Rénszarvasokat űz egy norvég szélerőmű, pedig még el sem indult, per lett belőle

2021 / 01 / 30 / Justin Viktor
Rénszarvasokat űz egy norvég szélerőmű, pedig még el sem indult, per lett belőle
Nem engedélyezett előkészületi munkálatokra hivatkozva, az őslakos norvégiai számik perre mennek a szélerőműveket telepítő és üzemeltető Øyfjellet Vind vállalat ellen. Arra hivatkoznak, hogy a vállalat megsértette az engedélyezési szerződéseket, amelyek kimondták, hogy az építkezés nem zavarja a rénszarvas migrációs útjait.

Rénszarvas vándorlás

A The Guardian beszámolója szerint a számik arra hivatkozva kérnek jogorvoslatot, hogy a Norvégia legnagyobb szélerőmű hálózatának szánt erőmű 200 méter magas tornyai megzavarhatják majd a rénszarvasok (Rangifer tarandus) vándorlását. A tornyok éppen a tradicionális csordavonultatási útvonalak útjában kerülnek telepítésre.

Az elmúlt öt évben a számik számos jogi eljárást indítottak hasonló okból, szárazföldön működő szélerőműveket üzemeltető vállalatokkal szemben, sőt, az ENSZ-ig elmentek panaszaikkal, sérelmezve a szélparkok romboló hatását területi és kulturális jogaikra nézve.

A számik Norvégia, Svédország és Finnország északi részein élnek. A peres eljárásokban hivatkozott tanulmányok szerint a rénszarvasok messzire kerülik az üzemelő szélturbinákat. A számik ma is rénszarvas tereléssel foglalkoznak, és féltik az ősi, érintetlen természeti környezetet a szélparkok infrastruktúrájának kiépítésével járó rombolástól.

Igazság kerestetik

"Nem a számi emberek járultak hozzá a leginkább a klímaváltozáshoz, de úgy tűnik, hogy nekünk kell a legnagyobb terhet viselni" - mondta Gunn-Britt Retter, a Számi Sarkvidéki és Környezetvédelmi Tanács civil szervezetének vezetője, ami a számi népet képviseli. "Ez nem éghajlati igazságosság, hanem éghajlati igazságtalanság."

Az északi sarkvidéki területeken komoly szélpark- és vízerőmű fejlesztések indultak, mivel a klímaváltozás és általános felmelegedés miatt könnyen megközelíthetővé váltak a korábban jobbára hóval és jéggel fedett, fagyott területek.

Norvégiában a szélturbinák száma az elmúlt 10 évben megnégyszereződött. A szárazföldi projektek közül sok az ország északi részein épült, ahol a legtöbb számi ember él.

Járulékos veszteségek

Pål Gude Gudesen, a pásztorkerületet képviselő ügyvéd szerint a javasolt Øyfjellet szélerőmű a vándorlási útvonalak megzavarásával megsérti a rénszarvas-terelést.

"Ha az útvonalak nem állnak rendelkezésre, vagy nem használhatók, a pásztorok nem tudják eljuttatni a rénszarvasokat a téli legelőre vagy onnan vissza" - mondta Gudesen. "Ez az állomány csökkenéséhez vezethet, ami azt jelenti, hogy egy vagy több hagyományos számi rénszarvas tenyésztőnek már nem lesz elegendő gazdasági alapja az üzleti tevékenységéhez."

A számik többször tárgyaltak is a fejlesztési engedélyeket kiadó állami szervekkel és a befektetőkkel, de szerintük kéréseiket nem vették elegendő mértékben figyelembe. A Øyfjellet Vind ellen folyó pert tavaly szeptemberben első fokon elvesztették, de reménykednek, hogy másodfokon már a rénszarvasok viselkedéséről benyújtott tudományos bizonyítékokat is értékeli a bíróság.

(Forrás: TheGuardian Kép: Wikimédia)

Ez is érdekelhet:

Biden szerdán klímanapot tartott és klímatörténelmet írt az USA-ban Joe Biden amerikai elnök január 25-én több klímaváltozást érintő elnöki rendeletet bocsátott ki, eltörölve a Trump-éra kaotikus klíma-nyilatkozatokra épülő, a klímahelyzetet többnyire bagatellizáló intézkedéseit.

Óriási szándékos környezetszennyezés a Ráckevei Duna-ágban, keresik az elkövetőt Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók már összesen 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.

A Trump adminisztráció még gyorsan engedélyezi az alaszkai olajfúrásokat nemzeti parkokban A határozat heves jogi csatát indított el egy hatalmas, távoli terület sorsa felett, mely jegesmedvék és rénszarvasok otthona, és gazdag olajlelőhelyekkel kecsegtet.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.