Jöhet egy 3D nyomtatott pizza? Vajon mennyit kell még várnunk az ehető nyomtatványokra?

2021 / 01 / 28 / Perei Dóra
Jöhet egy 3D nyomtatott pizza? Vajon mennyit kell még várnunk az ehető nyomtatványokra?
Amerikai kutatások szerint a 3D nyomtatással készült termékek és szolgáltatások forgalma 2024-re elérheti a negyvenmilliárd dollárt, 26,4 százalékos növekedési átlagértékkel 2020 és 2040 között. Az ételek nyomtatása 3D-ben nemcsak az egyik legérdekesebb, de a legfinomabb projekt is, ha 3D nyomtatásról beszélünk. Bár az ételnyomtatás technológiája még fejlődés alatt áll, érdemes eljátszani a gondolattal, hogy vajon egy napon a 3D nyomtató éppen olyan alapvető tartozéka lesz majd a konyhának, mint manapság a vágódeszka?

Házhoz jön az ételnyomtató

Ha valaki képes még pár évet várni az üzlet fellendülésére, illetve lapul a zsebében közel négyezer dollár, egy szép napon otthonába rendelheti az Eindhoven székhelyű byFlow startup valamelyik modelljét, és megkezdheti útját a "3D-s konyhaművészet" felé. Bár a cég még egészen új (2015-ben alakult), munkatársai máris nagyratörő álmokat dédelgetnek: piacvezetők szeretnének lenni Európában a 3D ételnyomtatás terén. A Focus nevet viselő termékük hordozható, könnyen használható, és a honlapjukon található információk alapján az aprósüteménytől kezdve a cukrászkölteményekig bármit kinyomtat.

Aki bújt, aki nem: itt a nyomtatott vegán steak!

Az izraeli Jet Eat startup saját tervezésű terméke ez, ami 2018-ban alakult, alapítói pedig azóta is azon vannak, hogy a "hús" minél ízletesebb, zamatosabb legyen, és hogy valóban olyannak érezzük, mint az eredetit. Közleményük szerint a hús négy fő alkotóeleme az izmok, a benne lévő zsír, a mioglobin (a gerincesek izomszövetében található oxigénkötő fehérje) és az összekötő szövet. Ezt a bonyolult mátrixot másolták le 3D nyomtatókkal, méghozzá pontos megformálással.

Tekervényes háromdimenziós alakzat helyett a gép derékszögű rétegeket nyomtat, melyekbe aztán beágyazzák a különféle tulajdonságokat, az ízt és a színt, és így változtatják meg, ahogy a fogyasztó érzékeli majd a végterméket. A cég szerint munkájuk a 3D nyomtatás természetes fejlődésének része, így törvényszerűnek tartják, hogy az egy évtizede még kuriózumként kezelt technológia eljutott erre a szintre. Szerintük mivel napjainkban a szervektől kezdve a fogászatig, a digitális nyomtatást szerteágazó célokra használják, emiatt meggyőződésük, hogy a technológia élelmiszerekre is alkalmazható ebben az egyre inkább digitalizálódó világban.

A nyomtatott csoki lassan alapélelmiszer

Léteznek különféle típusú, a húsnál jóval izgalmasabb ételek is, amelyek 3D-nyomtatással születhetnek: ezek közül talán a leghíresebb a 3D-nyomtatott csokoládé.

A csoki nagyszerű nyomtatóanyag, mivel olvadt állapotban jól rétegezhető, az elkészítést követően pedig könnyen megszilárdul.

Számos vállalat értékesít 3D-nyomtatású csokoládét, köztük a Magyarországon leginkább csokiszirupjairól ismert Hershey’s is.

Jöhet egy 3D nyomtatott pizza?

A csokoládé mellett egy másik népszerű étel, a pizza 3D-nyomtatása ugyancsak egyre gyorsabban terjed. A Business Insideren olvashattunk arról a lepényt nyomtató eszközről, ami három fúvókát kapott, amelyek a folyékony tésztát, a paradicsomszószt és a sajtot adagolták. Az ilyen formában előkészített pizzatészta öt perc alatt készen áll a sütésre. A kutatók szerint a 3D-nyomtatónak köszönhetően pontosan ellenőrizhető az étel ropogóssága is.

Kidolgozták a 3D üvegelemek úsztatott üvegre való nyomtatásának módszerét Az üveghomlokzatok segítségével az épületek esztétikusabbak, a kevésbé tetszetős szerkezetek pedig rejtve maradnak, hogy a fal vizuálisan sokkal jobban illeszkedjen az utcaképhez és magához az épületegyütteshez. Erre keresett új megoldást egy német kutatócsoport.

Újragondolt medvesajt

Az írországi Cork Egyetemi Kollégium kutatói egy alkalommal sajtot nyomtattak, amihez megtöltötték sajttal a 3D-nyomtató fúvókáját, majd így hoztak létre különböző mintákat, például egy sajtmackót. Mivel szegényke elég csúfra sikerült, a kutatók szerint még dolgozniuk kell a technológia finomításán, merthogy az aeroszolsajt nem a legstabilabb nyomtatóanyag, emiatt a forma hamar kilapul.

Lézerrel ételt főző 3D nyomtatóra is készülhetünk

Jonathan Bluthinger, a Columbia Egyetem doktorandusza szintet lépett a 3D ételnyomtatásban, és épített egy lézerrel ételt „főző” 3D nyomtatót. Külső szakértők szerint az ételek gyorsan, a valóságban azonban nyomtatás után még mindent a sütőbe is kellett tenni, hogy elkészüljön. Bluthinger úgy érezte, hogy a két folyamatot össze lehet, és össze is kell kombinálni.

„Lézerrel már tudunk ételt főzni, ételeket pedig nyomtatni is lehet, így a következő logikus lépés a kettő egymásba integrálása. Erről szól a projektem” – magyarázza.

A gép - mint bármelyik más 3D nyomtató -, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket, például krumplit, rizst, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. A lézer két szervomotorral meghajtott tükrön verődik vissza, majd a sugarak a nyomtatott élelmiszerekre irányulnak, és bonyolult mintázatokat követve, a kellő hőmérsékleten elkészíti azokat. Bluthinger célja könnyen konfigurálható és megosztható digitális receptek alkotása. Ahogy fogalmaz, ha kitalálunk egy általunk kedvelt ételt, egyszerűen letöltjük és elküldjük egy barátunknak, aki azonnal ki is próbálhatja. "A gép olyan, mint egy bármely étel utánzására képes személyes zsebséf." Ez több szempontból is előnyös, mivel segítségével speciális tápanyag-irányelveknek megfelelő, személyre szabott ételek és étrendek kialakíthatók. Ráadásul mindenki egyedi ízléssel bír, saját étrendi megkötésekkel, így az adatvezérelt, egészség-központú megközelítéssel, az adott személy szükségletei alapján készíthetők tápanyagokban gazdag fogások. Ha ennyire precízen dolgozunk mikro- és makro-tápanyagokkal, könnyebb az ízeket az egyéni ízléshez igazítani, és közben a tápérték is megmarad. A lézer továbbá változatos megoldásokkal képes gusztává tenni a textúrákat, zamatot ad az ízekhez.

Maga a lézeres főzés pedig azért kivitelezhető, mert a nyomtató rétegről rétegre préseli ki az ételt, ami ebben a közegben sokkal hatékonyabb. „A minőséget illetően, az étel vizuális esztétikája az egyik legfontosabb dolog. A méret módosításával növelhető a fizikai minőség, és az étel ízletesebb lesz” – magyarázza Bluthinger. Szerinte a 3D nyomtatott ételek nem a technológiai hiányosságok, hanem az eszköz rossz marketingje miatt nem terjedhettek még el. Szerinte az emberek ledöbbennek az ételnyomtatás szó hallatán, és ezen kellene a jövőben változtatni.

További cikkek a témában:

Már épül Németország első, 3D betonnyomtatású lakóépülete A zsalu- és állványrendszereket forgalmazó Peri nevű cég a világ egyik legnagyobb és leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával a technológia úttörőjévé válhat. A technológia rendkívüli szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik, üzemeltetése pedig összesen két emberes feladat.

Térhatású monitort dob piacra a Sony A Spatial Reality Display elég izgalmas és elég drága.

Lego kockák ihlették a 3D nyomtatóval készült új humán implantátumot Talán nem is él ma olyan ember a földön, akit - ha elég szerencsés volt hozzá, hogy élete során találkozzon vele - nem inspirált a világ egyik legnépszerűbb játéka: a Lego. Így vannak ezzel az oregoni orvos-kutatók is, akik most új technológiával rukkoltak elő, ami lehetővé teheti, hogy pontosabban és gyorsabban gyógyítsák a csonttöréseket és lágyszövet sérüléseket a jelenlegi módszereknél.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.