Rengeteg újdonság várja az iPhone-tulajdonosokat, itt az iOS 16

2022 / 09 / 13 / Pőcze Balázs
Rengeteg újdonság várja az iPhone-tulajdonosokat, itt az iOS 16
Megjelent az Apple telefonok operációs rendszerének, az iOS-nek a tizenhatodik verziója, amelynek a legszembetűnőbb újdonsága, hogy végre az iPhone-ok nyitóképernyőjét is testre lehet szabni.

Az elmúlt két és fél évtized Apple-je nem arról vált híressé, hogy hatalmas mozgásteret adna a felhasználóinak. Ha zenét szeretnénk vásárolni az iPodunkra, arra ott az iTunes. Ha új alkalmazást telepítenénk az iPhone-unkra, akkor leszünk szívesek az App Store-t használni. Összekötnénk az Apple Watch-unkat az Android telefonunkkal? Tegyünk le róla. Ennek a paradigmának a leglátványosabb megnyilvánulása az iPhone nyitóképernyője és főképernyője volt. Miközben az androidos barátok már szinte szabad kézzel dobálhatták az ikonokat és miniprogramokat (widgeteket) a telefonjukon, a pontos időt még nap- vagy toronyórán is megjeleníthették, addig az iPhone-tulajdonosok be kellett, hogy érjék azzal, hogy lecserélhették a háttérképüket, és átrendezhették a szigorú rendben ücsörgő alkalmazás-ikonokat. Már ha nem hagytak üres helyet két ikon között. Aztán, ahogyan a TechCrunch is emlékeztet, az iOS 14-gyel megváltozott valami,

részleges androidiziációt figyelhettünk meg az Apple telefonjain.

Végre az iPhone-okon is elhelyezhettünk widgeteket a főképernyőn; nem kellett egy külön appot elindítani ahhoz, hogy megnézzük az időjárást vagy a következő programunkat. Aztán jöttek a fókusz-üzemmódok, vagyis mindezt az élethelyzeteinkhez tudtuk igazítani, hiszen más a fontos munka közben, mint otthon, hétvégén. Most pedig az Apple átlépte a saját maga által ásott, majd feltöltött Rubicont, és az iOS 16-tal már a nyitóképernyő is teljesen testre szabhatóvá vált. Nem csak választhatunk egy fotót, majd a beépített effektekkel átalakíthatjuk azt, még ki is vághatunk belőle egy darabot, ami belóg az idő és a dátum elé. A végtelen értesítés-folyam helyett itt is elhelyezhetünk widgeteket, amelyek egyetlen szempillantás alatt közlik velünk, amire gyakran kíváncsiak vagyunk, például a teendőinket vagy a telefonunk töltöttségét. Steve Jobs talán jobb, hogy nem látja, de még a pontos idő betűtípusát is átállíthatjuk. Mindezt ráadásul élethelyzetről élethelyzetre váltogatva, a fókusz-üzemmódok segítségével.

Persze ezen kívül még többtucatnyi, apróbb változás könnyíti vagy gazdagítja az operációs rendszer működését. Hosszú idő után végre tudunk olvasatlannak jelölni és utólag visszahívni iMessage-üzeneteket; a beépített levelezőprogram, a Mail is tanult egy-két új dolgot, például az időzített kiküldést; a fotókból ki tudunk emelni egy-egy szereplőt, mondjuk egy állatot, hogy a rendszer eláruljon nekünk róla információkat, sőt, a kiemelt képrészletet tovább is tudjuk másolni matricaként; a videók egy-egy kockáján lévő szöveget is lefordítja az iOS, ha szeretnénk, ahogyan a FaceTime hívásainkat is tudja már feliratozni a szoftver. Emellett, ha nem is a legfontosabb, de a jövőnket a legjobban meghatározó újdonság a Passkey-k bevezetése lesz, ami közelebb hozta a jelszavak nélküli világot - erről a megoldásról korábban már írtunk a Rakétán, és fogunk is a közeljövőben.

(Fotó: Apple)

Az iPhone-ok legizgalmasabb újdonsága a "dinamikus sziget" Az Apple bemutatott négy új telefont, három új órát és egy új fülhallgatót.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.