Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban

2021 / 06 / 20 / Justin Viktor
Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban
A magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben. A növekvő olvasási kedv hatással lehetett a kiadott művek számának emelkedésére is. Részletes könyvpiaci adatok a tavalyi évről.

A könyvkiadás jellemzői 2020-ban

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Tárki közös, "A könyvkiadás jellemzői" című felméréséből az is kiderült, hogy hogy 2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon 14,700, ugyanakkor a példányszámok évek óta csökkennek.

A helyzet nagyjából világviszonylatban is ugyanez volt, az Európai Könyvkiadók Szövetségének (Federation of European Publishers) felmérése alapján a világ népességének 33 százaléka több könyvet olvasott tavaly, mint az előző évben, míg Magyarországon ez az arány 31 százalék volt.

Az online válaszadók szerint a koronavírus járvány miatti bezártság növelte az olvasási kedvüket.

A hazai könyvkiadók évek óta egyre több könyvet adnak ki, egyre alacsonyabb példányszám mellett, szükség esetén többszöri utánnyomással. A kiadott művek száma 2010 óta évente 12,000–14,700 között alakult, 2020-ban pedig a már említett 14,700-as számmal érte el eddigi csúcspontját.

„A könyvek döntő többsége jellemzően az év végén, a karácsonyt megelőző időszakban jelenik meg, ez 2020. negyedik negyedévben közel 5 ezer kiadott művet jelentett. A járványt megelőzően a példányszám tekintetében a második negyedév volt a legjelentősebb, aminek elsődleges okai a tankönyvkiadás és a könyves fesztiválok voltak. Az ekkor megjelenő könyvek példányszáma 2017–2019-ben az éves kiadott mennyiség egyharmada, közel 10–11 millió kötet volt. 2020-ban a pandémia következtében ez a tendencia megváltozott, és a 28 milliós nyomtatott példányszám nagyobb része, több mint harmada az év utolsó negyedévében jelent meg a statisztikában” - mondta el Bárdosi Mónika, a KSH elemzője.

Tematikus bontás

A tavaly kiadott könyvek 33 százaléka szakirodalom, 27 százaléka szépirodalom, 14 százaléka tankönyv, 13 százaléka ifjúsági és gyermekirodalom volt. 2018 óta a szépirodalmi könyvek példányszámát csökkenő, az ifjúsági és gyermekirodalmiakét az emelkedő tendencia jellemzi.

A 2020-as  kiadványok 90 százaléka volt magyar nyelvű volt, 2,7 százaléka angolul, 0,9 százaléka németül látott napvilágot. A szerzők 70 százaléka volt magyar nemzetiségű, az amerikai szerzők aránya 10, az angoloké 5,1, a német szerzőké pedig 3,5 százalék volt.

2017 óta az egyszerre legnagyobb példányszámban megjelent könyvek magyar szerzők szerinti listáján

mindössze három, százezer példányszám feletti kötet található, ezek Arany János Toldija (140 000), Száraz Miklós György Fájó Trianonja (120 000) és Frei Tamás Bábel (120 000) című kötetei.

A tavalyi évben világszerte nőtt a hangoskönyvek népszerűsége is. Több országban, így Magyarországon is a kiadók ingyenes hozzáférést biztosítottak az online tananyagokhoz. Egyes országokban kampányokat indítottak az otthoni olvasás népszerűsítésére, írók olvasták fel novelláikat. Több országban csökkentették az e-bookok adóját, támogatták, hogy a könyvkiadóknak és a könyvterjesztőknek ne kelljen egy ideig járulékot fizetni.

(Forrás: Tárki-KSH Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.

Az ősi könyvtárak elhagyott városában Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak.

Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét Noha az első helyezett Etruszk Aranykönyv majd kétszer olyan régi, de azért a világ legöregebb könyveinek top ötös listájára is vígan ráfér az 1315 éves Szent Cuthbert evangélium.


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.