Vezetékek helyett egy mutatós üvegasztal töltheti a készülékeinket a jövőben

2021 / 11 / 07 / Bobák Áron
Vezetékek helyett egy mutatós üvegasztal töltheti a készülékeinket a jövőben
A mindent behálózó vezetékek ma még a technológia kellemetlen, de szükségszerű velejárójának számítanak, ugyanakkor a jövőben az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak le kell raknunk a lámpát, a laptopot vagy a telefonunkat az asztalra ahhoz, hogy működjenek.

A kábelrengeteg felszámolására az elmúlt időszakban számtalan új megoldás látott napvilágot: asztalba épített QI-töltő és a bármilyen bútort vezeték nélküli mobiltöltővé átalakító készülékek már ma is kaphatók, ugyanakkor ezek elsősorban csak arra alkalmasak, hogy a telefonunkat kicsit kényelmesebben tudjuk velük tölteni. A Xiaomi, az Oppo és számos más cég már dolgozik olyan megoldáson is, amelyek a távolból képesek tölteni az elektronikus eszközöket, ez a technológia ugyanakkor jó esetben is évekre van a kereskedelmi forgalomtól, és szükség lesz hozzá a készülékek új generációjára is, ami már támogatja ezt a szabványt.

Amíg a valóban vezetékmentes energiatovábbításra várunk, addig jó alternatíva lehet a kábelek számának csökkentésére a Cohda Design által kitalált technológia, akik Power Tap néven egy olyan üvegasztalt alkottak, ami az elektromosságot vezető és nem vezető rétegek kombinálásával képes elektromos árammal ellátni bármit, amit ráraknak.

Ahogy a videón is látható, a P-Tap nem teljesen úgy működik, mint a ma használt vezeték nélküli mobiltöltők: az asztal csatalkozási pontjait lehet ellátni különböző USB-csatlakozókkal, QI-töltőkkel vagy más portokkal, és ezekre helyezhetjük rá vagy dughatjuk be a készülékeket. Lámpáknál, telefonoknál ez nyilván nagyjából akadálymentesen megtehető, ugyanakkor például egy laptop esetében már szükség lesz valamilyen újfajta megoldásra is, hogy kompatibilis legyen az asztallal.

A Cohda Design szerint a P-Tap technológiája számtalan területen lesz felhasználható, asztalok mellett akár térelválasztó elemként, átlátszó kijelzőként, konyhabútorként is használható. A technológia igen sokoldalú, hiszen az USB-vezetékekhez hasonlóan elektromos áram mellett adatokat is lehet vele továbbítani, vagyis szinte az összes vezeték kiváltható a segítségével. Hogy egy P-Tapból készült asztal vagy más bútor mennyibe fog kerülni, azt egyelőre nem lehet tudni, de a tervező szerint már több céggel is tárgyalnak a licencekről, így elképzelhető, hogy már a következő évben, években megjelennek az ezzel a technológiával ellátott bútorok a piacon.

(Gizmodo, Fotó: Cohda Design)

További cikkek a témában:

A Samsung olyan szekrényt dobott piacra Magyarországon, ami tárolás közben meg is tisztítja a ruhákat A mesterséges intelligenciával működtetett szekrény megtanulja a felhasználók szokásait, így személyre szabott beállításokat javasolhat, a ruhákat pedig távoli irányítással is elkezdhetjük tisztítani benne.

Több méteres távolságból is tölthetők lesznek a Xiaomi telefonjai A gyártó olyan technológiát mutatott be, amellyel akár a szoba másik feléből is tölthetők a telefonok, okosórák, fitneszkarkötők.

Már a függönyt sem kell a saját kezünkkel elhúznunk, egy új eszköz megoldja helyettünk A Switchbot Curtain egycsapásra okosfüggönyt varázsol a sima függönyünkből, de ezért elég komoly árat kell fizetnünk.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.