Remek ajándék lehet könyvmolyoknak az „író-óra”

2021 / 11 / 09 / Felkai Ádám
Remek ajándék lehet könyvmolyoknak az „író-óra”
Sajnos karácsonyra még nem lesz elérhető, és eléggé kell drukkolni, hogy megvalósuljon, de idővel nagyon jól mutathat az óra a könyvespolcon, amely nem mutatja az időt, hanem egy irodalmi idézet részeként közli azt.

A „kütyü, amiről nem tudtam, hogy szükségem van rá, amíg nem hallottam róla” -verseny egyik idei győztese lehet az Author Clock, amit író-órának kellene talán fordítani, de béna szójátékkal akár irodalom-óraként is átültethető szép anyanyelvünkre. Az Author Clock inkább jópofa elképzelés, mint hasznos valami, mivel a konvencionális időmegjelenítés helyett idézetekkel tudatja velünk, hogy hány óra is van. Vagyis mutatók, illetve számok helyett egy-egy irodalmi idézetet jelenít meg a kijelzőként használt, garantáltan kék fény és akár napfény alatt is jól olvasható e-papíron -- így, ha rápillantunk, nem csak a pontos időről értesülünk, de akár új műveket és új szerzőket is megismerhetünk.

Az óra jelenleg 2000 idézetből válogat, amely 6 évszázad irodalmi terméséből kerül ki, de az ígéretek szerint ez a tárház Wi-Fi kapcsolaton keresztül frissülni fog. Sajnos jelenleg úgy tűnik, nincs arra mód, hogy saját kedvenc szerzőinket állítsuk be, illetve az irodalmi keverőpult működését bármilyen érdemi szempontból befolyásoljuk azon kívül, hogy beállíthatjuk, hogy a profánabb sorokat száműznénk, illetve kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus betűtípust is. A Gizmodo igen valószínűnek látszó feltevése szerint egyébként valószínűleg public domain-ben szereplő művek kerülhettek az adatbázisba, ami egy újabb szűk keresztmetszet abból a szempontból, hogy mely alkotások részleteit láthatjuk viszont a kijelzőn – a kortárs(abb) írók így például eleve kiestek. A másik probléma lehet a nyelv: az eszköz jelenleg csak angol nyelven működik ugyanis, de a fejlesztők szerint idővel több nyelv is elérhetővé válik.

Óraként az eszköz több – inkább vicces, mint hasznos – funkcióval is dicsekedhet, a Variable Time Intervals beállításával az eszköz ritkábban, tehát 5 vagy 10 percenként frissíti a kijelzőjét. A leginkább „antióra” funkció azonban határozottan a Vague Mode, amely keretében a szerkezet olyan alkotók műveiből csemegézik, akik kevésbé egzakt módon utaltak az aktuális időre, tehát olyasmit írtak, hogy „körülbelül 3 óra felé járt az idő”, esetleg „7 óra közeledett”. Lenyűgözően, szinte már filozófiai szempontból is értelmezhető, nyíltan időellenes hozzáállás ez egy olyan eszköztől, melyben viszont a szokásos órafunkciók (például ébresztő vagy dátum) már nem fértek el.

Az óra rögtön kétféle méretben lesz (ha lesz – de erről később) elérhető: a kisebb dolgozóasztalra termett, míg a nagyobb falióraként funkcionál. A kisebbet 3 hetente kell csak tölteni, a nagyobb viszont 2 hónapot is kihúz – ezen megoldásnak köszönhetően kábelekkel sem kell bajlódnunk.

Sajnos karácsonyra ezt az eszközt nem tudjuk megrendelni, mivel a legkorábbi szállítási dátum jövő év áprilisa tájékán lesz esedékes. Még nagyobb gond, hogy a Kickstarteren jelenleg a célösszeg közelében sem jár a kezdeményezés – a cikk írásakor a szükséges 20 000 dollárból csak 1039 zöldhasú gyűlt össze, igaz, még hátravan 67 óra a kampányból, szóval akár siker is koronázhatja azt.

Mindenesetre annyira pihent agyú az ötlet, hogy vagy önálló eszközként vagy esetleg applikáció formájában még talán összefuthatunk vele a jövőben, ha a mostani kampány alatt nem is gyűlne össze a szükséges összeg.

(Foró: Kickstarter)

További cikkek a témában:

Ez a ruhára csíptethető eszköz mindent leír, amit csak mondasz A Scripter nevű kütyü automatikusan írott szöveggé alakítja az elhangzottakat.

Vezetékek helyett egy mutatós üvegasztal töltheti a készülékeinket a jövőben A mindent behálózó vezetékek ma még a technológia kellemetlen, de szükségszerű velejárójának számítanak, ugyanakkor a jövőben az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak le kell raknunk a lámpát, a laptopot vagy a telefonunkat az asztalra ahhoz, hogy működjenek.

Mit tud egy csúcskategóriás fogkefe? Megsértődik, de csak miattad teszi! Nem feltétlenül gondolkodik az ember abban, hogy 100 000 Ft-ot adjon ki egy fogkefére. Pedig van értelme. Teszteltük az Oral-B iO 9N-et, és meglepődtünk.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.