Pert indított a hírhedt Pegasus kémszoftver készítői ellen az Apple

2021 / 11 / 24 / Pőcze Balázs
Pert indított a hírhedt Pegasus kémszoftver készítői ellen az Apple
Szokatlan stratégiát választott az Apple az izraeli NSO Group ellen: amellett, hogy igyekszik folyamatosan befoltozni az operációs rendszereinek gyenge pontjait, bíróság előtt próbálja ellehetetleníteni a Pegasus kémszoftver mögött álló céget.

"Az alperesek hírhedt hackerek - erkölcstelen huszonegyedik századi zsoldosok, akik rendkívül szofisztikált cybermegfigyelési gépezetet alakítottak ki" - ezzel kezdi az Apple a helyzet bemutatását a bíróságnak benyújtott panaszában. Mint emlékezetes, idén júliusban jogvédőknek köszönhetően fény derült arra, hogy több mint ötvenezer célpontja volt az Android és iPhone készülékeket is megtámadó kártevőnek. Állam- és kormányfők, újságírók, köztük magyarok is szerepeltek a listán, és ugyan az átlagfelhasználóknak nem volt félnivalójuk, az Amnesty International közreműködésével készült egy program, amivel a biztonság kedvéért leellenőrizhettük, hogy a telefonunkon találhatók-e támadásra utaló jelek. Nem sokkal később az Apple frissítette az operációs rendszereit hogy bezárja a Pegasus által használt kiskapukat, de a héten kiderült, hogy

nem ez az egyetlen módszerük az NSO Grouppal szemben.

A weboldalukon olvasható közlemény szerint azért, hogy a jövőbeni hasonló eseteket megakadályozzák, azt kérik, hogy a bíróság tiltsa el az alperest az Apple szoftvereinek, szolgáltatásainak és eszközeinek a használatától. A cég "állami támogatással működő" szervezetnek nevezi az NSO-t, amely "dollármilliókat költ szofisztikált megfigyelési technológiákra, valódi számonkérhetőség nélkül." Az Apple kiemeli a "FORCEDENTRY" nevű megoldást, ami egy mostanra már orvosolt hiba segítségével tette lehetővé, hogy az áldozatok telefonjára felkerüljön a Pegasus aktuális változata. Ennek a terjesztéséhez az NSO munkatársai külön Apple fiókokat nyitottak, ám a vállalat aláhúzza, hogy a szervereiket ugyan rosszhiszeműen használták, de nem kompromittálták. Az érintett, "kis számú" felhasználót "az iparági gyakorlatoknak megfelelően" értesítik.

A hibára rábukkanó kanadai Citizen Labet Cupertino ingyenes tanácsadással segíti mostantól, illetve azt ígérték, hogy az esetleges kártérítés összegét, és további tízmillió dollárt olyan szervezeteknek ajánlanak fel, amelyek cybermegfigyeléssel kapcsolatos kutatásokat folytatnak.

(Borítókép: Onur Binay/Unsplash)

További cikkek a témában:

Izraeli kémprogram-botrányok, egyik a másik után, vaskos magyar érintettséggel A Microsoft és a Citizen Lab kanadai egyetemi kutatócsoport, valamint egy francia újságíró-szervezet készítettek röntgenfelvételt a kémszoftver-iparról, és a diagnózis erőteljes magyar érintettséget tárt fel.

Kipróbáltuk az alkalmazást, ami egyszerűen megtalálja a Pegasus-fertőzés nyomait a telefonunkon Az iMazing nevű iPhone-kezelő program néhány lépésben megoldja, amihez eddig szinte fejlesztői tudás kellett

Az Apple legújabb frissítése véd a Pegasus kémprogramja ellen, így telepítsük Korábban már írtunk róla, hogy hogyan ellenőrizhető, hogy fertőzött-e a Pegasus programmal a telefonunk, bár a legtöbb embert valószínűleg nem érinti a probléma, de az Apple készülékek tulajdonosai számára most már elérhető a biztonsági frissítés.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.