Péntektől kultúra, botanika, ökológia, azaz KÖB fesztivál a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

2021 / 08 / 24 / Justin Viktor
Péntektől kultúra, botanika, ökológia, azaz KÖB fesztivál a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben
Igazi természet és tudományközpontú hétvégi családi programnak ígérkezik a válogatottan izgalmas természettudományos eseményekkel érkező fesztivál, ahol ökológusok kalauzolják a látogatókat. Kipróbálhatjuk az énekesmadarak életét, részt vehetünk egy éjszakai denevérhang-vadászaton, vagy éppen találkozhatunk valódi pásztorokkal.

A néhai kastélykert kincsei

A Nemzeti Botanikus Kert területe valaha egy kastély kertje volt Vácrátóton, és a XIX. század végére készült el a teljes kialakítása. A száz évvel korábban még egyszerű, átlagos angolkertként funkcionáló kertben ekkorra a korábban divatos szigorú mértani formák helyett a természetet középpontba helyezve, annak szögletességet nélkülöző vonalvezetése mentén építették ki az udvarház körüli kertet. 

Kanyargós, íves kerti útjai mentén hatalmas lombkoronával rendelkező fehér akácok, a pagodafák, fekete dió és platán nőttek. A botanikus kert növényeinek gyűrűjében álló épületekben nemzetközi szintű kutatómunka folyik, mivel a kert a kezdetek óta egy kutatóintézet része, és a tudományos munka szerves része a mindennapoknak. Ahol a kutatók egykor főképp a növényi társulások összetételét és működését meghatározó tényezőket vizsgálták, ma már korunk legégetőbb ökológiai kérdéseivel foglalkoznak gyakorlati szinten, növényeket és állatokat érintő kutatásokat is ideértve.

A hétvégét három tematikus napra bontották, pénteken az "Állati slágerek és kulturális evolúció", szombaton a "Természet és kultúra harmóniája – pásztorok és kunhalmok a végtelen sztyeppéken", vasárnap pedig a "Mesél az erdő" üzenetekre felfűzve telik majd el a nap.

Péntek

A programok túlnyomó részének középpontjában értelemszerűen a játék és a gyerekek állnak, de nem kizárólagosan. A park látványosságainak vezetett sétán történő megtekintése mellett pénteken a látogatók elmerülhetnek az erdők, rétek és vízpartok zenéjében, azaz hangjaiban, és kipróbálhatják, hogy mennyit ismernek fel közülük. Bevezetést nyújtanak a kutyák sajátos nyelvébe, hogy jobban kiderüljön mit is akar tőlünk pontosan az ebünk, és a legbátrabbakat a veszélyes rovarokkal is megismertetik, még az is kiderülhet, hogy az illető ízeltlábú sáska vagy szöcske.

A résztvevő ökológusok gyakorlati bemutatót is tartanak arról, hogy hogyan komponálnak a madarak, illetve kiderül melyek az állatvilág nyerő stratégiái, ha énmárkáról és evolúcióról van szó. Az este leszálltával aztán indulhat a denevérhang-vadászat a sötét éjszakai kertben.

A 19.45 és 20.45 között megrendezett kalandos denevérhang-vadászat a sötét éjszakai kertben limitált létszámmal  indul, így aki ezen részt szeretne venni, annak levélben kell jelentkeznie a túravezető kutatónál, a [email protected] e-mail címen.

Szombat

Szombaton érdekes beszélgetések és kultúrtörténeti utazás várja a látogatókat a kunhalmok világába, melyeket a sztyeppék időkapszuláinak is neveznek, az idegenvezetők pedig egy biológus, egy régész és egy tájtörténész lesznek. Ezt követi a pásztorok tudományának bemutatása, Nem terelgetjük, hanem állítjuk mottóval, pásztorok, zenészek és biológusok beszélgetése közepette. A nap folyamán lesznek interaktív játékok, bemutatva a magok mikrovilágát, a kunhalmokban talált növényeket és régészeti tárgyakat, az őskor fazekasmesterségét és a természet nagy tájépítészei, a hódok világát. A pásztor-tematikájú nap alkonyán a Sáfián pásztor-család mesél jószágról, a legelő ökológiájáról, és felcsendül egy kis népzene is.

Vasárnap

A kreatív foglalkozások mellett drámapedagógusokkal lehet majd részt venni egy családi hétpróbán. Az utolsó nap tudósai az erdőökológusok lesznek, előadásaik és a beszélgetések főképp az erdőszeretőknek szólnak majd. Kiderül mitől szép egy erdő ökológiailag, illetve az is, hogy pontosan hogyan működik, és miként hat rá az ember. Az erdők szerepét közös kultúránkban is megkeresheti a látogató, "Az emberélet útjának felén egy nagy sötétlő erdőbe jutottam” mottóval, az erdő szerepét kutatva a szépművészetben és az irodalomban.

Út nyílik egy titokzatos köderdőbe, ahol a fejünk felett léggyökér, titokzatos fán élő növények élnek. A tanulni vágyók méréseket végezhetnek együtt az erdőökológusokkal, és természetesen kiderül mi értelme mindennek, mire jó, ha megmérjük a mikroklímát, a fényt, vagy a talajnedvességet. Egy erdő sem erdő a legtitokzatosabb helyek, az odúk nélkül, így a nap vége felé a holtfák, sebzések, kinövések, törések és odúk is terítékre kerülnek, feltételezhetően a lakóikkal együtt. A programot mindhárom este muzsikusok koncertjei zárják.

(Forrás: KÖB Kép: KÖB)

Ez is érdekelhet:

Az Ocean Art 2020 vízalatti természetfotós verseny győztes képét egy polip fotózta Az idei Ocean Art Underwater Photography Award víz alatti fotópályázata bemutatja a globális pandémia árnyékában is veszélyben forgó természeti kincseink művészi képeit, felhívva ezzel a figyelmet megóvásuk és védelmük szükségességére.

Az év természetfotósa 2020 díjazott képei Egy tigrisről készült kép nyerte az Év természetfotósa 2020 versenyt. Szergej Gorskov képének címe “Az ölelés”, a díjat pedig London Természettudományi Múzeumában adták át.

13 kategóriából hármat magyarok nyertek az Arany Teknős természetfotós pályázaton Az idei Golden Turtle fotópályázaton 12 magyar fotós képeit válogatták be az élmezőnybe, és közülük hárman első díjat nyertek.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.