Régi adósságokat törleszt idén az Apple, több fontos bejelentést tettek

2022 / 06 / 07 / Pőcze Balázs
Régi adósságokat törleszt idén az Apple, több fontos bejelentést tettek
Elkezdődött az Apple szokásos éves fejlesztői konferenciája, a WWDC. Ahogyan megszokhattuk, néhány új kütyü mellett a szoftverekkel kapcsolatos bejelentések hosszú sora érkezett Cupertinóból.

A The Verge-ön egyetlen cikkben összegyűjtötték a legfontosabb híreket, amelyeket Tim Cook vezérigazgató és csapata megosztott a résztvevőkkel. Az iPhone-nal kapcsolatos újdonságok közül a leglátványosabb, hogy végre a telefonunk lezárt megjelenését is testre szabhatjuk. A háttérkép mellett a cégtől szokatlan módon még a dátum és az idő megjelenítését is átalakíthatjuk, illetve már itt is elhelyezhetünk olyan csempéket, amelyek egy-egy alkalmazással kapcsolatos információkat jelenítenek meg, például a következő teendőinket vagy az időjárást.

Ami talán ennél is fontosabb, hogy a beépített üzenetküldő alkalmazás, az iMessage mostantól lehetővé teszi, hogy az elküldés után negyed óráig visszahívjuk a véletlenül elküldött üzeneteket. Sőt, végre olvasatlannak jelölhetjük azokat a beszélgetéseket, amelyekkel később még foglalkozni szeretnénk. A tengerentúli iPhone-tulajdonosok ráadásul a felelőtlen chatelés mellett a felelőtlen költekezéstől is kevésbé kell, hogy tartsanak: az Apple Pay vásárlásokat azonnal részletfizetésekké tudják bontani az iPhone-ok. Az amerikaiak másfél hónapon át, hetente törleszthetnek, kamat és plusz költségek nélkül.

Szintén említésre méltó változás az iOS-ben, hogy a bántalmazottak egyetlen beállítás segítségével kitilthatják a többi felhasználót az eszközeikről, valamint visszavonhatják, hogy egy-egy alkalmazáson keresztül ki fér hozzá az adataikhoz. Az Apple autókon belüli operációs rendszer-kiegészítése, a CarPlay pedig már lehetővé teszi, hogy az iPhone-unk a kocsink teljes műszerfala fölött is átvegye az irányítást, ha akár mi, akár a gyártó ezt akarjuk, illetve hagyjuk.

Az iPhone-on túl

Ahogyan arra számítani lehetett, az Apple bemutatta a házon belül fejlesztett, rendkívül népszerű csipjének, az M1-nek az utódját. Ez az a család, ami gyakorlatilag minden új Mac számítógép lelkét adja, a belépő szintű Mac Minitől és MacBook Airtől a nagyobb teljesítményű rendszerekig. Az M2-vel együtt bejelentették a MacBook Airek új generációját, amelyeknek a formavilága már a modern MacBook Prokét és iMac-ekét idézi, és újra a korábbi, lerántás-biztos MagSafe töltő technológiát használja. Az új mikrofonok, új hangfalak és új webkamera mellett negyven százalékkal nagyobb teljesítményt ígér a gyártó - idehaza hatszázezer forinttól, de a korábbi, M1 csipes, százezer forinttal olcsóbb gépet sem vezetik ki. Érdekességként: utóbbi számítógép tavaly nyáron még hetvenezer forinttal kevesebbe került, a drágulás valószínűleg a forint gyengülésének a következménye.

Mindezek mellett az Apple Watch-ok és az iPad táblagépek operációs rendszerei is frissülnek: előbbi már arra is emlékeztet majd minket, hogy ne felejtsük el bevenni a gyógyszereinket, utóbbi pedig a felhasználók közötti kollaborációt teszi egyszerűbbé. A MacOS, vagyis a számítógépek esetében a legfontosabb újítás a munkafelület szervezésével kapcsolatos, de változik a Mac-ek levelezőprogramja, a Mail is. A legnagyobb hatású bejelentés azonban valószínűleg az Apple Passkey, amely lehetővé teszi, hogy teljesen jelszavak nélkül regisztrálhassunk és léphessünk be weboldalakon, illetve weboldalakra. Májusban írtunk arról a Rakétán, hogy rövidesen örökre elfelejthetjük a jelszavainkat, és úgy tűnik, hogy ugyan a sokat pletykált VR-sisakról idén még nem hallhattunk a WWDC-n, de mégis közelebb kerültünk a jövőhöz.

(Fotó: Apple)

Olyan kérdésben adta be a derekát az Apple, amit sokáig kizártnak tartottak Állítólag érkeznek az USB-C csatlakozós iPhone-ok, remélhetőleg átalakítókkal együtt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.