A csendes-óceáni szemétszigeten lebegő műanyagvárosban fenntartható módon élhetnének a lakók

2023 / 01 / 17 / Bobák Zsófia
A csendes-óceáni szemétszigeten lebegő műanyagvárosban fenntartható módon élhetnének a lakók
Polimeropolis lebegő városa egyelőre csak a képzelet szüleménye, pedig megoldást nyújthatna egy egyre égetőbbé váló problémára.

A Csendes-óceánban található, Hawaii és Kalifornia között húzódó nagy szemétsziget pontos méreteit nehéz megbecsülni, de a területen felméréseket végző Ocean Cleanup adatai szerint több mint 80 000 tonnányi, körülbelül 1,8 billiárd darabnyi műanyagból áll. Eltakarítására már több ötlet is született, ezek közül egyike a kevésbé realisztikus, de annál látványosabb terveknek a lebegő város, Polimeropolis megépítése. A projektet, amelyeket a Designboomon mutatott be az Estudio Focaccia Prieto építésziroda, a mesterséges intelligencia algoritmusokkal dolgozó művész, Maxi Araya öntötte vizuális formába és vázlatos működési tervet is készítettek hozzá. Bár az elképzelést inkább koncepciónak és a jelenlegi fenntarthatatlan emberi életmód lehetséges alternatívájának bemutatására szánták az alkotók, de tartalmaz olyan technológiai megoldásokat, amelyek nagyon is valósak és bármikor alkalmazhatóak lennének.

Polimeropolis a tervek szerint a szemétsziget közepén lebegne, mivel így tudná megvalósítani elsődleges funkcióját, ami az óceán műanyaghulladéktól való megtisztítása lenne: az egész város a vízből kihalászott és újrahasznosított műanyagból készülne, vagyis lassan megszűrné és bekebelezné a rengeteg szemetet. A lakók nem termelnének újabb hulladékot, hanem egészséges és fenntartható módon élnének: az energiát árapályerőművek biztosítanák, fordított ozmózison alapuló berendezésekkel készítenének iható vizet és a plasztiktól megszabadított lagúnákban termesztenének, illetve tenyésztenének élelmiszeralapanyagul szolgáló élőlényeket. A lakóegységeket kör alakú szigeteken helyeznék el, amelyek körül védőháló gyűjtené be a nagyobb és mikroműanyagokat is, így a szigetek tiszta vízben lebegnének.

Az építésziroda a pontos műszaki specifikációkról és megvalósíthatóságról ennél többet nem árul el, de a várossal kapcsolatban nem is a precíz és életszerű dizájn, hanem a mögötte rejlő elv számít: a projekttel a gyártás, a fogyasztás és a hulladéktermelés jelenleg alkalmazott módjainak újragondolását szeretnék elősegíteni és egy potenciális új ökoszisztéma és életmód irányát körvonalazni.

(Designboom)

Tízezer embernek adhat otthont a dél-koreai vízi város Az Oceanix City prototípusa már négy éven belül megvalósulhat a dél-koreai Busan partjainál.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
A micéliumból álló házakat első körben glamping kabinoknak szánják turisták számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.