikációs listájából először is ki kell választanunk az Instagramot, ahol engedélyezhetjük az eszköznek többek között a kamera és mikrofonhasználatot. Ezeket a beállításokat kedvünk szerint ki- és bekapcsolhatjuk, lehetővé téve az Instagram számára a tartózkodási helyünk állandó vagy alkalmi hozzáférését, de akár le is tilthatjuk.

Hirdetések szabályozása

Arról korábban már írtunk, hogy hogyan korlátozhatjuk a Facebook adatgyűjtését, és mivel a Facebook és az Instagram kéz a kézben járnak, ha elvégezzük a cikkben javasolt beállításokat, az az Instagram fiókunkra is érvényes. Az üzenőfalon megjelenő hirdetések ellen azonban nem sokat tehetünk, maximum eltüntethetjük, ha rámegyünk a reklám mellett látható három pontocskára, és ott kiválasztjuk az "Elrejtés" menüpontot. Vagy jelenthetjük is a szolgáltatónak, ha sértőnek találjuk a hirdetést.
Amennyiben pedig úgy érezzük, végleg betelt a pohár, és szeretnénk kitörölni magunkat, ide kattintva megtehetjük. Az alkalmazás szimpla eltávolításával ugyanis a fiókunk még nem szűnik meg. "Ha törli a fiókját, fotóit, videóit, megjegyzéseit, kedvelőit és követőit véglegesen eltávolítjuk"-olvasható az applikáció leírásában. Vagy, ha az szimpatikusabb, ide kattintva hibernálhatjuk is a profilunkat.

(Fotó: Needpix)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 

 


Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.