A csendes-óceáni szemétszigeten lebegő műanyagvárosban fenntartható módon élhetnének a lakók

2023 / 01 / 17 / Bobák Zsófia
A csendes-óceáni szemétszigeten lebegő műanyagvárosban fenntartható módon élhetnének a lakók
Polimeropolis lebegő városa egyelőre csak a képzelet szüleménye, pedig megoldást nyújthatna egy egyre égetőbbé váló problémára.

A Csendes-óceánban található, Hawaii és Kalifornia között húzódó nagy szemétsziget pontos méreteit nehéz megbecsülni, de a területen felméréseket végző Ocean Cleanup adatai szerint több mint 80 000 tonnányi, körülbelül 1,8 billiárd darabnyi műanyagból áll. Eltakarítására már több ötlet is született, ezek közül egyike a kevésbé realisztikus, de annál látványosabb terveknek a lebegő város, Polimeropolis megépítése. A projektet, amelyeket a Designboomon mutatott be az Estudio Focaccia Prieto építésziroda, a mesterséges intelligencia algoritmusokkal dolgozó művész, Maxi Araya öntötte vizuális formába és vázlatos működési tervet is készítettek hozzá. Bár az elképzelést inkább koncepciónak és a jelenlegi fenntarthatatlan emberi életmód lehetséges alternatívájának bemutatására szánták az alkotók, de tartalmaz olyan technológiai megoldásokat, amelyek nagyon is valósak és bármikor alkalmazhatóak lennének.

Polimeropolis a tervek szerint a szemétsziget közepén lebegne, mivel így tudná megvalósítani elsődleges funkcióját, ami az óceán műanyaghulladéktól való megtisztítása lenne: az egész város a vízből kihalászott és újrahasznosított műanyagból készülne, vagyis lassan megszűrné és bekebelezné a rengeteg szemetet. A lakók nem termelnének újabb hulladékot, hanem egészséges és fenntartható módon élnének: az energiát árapályerőművek biztosítanák, fordított ozmózison alapuló berendezésekkel készítenének iható vizet és a plasztiktól megszabadított lagúnákban termesztenének, illetve tenyésztenének élelmiszeralapanyagul szolgáló élőlényeket. A lakóegységeket kör alakú szigeteken helyeznék el, amelyek körül védőháló gyűjtené be a nagyobb és mikroműanyagokat is, így a szigetek tiszta vízben lebegnének.

Az építésziroda a pontos műszaki specifikációkról és megvalósíthatóságról ennél többet nem árul el, de a várossal kapcsolatban nem is a precíz és életszerű dizájn, hanem a mögötte rejlő elv számít: a projekttel a gyártás, a fogyasztás és a hulladéktermelés jelenleg alkalmazott módjainak újragondolását szeretnék elősegíteni és egy potenciális új ökoszisztéma és életmód irányát körvonalazni.

(Designboom)

Tízezer embernek adhat otthont a dél-koreai vízi város Az Oceanix City prototípusa már négy éven belül megvalósulhat a dél-koreai Busan partjainál.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
A Ran nevű legénység nélküli merülőlőeszköz Antarktikánál veszett el, mélyen a jég alatt. Hogy miért, azt nem tudni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.