A Renault repülő autója bemutatja, hogyan festhet a közlekedés egy utak nélküli világban

2021 / 11 / 27 / Bobák Zsófia
A Renault repülő autója bemutatja, hogyan festhet a közlekedés egy utak nélküli világban
Az AIR4 eVTOL-t egyelőre nem közlekedésre szánják, de a modellt tervező cég szerint bepillantást nyújthat abba a jövőbe, ahol az utak már a levegőben vezetnek majd.

A Renault cég is beszállt a repülő autók készítésének versenyébe, de csak egyetlen prototípus megalkotásának erejéig, az AIR4-et ugyanis speciális alkalomra építették: a Renault 4 megjelenésének hatvanadik évfordulóját ünneplik vele. A klasszikus modell légi változata nem csak egyszerű kiállítási tárgy, valóban tud repülni a négy propellerének és a 22 000 mAh-es akkumulátorának köszönhetően, és még a sebessége is megközelíti a földi használatra szánt elődjéét, 90 km/h-ával tud haladni, de ezt persze erősen korlátozzák a levegőben.

A szénszálas külső váz sajátos kialakítású, nem található rajta ajtó, vagyis az utasok csak a kocsi hátsó részének felemelésével tudnak bejutni a járműbe. Ez a kényelmetlenség azonban nem okoz majd nagy problémákat a senkinek, mivel utasokat az AIR4 nem fog szállítani, légi szolgálat helyett Párizsban állítják majd ki, később pedig Miamiba és New Yorkba utazik. A francia autógyártó számára a TheArsenale design cég tervezte meg a járművet és elmondásuk szerint a modernizált változat bemutatja, hogyan festhet az éppen hatvan éves autó a jövőben, egy olyan világban, ahol már nincsen szükség utakra.

A klasszikus járművek újragondolásának és átalakításának az elmúlt időkben a Renault mellett más cégek is nekikezdtek, a jachtokat tervező Lazzarini Design által alapított Floating Motors például retró Volkswageneket, Miniket és Lamborghiniket tervezett vízi közlekedéshez adaptálva. Az elképzelésük szerint a hajótestre bármilyen modell felszerelhető lesz, így aki egyedi mini jachtot szeretne magának, az kiválaszthatja az általa leginkább kedvelt verziót és megrendelheti a cégtől, akik nagyjából két év múlva szállítják majd a kész egységeket.

(Designboom Fotó: TheArsenal/Lionel Koretzky, Floating Motors)

További cikkek a témában:

Elektromos autóként születhet újjá a Renault 4, Renault 5 A francia márka a múltbeli értékekre alapozva építi fel a jövőt a cég vezetőjének elképzelése szerint.
Kínából érkezhet az első valódi repülő autó Az Xpeng Motors nem csak a Tesla babérjaira tör, de 2024-re már egy repülő autót is piacra dobna.
A Renault is teljes gőzzel fordult rá a villamosításra A Renault is bemutatta villamosítási programját, mely még vicces nevet is kapott: eWays ElectroPop.


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.