Sikeresen megérkezett az első misszió a kínai űrállomásra

2021 / 05 / 30 / Bobák Áron
Sikeresen megérkezett az első misszió a kínai űrállomásra
A személyzet nélküli teherűrhajó rakományt és üzemanyagot szállított a Tienhóra, amelyet egy hónappal ezelőtt állított pályára a kínai űrügynökség.

A műszaki okok miatt a tervezettnél másfél héttel később útjára indított Tiencsou-2 magyar idő szerint vasárnap hajnalban dokkolt az űrállomáson, ami az első volt a 2022-ig tervezett tíz misszióból. A CGTN beszámolója szerint a teherűrhajó összesen 6,9 tonnányi rakományt és üzemanyagot szállított a Tienhóra, többek között tudományos eszközöket, az űrsétákhoz szükséges szkafandereket és "tradicionális kínai ételeket", például Kung Pao csirkét is. Az űrhajót egy intelligens rakománykezelő rendszerrel is ellátták, amelynek segítségével az asztronauták könnyebben tudják megtalálni a szükséges eszközöket: a 208 rekesz mindegyikét ellátták egy QR-kóddal, amit a telefonjuk kamerájával beolvasva az űrhajósok a rekesz kinyitása nélkül is azonnal láthatják, hogy mit tartalmaz.


A Tiencsou-teherűrhajók két részből állnak: a bal oldali, 3,35 méter átmérőjű, nyomás alá helyezett részben található a rakomány, a jobb oldali, 2,8 méter átmérőjű rész pedig az üzemanyagot tartalmazza (A fotón a most fellőtt űrhajó elődje, a Tiencsou-1 látható, Forrás: kínai űrügynökség)

A küldetés során az űrhajót szállító Hosszú Menetelés 7 rakéta első fokozata még a pályára állás előtt levált, és visszazuhant az óceánba, vagyis ezúttal nem kellett attól tartani, hogy a rakéta darabjai esetleg rakott területre zuhanhatnak, ahogy történt a Tienho felbocsátása után.

Ahogy korábban írtunk róla, az április 28-án pályára állított központi modullal most először fordult elő, hogy egyszerre két űrállomás is kering a Föld körül, és bár a kínai űrállomás még teljesen kiépítve is jóval kisebb lesz, mint az ISS, a jelentőségét tovább növelik a Nemzetközi Űrállomás jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok. A kínai űrügynökség a következő hónapokban két kísérleti modullal is bővíti majd az űrállomást, amelyre az első asztronauták a tervek szerint júniusban érkezhetnek meg.

A kínai űrprogram az elmúlt időszakban az űrállomás mellett is jelentős sikereket könyvelhetett el, hiszen alig két hete sikeres leszállást hajtottak végre a Marson, ezzel az USA után Kína lett a második olyan ország, amely marsjárót küldött az égitestre.

(Borítókép: Yuan Chen/VCG/Getty Images)

További cikkek a témában:

Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.

Oroszország saját űrállomást épít, aminek a központi modulját már be is mutatták Az orosz űrügynökség hivatalosan kedden jelentette be, hogy a terveik szerint 2025-re pályára állítják a saját, Föld körül keringő űrállomásukat, ami azzal járhat, hogy a Roszkoszmosz kiszáll az ISS-projektből.

2030-ig elkészülhet a mesterséges gravitációval ellátott űrszálloda, ami akár háromszáz vendéget is tud egyszerre fogadni A NASA korábbi munkatársai nem kis fába vágták a fejszéjüket a Voyager Stationnel, ami mintha egyenesen a jövőből érkezett volna


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.