Rakétatudósok futurisztikus sütödéje reformálja meg a pizzakészítés tudományát

2022 / 01 / 20 / Bobák Zsófia
Rakétatudósok futurisztikus sütödéje reformálja meg a pizzakészítés tudományát
Több mint huszonhárom volt SpaceX-es mérnök építi a jövő pizzasütödéjét, hogy az emberek a lehető legfrissebb pizzát kaphassák kézhez nap mint nap.

Benson Tsai három évet töltött a Lucid Motors munkatársaként, majd öt évig dolgozott a SpaceX mérnökeként, ahol akkumulátor rendszereket tervezett az űrhajók és műholdak számára. Miután kilépett a cégtől, két korábbi SpaceX-es kollégájával, Brian Langone-nal és James Wahawisannal közös vállalkozásba kezdtek és 2019-ben megalapították a Serve Automation vállalatot, aminek célja, hogy egy automatizált és mobilis rendszerrel, a Stellar Pizza mobilsütödével reformálja meg a pizzakészítés hagyományát, amely Tsai szerint hagy kifogásolnivalót maga után. Az éttermek üzemeltetése ugyanis költséges folyamat, emellett egy fix helyről való kiszállítás esetén gyakran hosszú időbe telik, amíg megérkezik a vásárlókhoz az étel, ezzel szemben viszont egy, az utcákat járó kisteherautóba épített pizzakészítő gép mindig garantáltan akkor sütné ropogósra a pizzát, mikorra azt a megrendelő átveheti.

Az automatizált sütöde megalkotása nem olyan egyszerű feladat, Tsai 23, korábban szintén a SpaceX-nél dolgozó mérnököt és szakértőt vett fel a céghez, akik két éven át tervezték és építették a gépet, mire az megfelelően tudott működni. A Business Insidernek adott interjújában a vállalkozó elmondta: eleinte történtek fennakadások a gépezetben, egy alkalommal például a meghibásodott rendszer olvasztott sajttal árasztotta el az egész berendezést. A mérnököknek azonban már volt tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy milyen az, mikor nem jön elsőre össze egy tervezett eredmény.

"Bár nem szeretjük pazarolni a sajtot, egy ilyen esemény nagyszerű tanulási lehetőséget jelent a csapat számára"

- nyilatkozta Tsai - "Sokkal olcsóbb volt, mint összetörni egy rakétát, hogy bepillantást nyerjünk a gépezetünkbe."

A Stellar Pizza egyelőre egy kisteherautó belsejében foglal helyet, amely a SpaceX hawthorne-i központjától egy utcányira parkol, de később, miutan tavasszal Los Angelesben elindítják a vállalkozást, további öt jármű beszerzését és felszerelését is tervezi a cég. A kínálat nem túl széles, de a közeljövőben már saját összeállítású pizzát is kérhetnek a vásárlók. Az ételt egy applikáción keresztül lehet majd megrendelni 7, illetve 10 dollárért és az előzetes tesztek szerint a pizzák, annak ellenére, vagy éppen azért, mert egy gép készíti őket, finomak is, legalábbis a Los Angeles-i KTLA TV Channel 5 csatornának a Stellar Pizza főhadiszállását meglátogató munkatársa erről számolt be.

Az automata rendszer egyelőre nem teljesen emberi segítség nélkül működik: első lépésben az előkészített tésztát a berendezés formába teszi és elősüti, majd szószt és sajtot adagol rá. A pepperónit frissen szeleteli a tetejére, mert így egyszerűbb a gép számára elvégezni a feladatot, mintha egyenként kellene megfognia és a tésztára helyeznie a vékony szeleteket. Ezután a sütőben két perc alatt el is készül a pizza, és, mivel négy sütő is található a teherautóban, ezért extra gyorsasággal lehet gyártani a terméket, amelyet a folyamat végén a személyzet egy tagja vág fel és rak dobozba.

Automatizált ételkészítő gépekkel már találkozhattunk korábban is, többek között a Piestro cég is teljesen önálló, kompakt pizzasütő gépet tervezett, amelyeket a 800 Degrees étteremlánccal való szerződés értelmében az elkövetkező öt évben 3600 helyen, repülőtereken, kórházakban és non-stop boltokban fognak elhelyezni. A Stellar Pizza alapítója azonban az automatizálást nem az emberi munkaerőt fenyegető, elidegenítő hatású lépésnek látja.

"Számunkra ez inkább a munka értelmesebb elosztásáról szól. Szeretnénk az embereket oda helyezni, ahol kapcsolatba léphetnek a vásárlókkal, ez az ember által hozzáadott valódi érték a rendkívül repetitív folyamatban."

- mondta Tsai.

(Fotó: Getty Images/MediaNews Group/Long Beach Press-Telegram)

Jöhet egy 3D nyomtatott pizza? Vajon mennyit kell még várnunk az ehető nyomtatványokra? Az ENSZ szerint 10,9 milliárd ember él majd a Földön az évszázad végére: rovarok, műhús, tengeri moszat és 3D nyomtatóval elállított ételek egyaránt szerepelnek a jövő ételalternatívái között, de vajon a gyomrunk mit szól majd ehhez?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.