Repülő autó prototípusának működését engedélyezték Kínában

2023 / 01 / 31 / Bobák Zsófia
Repülő autó prototípusának működését engedélyezték Kínában
Lassan, de közelít Kínában a repülő autók korának eljövetele, egy ilyen típusú jármű működtetését már engedélyezték, bár egyelőre behatárolt körülmények között.

Az Xpeng AeroHT az általa fejlesztett X2-t az első valódi repülő autóként definiálja, bár erre a titulusra más cégek járművei, például a szlovák AirCar, és a Switchblade is pályázhatának, de valójában őket is régen megelőzte az 1973-ban megépített Mizar 210. Az X2, úgy mint a többi versenytársa, képes lesz arra, hogy hibrid módon működjön: az utakon is közlekedhet kerekeken gurulva, de szükség esetén a levegőbe is emelkedhet a kihajtható propellerek segítségével. A jármű teljes szerkezete szénszálas anyagból készül, emiatt rendkívül könnyű (560 kg) és zárt utaskabinjában két személy fér el. Maximális sebessége elérheti a 130 km/h-át és hatótávja az úton való haladás közben 600 km-esnek ígérkezik.

A jármű végső, eladásra szánt változatát a cég valódi autó formájúra tervezi, de a prototípus még inkább eVTOL-nak mondható külalak és működési mód tekintetében is. Az X2 jelenlegi verziója tavaly októberben Dubajban emelkedett a magasba először nyilvánosság előtt és az Xpeng AeroHT bejelentése szerint most megkapta a szükséges engedélyeket is a hatóságoktól a további repülésekhez és a szélesebb körű üzemeltetéshez.

Az engedély egyelőre csak bizonyos feltételek közötti repülést tesz lehetővé, de a cég nem részletezte, hogy ez mit jelent pontosan, annyi azonban biztos, hogy a tesztelések tovább zajlanak és az X2 hatodik generációs, végső változata 2024-ben 150 000 dollár (54 millió forint) körüli áron a vásárlókhoz érkezhet.

(Electrive Fotó: Xpeng)

Közel ötven éve emelkedett magasba az első igazi repülő autó Sokszor halljuk, hogy a repülő autókból soha nem lesz semmi, holott ezek a járművek olyannyira nem a távoli jövő hírnökei, hogy az újságok már 1973-ban arról cikkeztek, hogy a repülő autók hamarosan fenekestül forgatják majd fel a közlekedést. Hogy a technológia mégsem terjedt el, abban többek között egy szörnyű tragédia is szerepet játszott.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.