Az Ocean Art 2020 vízalatti természetfotós verseny győztes képét egy polip fotózta

2021 / 03 / 15 / Justin Viktor
Az Ocean Art 2020 vízalatti természetfotós verseny győztes képét egy polip fotózta
Az idei Ocean Art Underwater Photography Award víz alatti fotópályázatára ismét fantasztikus fotók érkeztek a világ minden tájáról, melyek bemutatják a víz alatti fotósok kitartó erőfeszítéseit, hogy a globális pandémia árnyékában is eljuttassák bolygó minden lakójához, a veszélyben forgó természeti kincseink művészi képeit, felhívva ezzel a figyelmet megóvásuk és védelmük szükségességére.

A tavalyi felhozatalból két nyertes fotó története is egyedülállónak bizonyult. Gaetano Dario Gargiulo - illetve a fotós fényképezőgépe - a show legjobbja lett egy olyan képpel, melyet nem is ő készített, hanem egy kíváncsi polip önmagáról és a Gaetano családjáról, megszerezve a fotós gépét.

“A fotó elkészültének napján az árapály medencéjében maradtam, mivel a dagály még túl alacsony volt ahhoz, hogy a határán kívülre merészkedjek. A medence egyik sekély részén észrevettem egy polipot. A fényképezőgépemet a mélyedés közelébe helyeztem, és a polip elkezdett érdeklődni iránta.

Teljesen kijött az odújából, és legnagyobb meglepetésünkre elkezdett képeket készíteni!

A fiam (3 éves, a háttérben) nagyon kíváncsi volt a polipra” - mesélte el a nem mindennapi élményt Gaetano Dario Gargiulo.

A kategóriagyőztesek galériája

Egy másik figyelemre méltó fotó a természetvédelmi kategória győztes képe, egy tengerben úszó orvosi maszkról, mely sötét korunkban nem szorul különösebb magyarázatra. A képet amelyet Christophe Chellapermal készítette, és hűen tükrözi környezetünk megóvásának és önmagunk gondozásának szükségességét.

A kép 2020 nyarán készült, a francia Riviérán, Antibesben. Laurent Lombard aktivista és a „Operation Mer Propre” civil szervezet minden héten találkozókat szervez a helyi környezetvédőkkel a part megtisztítása érdekében. Sokan nem veszik észre, hogy a Földközi-tenger lassan és tragikusan az egyik legszennyezettebb tengerré válik, ahol a műanyag hulladékok állandó jelenléte és mikroműanyagra bomlása sajnos mindennapossá vált.

Wen Chou Wu Karantén című képen egy csupaszkopoltyús csigát mutat meg egy kristálybuborék-algában. Az állatka itt él, eszik és rejtőzik, és mindössze 5 mm hosszú. A fotós szerint: „Sokan megtapasztalták ezt a fajta karanténéletet tavaly és idén, és úgy gondolom, hogy ez a fotó kifejezi ezt a nehéz időszakot.” A bírák - köztük neves víz alatti fotósok, Tony Wu, Mark Strickland és Marty Snyderman - első helyre sorolták a képet a kategóriájában.

A második helyezettek képei

Jenny Stock “Krokodilmosoly” című képe  szmájliszmile kubai Királynő Nemzeti Park kertjében készült. “Miközben könnyűbúvárkodtam ezzel a krokodillal Kubában, elkápráztattak a fogai. Arra késztetett, hogy lefotózzam a makro lencsémmel.” A kép megszerezte az első helyet a “Vízalatti művészet” kategóriában.

A Underwater Photography Guide szervezésében több mint 80 ország fényképészei neveztek a versenyre.

Az öt csecsemőcsikót ábrázoló fényképet PT Hirschfield készítette az ausztráliai melbourne Blairgowrie mólója alatt, a kép pedig megszerezte a “Kompakt makró” kategória első díját.

A harmadik helyezettek képei

A verseny összdíjazása meghaladta a 45 ezer USD-t, egzotikus utakat lehetett nyerni Indonéziában és a Salamon-szigeteken, értékes fotós felszerelések mellett. Az Ocean Art 2020 pályázatán összesen 12 kategóriában lehetett nevezni, és annak biztosítása érdekében, hogy minden fényképezőgéptípus és fotós képviseltesse magát, az egyes kategóriákat további alkategóriákra osztották, egy nyitott-, és egy kompakt fényképezőgép kategória között. A verseny virtuális, vagyis egyszerűen feltölthetjük bárhol, bármikor készített víz alatti fotóinkat, amennyiben vannak ilyenek. Az Ocean Art 2021 pályázat díjazottait idén szeptember elején jelentik be. A nevezési díj fényképenként 10 USD.

További díjazott képek

(Forrás: CNet Kép: Uwphotographyguide)

Ez is érdekelhet:

Bár a tehenek és juhok katasztrófát okozhatnak, a megoldás szerencsére már a tengerben úszkál Egy új tengeri moszat-alapú takarmány-kiegészítő csökkentheti a légkörbe kerülő egyik legveszélyesebb üvegház hatású gáz, a metán mennyiségét.

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.

Új kínai fejlesztés az autonóm víz alatti járművek hatótávolságában A porózus felületű anyagok lehetővé teszik az autonóm víz alatti járművek hatótávolságának jelentős növelését.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.