Repülő autó prototípusának működését engedélyezték Kínában

2023 / 01 / 31 / Bobák Zsófia
Repülő autó prototípusának működését engedélyezték Kínában
Lassan, de közelít Kínában a repülő autók korának eljövetele, egy ilyen típusú jármű működtetését már engedélyezték, bár egyelőre behatárolt körülmények között.

Az Xpeng AeroHT az általa fejlesztett X2-t az első valódi repülő autóként definiálja, bár erre a titulusra más cégek járművei, például a szlovák AirCar, és a Switchblade is pályázhatának, de valójában őket is régen megelőzte az 1973-ban megépített Mizar 210. Az X2, úgy mint a többi versenytársa, képes lesz arra, hogy hibrid módon működjön: az utakon is közlekedhet kerekeken gurulva, de szükség esetén a levegőbe is emelkedhet a kihajtható propellerek segítségével. A jármű teljes szerkezete szénszálas anyagból készül, emiatt rendkívül könnyű (560 kg) és zárt utaskabinjában két személy fér el. Maximális sebessége elérheti a 130 km/h-át és hatótávja az úton való haladás közben 600 km-esnek ígérkezik.

A jármű végső, eladásra szánt változatát a cég valódi autó formájúra tervezi, de a prototípus még inkább eVTOL-nak mondható külalak és működési mód tekintetében is. Az X2 jelenlegi verziója tavaly októberben Dubajban emelkedett a magasba először nyilvánosság előtt és az Xpeng AeroHT bejelentése szerint most megkapta a szükséges engedélyeket is a hatóságoktól a további repülésekhez és a szélesebb körű üzemeltetéshez.

Az engedély egyelőre csak bizonyos feltételek közötti repülést tesz lehetővé, de a cég nem részletezte, hogy ez mit jelent pontosan, annyi azonban biztos, hogy a tesztelések tovább zajlanak és az X2 hatodik generációs, végső változata 2024-ben 150 000 dollár (54 millió forint) körüli áron a vásárlókhoz érkezhet.

(Electrive Fotó: Xpeng)

Közel ötven éve emelkedett magasba az első igazi repülő autó Sokszor halljuk, hogy a repülő autókból soha nem lesz semmi, holott ezek a járművek olyannyira nem a távoli jövő hírnökei, hogy az újságok már 1973-ban arról cikkeztek, hogy a repülő autók hamarosan fenekestül forgatják majd fel a közlekedést. Hogy a technológia mégsem terjedt el, abban többek között egy szörnyű tragédia is szerepet játszott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.