Párizsban betiltották a bérelhető elektromos rollereket

2023 / 04 / 04 / Pőcze Balázs
Párizsban betiltották a bérelhető elektromos rollereket
Vasárnap népszavazást tartottak arról a francia fővárosban, hogy továbbra is engedélyezzék-e a közösségi elektromos rollerek használatát. A döntés egyhangú: a szavazók nyolcvankilenc százaléka megszabadulna azoktól.

Január közepén írtunk arról a Rakétán, hogy tavasszal lejár a Lime, a Tier és a Dott hároméves próbaidőszaka Párizsban, ám Anne Hidalgo főpolgármester ahelyett, hogy meghosszabbítaná azt, inkább megkérdezi a helyieket arról, hogy mit gondolnak a bérelhető elektromos rollerekről. A városban hosszú ideje kísérik figyelemmel, és igyekeznek törvényes keretek közé szorítani az ellentmondásos eszközöket. 2019 őszén betiltották a 25 km/h-nál gyorsabban közlekedni tudó elektromos rollereket, illetve kikötötték, hogy tizenkét év alatt nem lehet azokat vezetni. Két évvel később Párizs önkormányzata már úgy döntött, hogy a közösségi elektromosroller-szolgáltatások járművei nem mehetnek többel 10 km/h-nál, miután két nő a Szajna-parton elütött, majd magára hagyott egy járókelőt, aki később belehalt a sérüléseibe. A francia fővárosban csak 2021-ben közel háromszáz baleset történt ilyen járművekkel, háromszázhuszonkilenc sérülttel és két halottal - mindezt tízmillió útra és 1,2 millió rollerezőre kell vetíteni.

A főpolgármester korábban támogatta a próbaidőszakot, ám azóta kritizálta a cégek alkalmazottakkal szembeni magatartását, sőt, a vélt pozitív környezeti hatásokat is kétségbe vonta. Szakértők szerint csak a rollerrel megtett kilométerek hét százaléka helyettesít autózást, a maradék a gyaloglás vagy a tömegközlekedés kárára történik, emellett a helytelen parkolás és a szabálytalan közlekedés is folyamatos frusztrációforrást jelentenek. Úgy tűnik, Hidalgónak sikerült meggyőznie honfitársait: a TechCrunchon olvasható hír szerint elsöprő többséggel döntöttek úgy a párizsiak, hogy elég volt a bérelhető rollerekből. A vasárnap megtartott szavazáson a résztvevők csaknem 90%-a arra szavazott, hogy a francia fővárosban tiltsák be a bérelhető elektromos rollereket, igaz, a részvétel nem volt túl magas. A szavazásra jogosult 1,38 millió emberből mindössze 103 ezren mentek el leadni a voksukat, ami nagyjából nyolc százalékos részvételnek felel meg.

A referendum végeredményének értelmében szeptember elsejével tizenötezer jármű fog eltűnni a francia főváros utcáiról. Az érintett cégek képviselői szóvá tették, hogy rendkívül alacsony, hét és fél százalékos részvétellel zajlott a népszavazás, kevés volt a szavazóhely és hosszú a sorbanállás, ami szerintük az idősebbeknek kedvezett. Ezt ellensúlyozandó ingyen rollerezéssel próbálták rávenni az ügyfeleiket, hogy szavazzanak - hiába. A döntés nem érinti a saját használatra vásárolt elektromos rollereket, illetve a cégek biciklimegosztó szolgáltatásait.

(Borítókép: Marek Rucinski/Unsplash)

Nemzetközi szinten is egyedülálló megoldással újítaná meg a mikromobilitást három magyar cég A Kuube, a Platio és a Rollin által kedden bemutatott mikromobilitási állomás tisztán napenergiával tölti fel a rollereket, miközben szélessávú internetet, vezeték nélküli telefontöltést és fedett találkozási pontot is biztosít az elektromos rollerrel közlekedők számára.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.