Potenciálisan rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe a napsütötte bitumen

2020 / 09 / 11 / Perei Dóra
Potenciálisan rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe a napsütötte bitumen
Manapság alig akad olyan lakott terület, ami ne lenne leaszfaltozva, ám ami a környezetszennyezést jelenti, többnyire a rajta közlekedő járművekkel foglalkozunk. Egy új tanulmány szerint azonban a beton is nagyban hozzájárul a légszennyezéshez.

Az EurekAlert a napokban hozta nyilvánosságra a Yale Egyetem kutatócsoportjának tanulmányát, miszerint az aszfalt és a bitumen szennyezi a városi régiókat, különösen meleg, napsütéses nyári napokon. A kutatók megfigyeléseik alapján arra jutottak, hogy az utakban és a tetőszerkezetekben használt bitumen szerves vegyületek komplex egyvelegét bocsátja ki magából, amik az egészségre is veszélyt jelenthetnek.

A közlekedési eszközök, illetve az egyéb, égetésen alapuló forrásokból származó emissziója évtizedek óta a vizsgálatok kereszttüzében áll, melynek köszönhetően napjainkra sikerült némi javulást elérni a városi légminőségben. A közelmúltban ugyanakkor bebizonyosodott, hogy egyéb kibocsátókkal is számolni kell – így terelődött a szakértők figyelme a másodlagos szerves aeroszolok (SOA) felé, melyek jelentős szennyezőknek számítanak. Kísérleteik során a kutatók friss bitumen-mintákat gyűjtöttek, különböző hőmérsékletre felmelegítették, majd megkezdték megfigyelésüket. Peeyush Khare, a csapat tagja szerint a legfontosabb következtetés, amit sikerült levonniuk, hogy

a bitumenhez kapcsolódó termékek jelentős és változatos szerves keverékeket juttatnak a levegőbe.

Valamint hozzátette, hogy az emissziót jelentősen befolyásolják a hőmérséklet és egyéb környezeti tényezők is. Az eredmények azt sugallják, hogy az aszfalt meghatározó mértékben ronthat a levegő minőségén, különösen a napsütéses, meleg nyári napokon. Mivel az aszfalt a városi környezetekben nagy területen megtalálható, így alighanem komoly szennyezésről lehet szó. Jelen számításaikat Los Angelesben végezték, melyekből az derült ki, hogy az aszfalt- és bitumentartalmú burkolatokból a gépjárműforgalommal csaknem azonos mennyiségű szennyeződés kerülhet a levegőbe.

A vízben is kimutatták a mérgező vegyületet

A bitumen az utak és járdák aszfaltrétegének kötőanyaga, egy sötét színű anyag, ami a kőolaj lepárlása után lecsapódik a hordó alján. Ez tartja össze a kavicsokat és a homokot, jól ellenáll a szélsőséges időjárásnak, ennek következtében időtálló. Idővel természetesen az aszfalt is tönkremegy, ám a legnagyobb problémát nem csupán a kátyuk jelentik.

A Floridai Állami Egyetem kutatói ugyanis kimutatták, hogy a napfénynek és víznek közvetlenül kitett bitumen ezres nagyságrendű, potenciálisan mérgező vegyületet juttat a légkörbe.

Korábbi tanulmányokban már kimutatták, hogy az aszfaltburkolatos utak mellett a talajban nagyobb a rákkeltő hatású, policiklusos aromás szénhidrogén koncentrációja. "Hogyan lesznek a tükörsima fekete utak szürkék és durva felületűek? És hova a tűnik el belőlük az aszfalt?" - szegezte kollégáinak a kérdést Ryan Rodgers, a MagLab, kőolajipari alkalmazások és a Jövőbeli Üzemanyagok Intézetének igazgatója, aki évek óta próbált épkézláb magyarázatot adni a mérgező szénhidrogének és a bitumen lehetséges kapcsolatára. Végül sikerült szereznie egy adag aszfaltot az egyik helyi útburkoló társaságtól, amivel aztán a Floridai Állami Egyetemhez fordult, ahol Sydney Niles, a MagLab vegyésze, Martha Chacón-Patiño megkezdték kísérleteiket.

Először is bitumennel bevontak egy üveglapot, vízbe merítették, és egy héten át napszimulátorba tartották, miközben rendszeres időközönként mintát vettek a vízből. Kiderült, hogy a napsugárzás hatására a vízben lévő oxigéntartalmú vegyületek kölcsönhatásba léptek a bitumenben megtalálható szénhidrogénekkel, és a fotooxidáció folyamata révén új molekulák keletkeztek. A vízben megtalálták a potenciálisan mérgező vegyületeket. Hogy biztosak legyenek a napsugarak hatásában, egy másik bitumenes üveglapot teljes sötétségben hagytak a vízben az előzővel megegyező ideig. Kiderült, hogy a besugárzott minta szerves vegyületeinek koncentrációja huszonötszöröse volt a sötétben hagyott anyagénak, a vízben ráadásul

tizenötezer különböző széntartalmú molekulát azonosítottak.

Azt még  ugyan meg kell vizsgálniuk, hogy ezen anyagok közül mennyi mérgező, de a policiklusos aromás szénhidrogének tulajdonságai alapján a kutatók úgy vélik, van okuk az aggodalomra, mivel az aszfalt képes a vízben oldódó szennyező anyagok előállítására.

(Fotó: Sydney Niles / FSU, Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.