Rengeteg újdonság várja az iPhone-tulajdonosokat, itt az iOS 16

2022 / 09 / 13 / Pőcze Balázs
Rengeteg újdonság várja az iPhone-tulajdonosokat, itt az iOS 16
Megjelent az Apple telefonok operációs rendszerének, az iOS-nek a tizenhatodik verziója, amelynek a legszembetűnőbb újdonsága, hogy végre az iPhone-ok nyitóképernyőjét is testre lehet szabni.

Az elmúlt két és fél évtized Apple-je nem arról vált híressé, hogy hatalmas mozgásteret adna a felhasználóinak. Ha zenét szeretnénk vásárolni az iPodunkra, arra ott az iTunes. Ha új alkalmazást telepítenénk az iPhone-unkra, akkor leszünk szívesek az App Store-t használni. Összekötnénk az Apple Watch-unkat az Android telefonunkkal? Tegyünk le róla. Ennek a paradigmának a leglátványosabb megnyilvánulása az iPhone nyitóképernyője és főképernyője volt. Miközben az androidos barátok már szinte szabad kézzel dobálhatták az ikonokat és miniprogramokat (widgeteket) a telefonjukon, a pontos időt még nap- vagy toronyórán is megjeleníthették, addig az iPhone-tulajdonosok be kellett, hogy érjék azzal, hogy lecserélhették a háttérképüket, és átrendezhették a szigorú rendben ücsörgő alkalmazás-ikonokat. Már ha nem hagytak üres helyet két ikon között. Aztán, ahogyan a TechCrunch is emlékeztet, az iOS 14-gyel megváltozott valami,

részleges androidiziációt figyelhettünk meg az Apple telefonjain.

Végre az iPhone-okon is elhelyezhettünk widgeteket a főképernyőn; nem kellett egy külön appot elindítani ahhoz, hogy megnézzük az időjárást vagy a következő programunkat. Aztán jöttek a fókusz-üzemmódok, vagyis mindezt az élethelyzeteinkhez tudtuk igazítani, hiszen más a fontos munka közben, mint otthon, hétvégén. Most pedig az Apple átlépte a saját maga által ásott, majd feltöltött Rubicont, és az iOS 16-tal már a nyitóképernyő is teljesen testre szabhatóvá vált. Nem csak választhatunk egy fotót, majd a beépített effektekkel átalakíthatjuk azt, még ki is vághatunk belőle egy darabot, ami belóg az idő és a dátum elé. A végtelen értesítés-folyam helyett itt is elhelyezhetünk widgeteket, amelyek egyetlen szempillantás alatt közlik velünk, amire gyakran kíváncsiak vagyunk, például a teendőinket vagy a telefonunk töltöttségét. Steve Jobs talán jobb, hogy nem látja, de még a pontos idő betűtípusát is átállíthatjuk. Mindezt ráadásul élethelyzetről élethelyzetre váltogatva, a fókusz-üzemmódok segítségével.

Persze ezen kívül még többtucatnyi, apróbb változás könnyíti vagy gazdagítja az operációs rendszer működését. Hosszú idő után végre tudunk olvasatlannak jelölni és utólag visszahívni iMessage-üzeneteket; a beépített levelezőprogram, a Mail is tanult egy-két új dolgot, például az időzített kiküldést; a fotókból ki tudunk emelni egy-egy szereplőt, mondjuk egy állatot, hogy a rendszer eláruljon nekünk róla információkat, sőt, a kiemelt képrészletet tovább is tudjuk másolni matricaként; a videók egy-egy kockáján lévő szöveget is lefordítja az iOS, ha szeretnénk, ahogyan a FaceTime hívásainkat is tudja már feliratozni a szoftver. Emellett, ha nem is a legfontosabb, de a jövőnket a legjobban meghatározó újdonság a Passkey-k bevezetése lesz, ami közelebb hozta a jelszavak nélküli világot - erről a megoldásról korábban már írtunk a Rakétán, és fogunk is a közeljövőben.

(Fotó: Apple)

Az iPhone-ok legizgalmasabb újdonsága a "dinamikus sziget" Az Apple bemutatott négy új telefont, három új órát és egy új fülhallgatót.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.