Rekordot fog dönteni az épülő kínai űrállomásra most induló második emberes misszió

2021 / 10 / 15 / Bobák Zsófia
Rekordot fog dönteni az épülő kínai űrállomásra most induló második emberes misszió
Elindult a Góbi-sivatagban található állomásról a Hosszú Menetelés (Long March) 2F Y13 rakéta, a Szencsou 13 misszió keretében három űrhajós érkezik majd a Tienhóra, köztük Csaj Csekang, az első kínai űrhajós, aki űrsétát tett még 2008-ban. Ez lesz az utolsó fázisa az előkészítésenek, a következő küldetés űrhajósai már a teljes űrállomás összeszerelésén dolgoznak majd.

A leendő kínai űrállomás központi moduljára induló újabb emberes misszió három tagja: Csaj Csekang, Vang Japing és Je Kuangfu rekord hosszúságú időt, hat hónapot fog eltölteni az űrben, kétszer annyit, mint amennyi ideig az előző küldetés során ott tartózkodó taikonauták éltek a modulban. A résztvevők ezalatt kétszer tesznek majd űrsétát, ebből az egyiket Vang Japing, a csapat egyetlen női tagja fogja kivitelezni a Global Times elmondása szerint. Az űrhajós lesz az első nő, aki a Tienho fedélzetére lép, és egyben a kínai űrprogram története során az első női űrhajós, aki űrsétát tesz.

A fél éves küldetés embert próbáló feladatnak ígérkezik az űrhajósok számára: igaz, hogy a Nemzetközi Űrállomáson megszokott a hat hónapos váltás a missziók tagjai között, de a 16,6 méter hosszú Tienho modulban sokkal kevesebb hely áll rendelkezésre a mozgáshoz és a feladatok elvégzéséhez, összesen 50 köbméteren kell minden tevékenységet kivitelezni a zsúfolt egységben. Összehasonlításképpen az ISS 932 köbméteres belső terének több mint harmada, 388 köbméter használható élettérnek, ebbe beletartozik hat hálófülke, két fürdőszoba és egy edzőterem is, a teljesen felépült Tienkung (Mennyei Palota) űrállomás pedig körülbelül 110 köbméter lakható területtel rendelkezik majd, miután hozzákapcsolják a Ventien (Kutatás a Mennyek után) és a Mengtien (Álmodozás a Mennyekről) laboratórium-modulokat.

Ezekben a laborokban a közeljövőben 1000 különféle kísérletet fognak majd elvégezni a kutatók,

legalábbis júliusban már ezeknek a terveit elfogadta Kína emberes űrrepülésekért felelős ügynöksége (CMSA).

Egyelőre azonban a Tienho modulban nem csak a tudományos munkák, hanem az állomás műszaki felkészítése is tovább zajlik majd, az űrhajósok felmérik a üzemeltetési rendszerek állapotát, beüzemelik az egységen található robotkart, és megfigyeléseket végeznek a saját mentális és fizikális állapotukat illetően. A mostani küldetés jelenti az előkészítési folyamatok utolsó fázisát az űrállomás összeszerelése előtt, az ezután következő Szencsou 14 (Isteni Hajó 14) misszió űrhajósai már a két újabb modul érkezésére is számíthatnak. A teljes Tienkung valamikor 2022 végére lesz készen és az ellenőrzések után meg is nyílik a leendő tudományos programok előtt.

(Fotó: Kevin Frayer/Getty Images, CMSA)

További cikkek a témában:

Kína pályára állította az állandó űrállomása központi modulját A terveknek megfelelően a kínai űrügynökség csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 5.20 körül fellőtte az első állandó űrállomásának a központi modulját, ami nem sokkal később Föld körüli pályára állt.
Épül Kína új űrállomása Mivel kínai űrhajósok nem vehetnek részt az ISS-en zajló munkákban és kísérletekben, ezért saját űrállomásukon fognak dolgozni, amit, felépülése után, a nemzetközi együttműködés előtt is megnyitnak. 000
Sikeresen megérkezett az első misszió a kínai űrállomásra A személyzet nélküli Tiencsou-2 teherűrhajó többek között az űrsétákhoz szükséges szkafandereket és "tradicionális kínai ételeket" szállított az egyelőre még üresen álló Tienhóra, amelyet egy hónappal ezelőtt állított pályára a kínai űrügynökség.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.