Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza

2024 / 04 / 05 / Bobák Áron
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.

Bár elsőre úgy hangzik, mint egy április elsejei tréfa, a Reuters és a South China Morning Post értesülései szerint az Alibaba tulajdonában levő Taobao online piactér és a Space Epoch nevű privát űripari vállalat valóban azon dolgoznak, hogy a megrendeléseket a jövőben rakétákkal szállítsák ki a vásárlóknak. A valószerűtlennek hangzó tervekről a Space Epoch március 31-én számolt be egy WeChaten közzétett bejegyzésben, amelyben azt írták, hogy erre a célra a cég által fejlesztett Yuanxing-1 rakétát használnák, amely a SpaceX Falcon-9 rakétájához hasonlóan többször felhasználható. A rakéta a 120 köbméteres rakterének köszönhetően egyszerre akár tíz tonnányi rakomány szállítására is alkalmas, így akár autókat vagy kisebb tehergépjárműveket is lehet vele szállítani - írja a bejegyzés.

Ahogy a Reuters megjegyzi, a rakétának tavaly sikeresen beindították a hajtóművét, emellett a Space Epoch azt is demonstrálta, hogy a vízi platformra leszálló rakétát képesek épségben visszaszállítani. A cég a bejegyzésében azt írja, hogy már a közeljövőben elkezdik tesztelni az új szállítási megoldást, ám ennek megvalósítása egy hosszútávú folyamat eredménye lesz.

A terveket hétfőn az Alibaba is megerősítette, bár valószínűleg ők is érezték, hogy az április 1-i dátum miatt sokan kételkedni fognak a sztori hitelességében. Minden bizonnyal ez lehet az oka annak is, hogy a cég képviselője a cégcsoport tulajdonában lévő South China Morning Postnak nyilatkozva fontosnak tartotta megjegyezni, hogy "számos jelentős célkitűzés elsőre viccnek tűnik". A lap megjegyzi, hogy az Alibaba az elmúlt időszakban jelentős logisztikai fejlesztéseket hajtott végre, márciusban például az Egyesült Államokban bevezették az ötnapos kiszállítást, amit azóta több országra, többek között Németországra, Franciaországra és Portugáliára is kiterjesztettek.

Az Alibaba tervei abból a szempontból egyébként nem annyira elrugaszkodottak a valóságtól, hogy évekkel ezelőtt Elon Musk is felvetett egy hasonló ötletet, igaz, ő a jelenleg fejlesztés alatt álló Starship rakétát nem csak rakományok, hanem emberek szállítására is használná.

(Borítókép: DALL-E 3/Bing Képgenerátor)

Az ezer kilométeres hatótávú drón egyedül szállítja a rakományt A Cento drónt légiforgalmi irányítók felügyelik és pilóta nélkül, autonóm üzemmódban oldja meg a hosszú távú szállítmányozás gondját.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.